09 oktober 2018

Gezonder leven gaat niet over één nacht ijs. Je kunt vandaag beginnen met goede voornemens, maar om die vervolgens ook vol te houden is niet zo makkelijk als dat het lijkt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Nieuwjaarsdag: op 1 januari heeft (bijna) iedereen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar zoals iedereen vast wel herkent zijn de meeste mensen een paar weken later alweer afgehaakt. Volgens Amerikaans onderzoek houdt slechts 8% hun goede voornemens écht vol.

Maar van afhaken/stoppen wordt je niet gezonder. Dat moeten we dus voorkomen! Harold Dijkstra is de initiatiefnemer van Volhouden.NU, een nieuw platform voor mensen die worstelen met hun goede voornemens. Deze keer lukt het wel! Met dit idee is Harold genomineerd voor de finale van Het Beste Idee van Friesland!

Maak er werk van

Omdat je elke week veel tijd doorbengt op je werk is hier veel winst te behalen wanneer je gezonder wilt leven. Je kunt bijvoorbeeld meer beweging toevoegen op je werk. Dat scheelt weer als je ’s avonds moe thuis komt. Maar hoe houd je dit vol? Dynamische producten op de werkvloer kunnen daar zeker bij helpen, maar daarnaast is ook gedragsverandering nodig. Hoe zorg je ervoor dat die flitsende bureaufiets niet na een paar weken in de hoek blijft staan?

Gedragsverandering

Nieuwe, gezonde gewoontes aanleren kost tijd. Immers, elke acceptatie van een innovatie gebeurt in vier stappen: weten – willen – kunnen – blijven doen. 

Veranderingen organisatiebreed

Het heeft geen zin om een aantal dynamische producten op proef neer te zetten in een organisatie als de medewerkers nog helemaal niets weten van nut en noodzaak van dynamisch werken. Zij hebben allereerst meer kennis nodig en dienen vervolgens zelf aan te geven of ze anders willen gaan werken en hoe ze dat willen doen Health2Work heeft hiervoor een Pre-scan Dynamisch werken ontwikkeld. 

Goede voornemens voor jezelf

Het begint natuurlijk met goede voornemens, zoals bijvoorbeeld meer bewegen. Daar kun je vandaag direct mee beginnen, maar vervolgens moet je volhouden. En dat is moeilijker dan het lijkt!

In het begin zul je namelijk veel interne weerstand ervaren, omdat je oude patronen nog aan je blijven trekken. Als jij je werk de afgelopen jaren altijd zittend op een bureaustoel hebt gedaan, dan zit dat heel diep in jouw systeem. Alles in jou is hieraan gewend. Dit voelt vertrouwd. Er is dus veel oefening, herhaling en doorzettingsvermogen nodig om deze oude patronen te vervangen door nieuwe gewoontes, zoals bijvoorbeeld het gebruiken van je nieuwe bureaufiets.

Nieuwe routines

Maar hoe langer je dit volhoudt, hoe minder moeite het kost. Het wordt een gewoonte. Zo ontstaan er nieuwe routines. Waar je in het begin nog heel bewust aan de slag moet met je goede voornemens gaat dit uiteindelijk vrijwel automatisch: omdat je dat zo gewend bent. Zoals met tandenpoetsen. Dit doe je ook elke dag twee of drie keer, terwijl het waarschijnlijk nauwelijks moeite kost om je daar toe te zetten. Doordat jouw ouders je hier vroeger heel vaak op gewezen hebben is dit een vast onderdeel geworden in jouw systeem. Een prachtig voorbeeld voor al je goede voornemens.

Maar dan moet je dus wel volhouden. Volgens dit onderzoek duurt het gemiddeld ruim twee maanden (66 dagen) voordat nieuw gedrag een automatisme wordt.

Meer bewegen op je werk? Volhouden!

Wat is het geheim?

Een gouden formule hiervoor bestaat niet. Dit verschilt per persoon en per situatie. Maar zoals jij zijn er nog veel meer mensen die worstelen met het volhouden van hun goede voornemens. Is het niet binnen jullie eigen bedrijf, dan wel daarbuiten. Zo zijn er nog veel meer mensen die tegen soortgelijke dingen aanlopen als jij. Met hen kun je hier goed over praten, omdat zij begrijpen wat je bedoelt. Zo kunnen jullie elkaar helpen, aanmoedigen en steunen. Samen sta je sterk!

Dergelijke sociale steunstructuren kunnen jou enorm helpen om je doelen te bereiken. Voor de bekende gedragswetenschapper Ben Tiggelaar is support dan ook de eerste trede van zijn ladder voor gedragsverandering.

Volhouden.NU – Het Beste Idee van Friesland?

Beste idee van Friesland: Volhouden.nu

Hieruit is het idee voor Volhouden.NU ontstaan, een nieuw platform voor mensen die worstelen met hun goede voornemens. Hier kunnen mensen elkaar straks helpen en aanmoedigen, zodat jouw goede voornemen een gewoonte wordt. En er lijkt draagvlak te zijn voor dat idee: Volhouden.NU is namelijk genomineerd voor de finale van Het Beste Idee van Friesland! Nu is het aan het publiek om te stemmen.

Nieuwsgierig naar Volhouden.NU? 

> Meer over Volhouden.NU

Door Harold Dijkstra

Harold Dijkstra is de bedenker van Volhouden.NU. Volhouden.NU is voor iedereen die graag gezonder wil leven of vitaler wil worden, maar die niet in slaagt dit vol te houden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren