23 mei 2017

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Oftewel schade door herhaaldelijke belasting. RSI staat beter bekend als een muisarm, terwijl het níet alleen een muisarm is.

Tegenwoordig noemen we dit KANS. KANS staat voor Klachten Arm, Nek, Schouder. Het is een verzamelnaam voor een groot aantal pijnklachten en/of andere symptomen in de arm, nek, bovenrug, schouders, ellebogen, polsen, handen en vingers.

Hoe ontstaat RSI?

De klachten kunnen meerdere oorzaken hebben, meestal is de belasting en de belastbaarheid van het lichaam niet in balans. De pijn bij RSI wordt veroorzaakt door het herhalen van kleine bewegingen; denk aan het constant klikken met je muis. Op dat moment span je herhaaldelijk de spieren aan van je schouders en armen waardoor er overbelasting ontstaat. Langdurig in één houding werken is een risicofactor voor RSI. Uiteindelijk vermindert de doorbloeding in je spieren, je krijgt pijn in de spieren en last van bijvoorbeeld een muisarm. Wanneer dit gebeurt is per individu verschillend, omdat de één zich eerder aanpast en rust houdt.

Klachten door RSI

In het beginstadium van RSI zijn de klachten klein, je hebt af en toe pijn die snel wegtrekt. Uiteindelijk kunnen de klachten het werken en dagelijkse activiteiten belemmeren, ook hier geldt dat de termijn wanneer dit voorkomt per medewerker verschilt. Klachten die bij RSI voorkomen zijn:

 • een doof gevoel of tintelingen in de pols, vingers en onderarm;
 • pijn bij precisiewerk of als je lang in dezelfde houding zit;
 • minder kracht in arm of hand.

De klachten verdwijnen in de meeste gevallen als je 5 minuten rust neemt, maar speelt direct weer op zodra je je handen weer gebruikt. Ook zal de pijn toenemen wanneer je kracht zet met je handen bij bijvoorbeeld het opendraaien van een pot, draaien aan een schroevendraaier of het uitwringen van een doekje.

Whatsapp- of iPadduim, tabletnek of gameboy-rug

Steeds meer kinderen ondervinden RSI klachten, de RSI-vereniging heeft hiervoor zelfs gewaarschuwd. De grootste oorzaak van deze genoemde klachten komt door de verkeerde houding tijdens het gebruik van de iPad, mobiele telefoon of tablet: het hoofd hangt vaak naar voren of naar beneden. De wervelkolom ter hoogte van de nek en rug wordt, door het vooroverbuigen van het hoofd zwaar belast.

Vier tips om RSI te voorkomen!

 1. Zorg voor een goede werkplek en een goede werkhouding. Richt je werkplek in met ergonomische hulpmiddelen, zoals een ergonomische muis, toetsenbord en een documenthouder;
 2. Blijf in beweging en doe iedere dag RSI oefeningen, hieronder een paar voorbeelden:
  Schouder oefening Trek je schouders op en laat ze omlaag zakken. Adem uit bij het ontspannen.

  Pols oefening Grijp je vingers in elkaar en draai je polsen losjes in het rond. Doe dit ongeveer 1 minuut.


 3. Probeer af en toe je handen van het toetsenbord en de muis af te halen, hierdoor verlaag je de spierspanning en wordt de doorbloeding weer op gang gebracht;
 4. Denk om je ademhaling. Als je achter de computer zit ben je gauw geneigd om hoog te ademhalen, dit betekent dat je ademhaling hoog in de borst hebt zonder de buik te bewegen. Dit verergert de spanningsklachten in de nek en schouders.

Wat te doen tegen RSI

Heb je last van RSI? Dan is het belangrijk om te kijken hoe je van je klachten af komt. Rust is het toverwoord. Waar wij je bij kunnen helpen is het adviseren van goede ergonomische hulpmiddelen, zoals een RSI muis. De verticale muis de Evoluent helpt je om je hand in een neutrale positie te houden, zoals je elkaar de hand geeft. Meer weten over welke ergonomische muis het beste bij jou past? Lees dan de blog De ideale ergonomische muis tegen jouw klachten!

Een compact toetsenbord biedt als voordeel dat je binnen de comfortzone van je schouders werkt. Het S-board 840 heeft een lichte aanslag, waardoor je minder spanning hoeft te leveren tijdens het typen.

Benieuwd wat de beste oplossing is tegen jouw RSI klachten? Neem contact met ons op!

> Ik wil advies over RSI klachten

Door Bram Verhoeven

'Ik draag zorg voor een gezonde werkplek.'

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren