Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Tips voor de perfecte thuiswerkplek

Tips voor de perfecte thuiswerkplek

“Vrijdag werk ik altijd van thuis uit.” Dit hoor je werknemers steeds vaker zeggen. Nederland is Europees koploper met het aantal thuiswerkers (de Waard, P. 2019). In België werkt 22 procent van de werkenden één of meerdere dagen thuis (Baert, D. 2019). Vorig jaar was dit 17 procent. Ondanks de toenemende populariteit van telewerken laat de thuiswerkplek vaak te wensen over. Ergonomie is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je thuis gaat werken, met alle gevolgen van dien. Hoe zorg je voor een gezonde thuiswerkplek?

Wat is telewerken?

Er is sprake van telewerken wanneer je werkt buiten de bedrijfslocatie en gebruik maakt van informatie- en communicatietechnologie. Telewerken kan incidenteel of op structurele basis voorkomen. In deze blog richten we ons op thuiswerken op structurele basis. Structureel thuiswerken wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Dat brengt ook rechten en plichten met zich mee want de werkplek thuis valt, net als je werkplek op kantoor, onder codex VIII-2 Beeldschermen. Deze beschrijft een minimum aan ergonomische eisen om veilig en gezond te kunnen werken.

Is je thuiswerkplek ergonomisch?

Het is belangrijk om eens kritisch naar je thuiswerkplek te kijken. Naast het voorkomen of oplossen van fysieke klachten, ben je met een goed ingerichte werkplek ook productiever. En die productiviteit komt natuurlijk goed van pas! Met onderstaande aandachtspunten en praktische tips zorg je voor meer beweging en een betere werkplek - en dus meer productiviteit en minder fysieke klachten.

Aandachtspunten om thuis ergonomisch te werken

In tegenstelling tot op je kantoor heb je thuis vaak minder faciliteiten. In de praktijk zien we regelmatig dat mensen werken aan hun keukentafel. Vaak is de werkplek ergonomisch gezien niet goed uitgerust en neem je al snel een verkeerde houding aan tijdens het werken. Om thuis goed te kunnen werken is het belangrijk dat de werkplek is in te stellen, zodat je ergonomisch kunt werken. Denk aan het volgende:

  • Verstelbare bureaustoel
  • Voldoende grote tafel
  • Voldoende groot scherm
  • Apart toetsenbord en muis
  • Afgezonderde ruimte
  • Voldoende licht en dieptezicht

Een goede werkhouding!

Werk je met een laptop, dan is het grootste gevaar dat je voorover gebogen gaat zitten en jezelf dubbelvouwt achter het scherm. Een eenvoudige oplossing is om je laptop in een laptophouder te plaatsen. De laptop staat nu op de juiste hoogte, waardoor je nekklachten voorkomt. Sluit een toetsenbord en muis aan op je laptop. Het gebruik van een los toetsenbord en muis vermindert de nekbelasting en het levert een comfortverbetering op. De moeite waard!

Zorg voor beweging

Als je lekker bezig bent, vergeet je al gauw de tijd en voor je het weet zit je vier uren achter elkaar in dezelfde houding. Dit is funest voor je lichaam. Een paar tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Plaats je koffieapparaat ver weg. Het is goed om af en toe van je stoel te komen voor een kop koffie.
  • Sta op als je belt, hierdoor krijg je meer lucht, kun je beter nadenken en ben je productiever. En je bent weer even in beweging.

Planten op je werkplek

Je brengt veel tijd door op je werkplek, zorg daarom voor voldoende daglicht en plaats je bureau bij het raam. Het liefst haaks op het raam zodat je niet in het zonlicht hoeft te kijken. Plaats daarnaast een aantal planten in de werkruimte. Planten zuiveren de lucht en zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Daarnaast maken planten de ruimte een stuk gezelliger. Gezond aan het werk op je thuiswerkplek.

Wie is verantwoordelijk voor de thuiswerkplek?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de apparatuur en infrastructuur die nodig is voor telewerken. Hierbij wordt vaak vooral gedacht aan een laptop en een internetverbinding, maar ook ergonomische producten worden hieronder verstaan. Indien de werknemer hierin zelf voorziet, heeft deze recht op een onkostenvergoeding. De afspraken worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Het standpunt van de Vlaamse Ergonomie Vereniging is dat een werkgever steeds moet voorzien in een minimum uitrusting bij thuiswerk. Dit staat los van de schriftelijk overeenkomst.

Het is aan de werkgever om de werknemer te voorzien van een laptop en minimaal een laptophouder of groot scherm met een apart toetsenbord en muis. Een laptoprugzak of trolley zorgen ervoor dat je al het materiaal makkelijk kunt vervoeren.

Wil jij ergonomisch thuiswerken? Neem dan contact op!

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Onze ergonomische adviseurs helpen je graag verder.

Ik wil graag advies over mijn thuiswerkplek

Bronnen

de Waard, P. (2018, 25 juni) Nederland Europees koploper aantal thuiswerkers: 13,7 procent van Nederlanders werkt vanuit huis. Geraadpleegd van volkskrant.nl/economie/nederland-europees-koploper-aantal-thuiswerkers-13-7-procent-van-nederlanders-werk-vanuit-huis~b1a37af04/?referer=https%3A%2F%2F

Baert, D. (2019, 19 september). Meer dan 1 op de 5 Belgen doet aan telewerken: wat zijn de voor- en nadelen van een dagje thuiswerken? Geraadpleegd van vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/18/meer-dan-1-op-de-5-belgen-doet-aan-telewerken-maar-wat-zijn-de/

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert

Relevante blog posts

Kies de juiste ergonomische muis!
Kies de juiste ergonomische muis!

Door intensief en langdurig gebruik van de muis kunnen gezondheidsklachten aan nek, schouder, pols en onderarm ontstaan. Kies dus de juiste muis! Lees in deze blog hoe je d...

Heb jij de juiste zithouding?
Heb jij de juiste zithouding?

Een goede stoel geeft geen garantie dat je er ook goed op zit. Daarom worden stoelen bij levering altijd door één van onze medewerkers persoonlijk ingesteld. Zit jij nog go...