28 juli 2014

RSI is een verzamelnaam voor klachten die voornamelijk ontstaan op de werkvloer. De symptomen en klachten komen veelal voor in het nek- en schoudergebied, de rug, armen, ellebogen, handen, polsen en vingers.

De klachten ontstaan doorgaans door het herhalen van een bepaalde beweging, door langdurig eenzelfde (verkeerde) houding aan te nemen of een combinatie van deze twee. Verder kunnen bij het in stand houden of verergeren van RSI persoons- en werkgebonden factoren een rol spelen.

Beeldschermwerkplekken Meer informatie aanvragen

Directe oorzaken voor het ontstaan van RSI zijn:

  • Te veel kracht uitoefenen
  • Constant in dezelfde houding werken
  • Steeds herhalende bewegingen

Indirecte oorzaken voor het ontstaan van RSI zijn:

  • Te weinig tijd om te herstellen
  • Werken met een te grote psychische belasting
  • Te koude omstandigheden en tocht
  • Te kort aan sociale ondersteuning

RSI is te herkennen aan tintelende en gevoelige handen, polsen, armen nek of schouders. Ook is er vaak sprake van trillende en vermoeide handen in de beginnende fase. In de beginfase zijn de klachten alleen aanwezig tijdens en vlak na het werk en verdwijnen deze in de avond en in het weekend. In de gevorderde fase treedt de pijn op tijdens allerlei momenten en bij allerlei bewegingen. De pijn kan variëren van licht tot zeer sterk. Soms is er sprake van krachtverlies. Het gevoel kan licht tintelend zijn, maar op andere momenten juist een brandende pijn. De klachten verdwijnen niet meer na werktijd, maar blijven ook in de avond- en weekendrust aanhouden. Als er niks aan de oorzaak gedaan wordt, ontstaat er een aanhoudende pijn die nauwelijks meer verdwijnt. In de blijvende fase is bijna alle kracht uit de armen en handen verdwenen.

Door Jeroen Schipper

Jeroen Schipper was van 2011 t/m 2016 verantwoordelijk voor de IT binnen Health2Work. In 2016 heeft Jeroen een nieuwe uitdaging gevonden en is sindsdien niet meer werkzaam bij Health2Work.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren