23 juli 2014

Door het inzetten van preventieve matrassen is in een studie aangetoond dat de reductie van decubitus kan worden verlaagd met 90%. De kosten van decubitus zijn hoog, zowel in termen van leed berokkend aan de patiënt als in termen van financiële belasting voor de maatschappij en de patiënt. Preventie van decubitus is zowel vanuit het oogpunt van de patiënt, de zorgverlener als de maatschappij belangrijk.

Decubitus is een verzamelnaam voor beschadiging van de huid en het onderliggende weefsel door druk-, schuif- en wrijfkrachten op de huid.

Volgens het rapport van de Nederlandse Gezondheidsraad is decubitus verantwoordelijk voor 1,3% van de totale kosten van de Nederlandse gezondheidszorg en behoort daarmee tot de vier ziekten met de hoogste kosten. Het welbevinden van mensen is belangrijk. Uit cijfers van het LPZ is gebleken dat 31,8% geen antidecubitus matras inzet bij hoog risicocliënten. Hier is dus nog een enorme winst te behalen. Door het inzetten van preventieve matrassen kunnen deze kosten veel lager worden.

Voorbeelden van deze matrassen zijn het Softform Premier Active matras en het IsuroMed matras.

Download het volledige onderzoek

Studie: Janet Thomas, Jane James vakblad Nursing

Meer informatie

Door Jeroen Schipper

Jeroen Schipper was van 2011 t/m 2016 verantwoordelijk voor de IT binnen Health2Work. In 2016 heeft Jeroen een nieuwe uitdaging gevonden en is sindsdien niet meer werkzaam bij Health2Work.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren