Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

3 tips om meer te bewegen op je werk

3 tips om meer te bewegen op je werk

Wist je dat wij Nederlanders gemiddeld 9 uur per dag zitten? Dat we kampioen zitten zijn komt dan ook niet als een verrassing. Zitten is niet bevorderlijk voor je gezondheid, tijdens de werkdag is het belangrijk om af te wisselen tussen zitten en staan/bewegen. Hoe zorg je ervoor dat je gedurende de dag gaat bewegen op het werk? Wij delen eenvoudige tips zodat jij minder zit en meer gaat bewegen tijdens je werk.

Tip 1. Combineren van zitten en bewegen

Allereerst is je bureaustoel erg belangrijk, ook op jouw thuiswerkplek, we zitten namelijk veel gedurende de dag. Een dynamische bureaustoel zorgt ervoor dat je zittend kan bewegen. Je kan de schommelstand gebruiken, hierdoor wordt je lichaam ondersteund terwijl je heen en weer schommelt. Je combineert op deze manier zitten en bewegen, zonder de juiste houding te verliezen. Ook de instelmogelijkheden van je bureaustoel zijn belangrijk. Liset, ergonomisch adviseur bij Health2Work, laat in onderstaande video zien welke instelmogelijkheden belangrijk zijn:

Het voelt vertrouwd om zittend te werken, maar vaak is dit een statische houding. Een actieve dynamische zithouding is een goede afwisseling. Dynamisch zitmeubilair stimuleert beweging en daarmee de doorbloeding in je lichaam.

Een voorbeeld van een dynamische zitoplossing is de Score Amazone zit-stahulp. Dynamisch werken wordt een stuk gemakkelijker door de ergonomische houding die je lichaam aanneemt op deze kruk. De speciale zadelzitting helpt je rug en benen een natuurlijke vorm aan te nemen.

Tip 2. Afwisselen met staand werken

Naast het zitten op je bureaustoel is bewegen van belang, maar waarom eigenlijk? Misschien ken je de uitspraak: zitten is het nieuwe roken! Dit klopt echter niet helemaal, roken is altijd ongezond en zitten niet. Zitten is onvermijdelijk, het probleem zit in het te veel en te lang zitten. Daarom is het belangrijk om af en toe te bewegen op je werk. Als je beschikt over een in hoogte verstelbaar bureau kun je af wisselen met staand en zittend werken. Thuis is het ook belangrijk om tijdens je werkdag af te wisselen, benieuwd naar creatieve tips om thuis ook meer te bewegen tijdens je werk? Wij schreven al eens een blog met praktische tips.

Hoe hoog moet je bureau zijn? Dit hangt af van je lichaamslengte, ontspan je schouders en laat ze iets naar beneden hangen. Buig vervolgens je ellebogen (in een hoek van 90 graden), zorg ervoor dat je ellebogen op het bureau komen hierdoor kun je niet schouders optrekken. Let er op dat tijdens het staan je voeten op heupbreedte staan. Het TNO adviseert om niet langer dan 1 uur achter elkaar staand te werken en maximaal 4 uren op een dag. Om te voorkomen dat je op je bureau gaat hangen, of meer op 1 been gaat leunen kan de Steppie helpen. Dit is een balansbord waardoor je constant licht aan het bewegen bent tijdens je werk. Hierdoor raak je minder snel vermoeid en neem je de juiste houding aan. Ook is het leunen op je bureau een teken van vermoeidheid. Merk je dat je gaat leunen, ga dan weer even zittend werken. Het is belangrijk om het staand werken rustig op te bouwen, in het begin is vijf minuten staand werken in de juiste houding al voldoende. Met de Steppie kun je drie keer zo lang staand werken zonder dat je houding verloren gaat.

Tip 3. Combineer werken en sporten

Wil je graag kilometers maken tijdens je werkdag? Dan is de bureaufiets wellicht iets voor jou. In plaats van op je bureaustoel te zitten zit je nu op de bureaufiets. Je kan zelf bepalen welke weerstand je wilt en ook het aantal gemaakte kilometers en verbrande calorieën wordt bijgehouden. Op deze manier wordt bewegen tijdens je werk erg eenvoudig.


Tip: maak met je collega’s een challenge, bijvoorbeeld wie haalt 20 km fietsen aan het einde van de week. Zo zorg je ervoor dat iedereen elke dag dynamisch gaat werken.

Een andere manier van dynamisch werken is de zitbal, deze kun je gebruiken in plaats van je bureaustoel. De zitbal corrigeert continu je houding, heb je bijvoorbeeld lage rupgijn? Dan is afwisselen met een zitbal een fijne oplossing. Je traint je rugspieren waardoor je deze versterkt en minder last hebt van rugpijn. Ook thuis is de zitbal eenvoudig te gebruiken. Het is van belang dat je de juiste maat zitbal hebt, de hoogte van de zitbal hangt van je lichaamslengte af. Hieronder vind je een tabel:

45 cm Tot 155 cm

55 cm 155 tot 165 cm

65 cm 165 tot 178 cm

75 cm 178 tot 195 cm

Door de beweging op de zitbal wordt je bloedsomloop gestimuleerd, dit zorgt voor meer zuurstof. Wat resulteert in meer concentratie en productiviteit.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

We hopen dat je met deze tips meer gaat bewegen tijdens je werk. Als je nog vragen hebt over hoe jij meer kan bewegen op je werk dan helpen we je graag verder. Wist je dat de bureaufiets ook 30 dagen kan proberen? Benieuwd hoe onze collega Frederika thuiswerkt? Lees er meer over in haar blog.

Joël Van Der Ploeg
Joël Van Der Ploeg

Joël is in 2016 als flexmedewerker begonnen bij Health2Work. Na het behalen van zijn propedeuse in Fysiotherapie heeft hij Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd. Nu werkt hij fulltime als ergonomisch adviseur buitendienst. “Een oplossing om klachten te voorkomen of verhelpen kan ik niet alleen, daar is ook de juiste informatie van de klant voor nodig. Ik krijg er energie van om samen tot een passende oplossing te komen.”

Ga naar alle blog berichten van Joël