Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Nieuwe zitbeleving voor rolstoelcliënt

26 april 2018
Laatste wijzigingsdatum: woensdag 29 apr. 2020
Nieuwe zitbeleving voor rolstoelcliënt

Stel je eens voor, je komt ‘s ochtends uit bed, gaat in een (rol)stoel zitten en zit ‘gedwongen’ rechtop, totdat je ‘s avonds weer naar bed gaat. Iedere dag weer opnieuw. Hoe houd je dit vol? Een rolstoel is natuurlijk een fantastische oplossing en onmisbaar. Daarbij biedt een rolstoel zelfs veel voordelen. Maar zou het niet fantastisch zijn als we rolstoelafhankelijke cliënten ook de mogelijkheid bieden een comfortabele en variërende zithouding aan te laten nemen? Een houding, waarbij een cliënt lichamelijke ontspanning ervaart, van houding kan wisselen en gelijktijdig een positief effect heeft op de doorbloeding.

Dat langdurig zitten schadelijke gevolgen heeft op onze gezondheid zien we overal terug in onderzoeken en publicaties. Langzamerhand zijn we ons bewust van het feit dat we meer moeten bewegen en afwisselen gedurende een dag. Heb je de mogelijkheid om meer te bewegen op je werk? Doe dit vooral als je bijvoorbeeld staand en zittend werken kan afwisselen. Lichamelijk en geestelijk zal je hiervan profijt hebben. De keuze om meer te bewegen, ligt bij jou. Mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel hebben deze keuze niet.

Dynamische zorgstoel op maat

Een paar weken terug was ik bij een gehandicaptenorganisatie waar ik een ‘op maat gemaakte zitfauteuil’ heb ingezet bij een jongeman die normaal de hele dag rechtop zit in zijn rolstoel. In de zitfauteuil krijgt hij bewegingsvrijheid en het was prachtig om te zien dat het hem goed deed! Eindelijk kon hij zelf ook eens lekker relaxed afwisselen van zithouding.

Deze zitfauteuil, de GE-II, is een dynamische zorgstoel waarbij in het ontwerp rekening is gehouden met ergonomie en de biomechanica van de mens. De stoel is op veel manieren verstelbaar. Hierdoor kun je telkens wisselen van houding en zorg je ervoor dat je de belasting afwisselt. Op deze manier ontstaat er geen piekbelasting. De zorgstoel is zowel elektrisch als mechanisch beschikbaar.

Passende zitoplossing voor iedereen

Ieder mens is uniek, of je nu groot, klein, corpulent of dun bent. Of je een vergroeiing in je wervels hebt die ondersteund moet worden of een decubitus zitkussen (curatief of preventief) nodig hebt, voor iedere vraag bieden we een passende zitoplossing.

Uitproberen op jouw zorglocatie?

Naast een individuele zitvoorziening kun je ook kiezen voor een gemeenschappelijke zitoplossing waarvan meerdere cliënten gebruik kunnen maken. Op deze manier laat je cliënten een andere beleving van zitten en relaxen ervaren. Hoe fantastisch zou het zijn wanneer alle rolstoelafhankelijke cliënten de mogelijkheid krijgen om ook van houding te kunnen wisselen en te relaxen? Probeer het eens uit op jouw locatie of afdeling en vraag bij ons een gratis proefplaatsing aan. We denken graag met je mee.

Bekijk alle zorgstoelen
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper