Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Tips om meer te bewegen op je werkplek

29 september 2020
Laatste wijzigingsdatum: vrijdag 11 sep. 2020
Tips om meer te bewegen op je werkplek

Door regelmatig van houding te wisselen voorkom je fysieke klachten. Bovendien geraak je energieker de dag door, aldus Wim. Wim Ponsaert is preventieadviseur en ergonoom bij ING België en bestuurslid bij de ergonomievereniging VerV. Wim geeft je een aantal tips om meer te wisselwerken.

Waarom is voldoende beweging belangrijk?

Regelmatig van houding wisselen kan je helpen fysieke klachten te voorkomen. Rechtstaand werken maakt ons alerter.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een aantal redenen voor je op een rij gezet:

  • is goed voor je: gewicht, bloeddruk, cholesterol, spieren en botten, bloedsuikerspiegel
  • zorgt voor: minder (rug)pijn, minder vermoeide ogen, minder gewrichtsklachtengeeft minder kans op: darmkanker, borstkanker, osteoporose, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, valincidenten
  • is goed voor lichaam én geest: als je voldoende in beweging bent, voel je je vanzelf beter in je vel, ben je alerter en productiever

Goed voorbeeld doet volgen

Maar wat volgens mij nog beter werkt dan wijze raad van een ergonoom is wanneer wisselwerken besmettelijk werkt. Ik heb al vaker gemerkt dat zien wisselwerken doet wisselwerken. Wanneer collega’s zelf ervaren dat ze door te wisselwerken energieker de dag door geraken, is er niet veel uitleg meer nodig.

Hoe zorg ik zelf voor beweging op mijn werkplek?

Als ik op kantoor ben loop ik sowieso veel rond, maar verder vind ik ook dat ik als ergonoom een voorbeeldrol heb. Mijn collega’s zien me op kantoor dan ook regelmatig rechtstaand werken, rondwandelen tijdens het telefoneren of rechtstaan tijdens vergaderingen. In gebouwen waar de trap toegankelijk is neem ik nooit de lift, al zijn het tien verdiepingen dat ik naar boven moet. Thuis vind ik het eigenlijk nog veel gemakkelijker dan op kantoor om in beweging te blijven. Ik hoor veel mensen klagen dat ze de hele dag neerzitten tijdens al hun videovergaderingen, maar er zijn ook daar veel mogelijkheden om het zitten te doorbreken.

Tips om het zitten te doorbreken

  • Wisselwerken kan je perfect samen doen: ik ken teams die op kantoor op vaste tijdstippen staand werken en andere teams die dagelijks kort staand vergaderen (in de meeste tech-bedrijven is dit overigens al sterk ingeburgerd). Ook thuis kan je samen rechtstaan tijdens een videovergadering.
  • Telefooneer al wandelend: een lang telefoongesprek is de ideale gelegenheid om wat rond te wandelen, binnen of nog beter buiten. Als je binnen belt op kantoor, moet je uiteraard niet wandelen tussen collega’s die zich trachten te concentreren. Als je buiten belt, moet je wel aandachtig zijn voor mogelijk storend achtergrondlawaai.
  • Bewegingsvrijheid dankzij mobiele apps: de meeste tools voor online vergaderen hebben een app die je op je smartphone kan installeren. Dit laat veel toe, zo kan je binnen of buiten rondwandelen zoals tijdens een telefoongesprek, maar je kan je smartphone ook koppelen met één of meerdere luidsprekers. Zo kan je vrij bewegen in huis en toch de vergadering volgen. Al is uiteraard niet ieder type vergadering hiervoor geschikt.
  • Joggen tijdens een overleg: met een vroegere collega ging ik regelmatig ’s middags joggen. We waren elkaars back-up in geval van afwezigheid. Dossiers overdragen deden we tijdens het joggen in het park.

Winactie: “Wisselwerken? Dat kan op veel manieren!”

Om het wisselwerken te stimuleren heeft de VerV in samenwerking het Vlaams Instituut Gezond Leven een jaarlijkse campagne opgezet. Hierin roepen we iedereen op om het zitten te onderbreken en te wisselwerken in het kader van de 10-10-10-campagne. Dat kan op kantoor, maar zeker ook thuis tijdens het telewerken.

Deze actie is de ideale gelegenheid om deze goede gewoonte aan te leren en je kan er een mooie prijs mee winnen. Bovendien inspireer je mogelijk je collega’s om ook te gaan wisselwerken!

Wim: “Binnen VerV hebben we twee jaar geleden besloten om in oktober (de maand van de ergonomie) ergonomie meer in de verf te zetten. Voor kantoorergonomie is toen 10-10-10 uitgedacht: 10 minuten rechtstaan op 10 oktober om 10 uur ’s ochtends. Er werd ook steeds opgeroepen om foto’s hiervan te delen op social media. Dit jaar valt 10 oktober op een zaterdag, dus we hebben het concept wat gewijzigd: we roepen nu de hele week voorafgaand aan 10 oktober op tot wisselwerken, met als slogan “Wisselwerken? Dat kan op veel manieren!”.

Hoe doe je mee?

In de periode van 5 t/m 9 oktober wordt iedereen opgeroepen om te bewegen op het werk. Toon ons hoe jij wisselwerkt: met een originele foto die je op social media post met #wisselwerken. Wie weet win je een Swopper van Health2Work! 10 oktober om 10 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.

Meer info over deze actie
Wim Ponsaert
Wim Ponsaert

Wim Ponsaert is preventieadviseur en ergonoom bij ING België en bestuurslid bij de ergonomievereniging Verv.

Ga naar alle blog berichten van Wim