28 juni 2018

WK-gekte barst los! Het WK 2018 is in volle gang en in België gaat het goed! Onder collega's is er WK Poule georganiseerd. In Gentbrugge zijn we helemaal in ons element. De eerste twee matches zijn door België gewonnen. Momenteel bereiden we ons voor op de achtse finales. Zelfs in Nederland wordt er meegejuicht, zo blijkt uit een poll van De NOS.

Op de poll die ruim 18.000 mensen in Nederland beantwoorden met de vraag: 'voor welk land ben je op het WK?', reageerden het grootste gedeelte met: Belgieeeeeee. Amai! 30% van de Nederlanders is gewoon voor ons zuiderbuurkes. En die Duitsers dan? Die krijgen iets minder steun met 18%.

Jobrotation Frederika en Arnold

WK België WK België

Al maanden kijk ik uit naar het WK

De mate dat je uitkijkt naar het WK hangt uiteraard af of je als land deelneemt of niet. En daarnaast ook of je sporadisch deelneemt of altijd. Maar nog veel belangrijker is de rol die je denkt te gaan spelen! Gezien de talentvolle lichting kijk ik al maanden uit naar het WK. Het hoogte punt bevindt zich rond de bekendmaking van de selectie en de discussies die hiermee gepaard gaan. Waarom gaat dit toch mee en blijft die thuis!? Onbegrijpelijk! Wat gaan ze daar gaan doen zonder…Nadien heb je de oefenwedstrijden die je gemoedstoestand van het kastje naar de muur slingeren. Van 'ze zouden beter thuisblijven tot amaai, het zal er niet veraf zijn!'

Over het weer wordt niet meer gesproken!

Onder vrienden, familie, collega’s is het het gespreksonderwerp! Over het weer wordt niet meer gesproken! Nog nooit heb ik zo uitgekeken naar een maandag, eindelijk is het de wedstrijddag voor de Belgen! Er worden nog wat meer vlaggen opgehangen. De afspraken duren net iets minder lang. Over praten hoeft niet meer nu, als ze maar winnen en als het niet zo is, zijn ze het niet waard om daar te zijn en komen ze maar beter naar huis! Zo zijn we dan ook wel weer in België.

Match 1: België - Panama

Toegekomen rond 16.30 uur, helemaal uitgedost in de passende kleuren en duivelse attributen ontmoet ik reeds wat gelijkgestemden. Er hangt een rare sfeer, moeilijk te omschrijven maar er staat iets te gebeuren alleen weet niemand precies wat. Komt later wel. 17:00 uur, de match start. 17:02 uur: Ze zouden beter naar huis komen! Geen beweging! Wat een arrogantie! Veel te gemakkelijk opgenomen. Wat zijn ze slecht, moe kunnen ze niet zijn! En het moet gezegd worden, ook ik maak me hier schuldig aan en dit blijft maar doorgaan gedurende de volledige eerste helft. Rust… tijd om buiten wat af te koelen en zelf eens op een bal te trappen en te tonen hoe het moet. Ook tijd voor een toiletbezoek uiteraard want laat ons wel wezen… je wil niet in het toilet staan als er een doelpunt valt hé! Hadden we dat geweten dan waren we thuisgebleven, de kinderen helpen met de examens lijkt plots aantrekkelijker. Met goede moed en een extra pintje trekken we weer naar binnen voor de tweede helft. Wat gaat het nu geven? Pfff! Man, man, man. Ze gingen het weer eens snel klaren maar wat is me dat!? Tot Driesje plots scoort en dit letterlijk uit de lucht komt vallen! Gezien!? Wat een mooi doelpunt! Wat een combinatie! Zo moet het! En ze gaan plots lopen! Tiens, wanneer hebben we dat nog gehoord!? Eén goede pas van Kevin is voldoende om Lukaku te bedienen en later volgt nog een typische Lukaku doelpunt. Wat een weelde! De tweede helft was veel beter. Jaja, zo worden we wereldkampioen! Tot 2 minuten na de wedstrijd en de mist is gaan liggen… dan volgt er een ontnuchtering. Ja mannekes, het zal toch beter moeten! Zo tegen Tunesië en we verliezen gegarandeerd.

Een wedstrijd kan je moeilijk stilzittend volgen

Een wedstrijd bij iemand thuis kan je moeilijk stilzittend volgen. In het begin is het wat stiller en kalmer. Je bent tenslotte niet in je eigen huis. Echter is dit niet van lange duur. Al vlug spring je recht bij alles, krijg je spastische neigingen bij iedere beslissing en dreigt er meer bier op de grond te vallen dan waar het echt bedoeld is. Enne, voor de Nederlanders... Ik heb het over bier hé! Geen Heineken… De attributen waarvan je eerst zei dat je ze niet moest hebben, want beetje belachelijk, worden één met je lichaam en er wordt mee gezwaaid, geklopt, gegooid.. Een en al WK-gekte.

Verschil tussen Nederland en België

Terwijl Nederland maanden op voorhand reeds alles oranje kleurt, duurt dit bij ons toch iets langer en gaat het er wat voorzichtiger aan toe. Naarmate we zullen spelen zal de gekte toenemen maar ook weer heel snel gaan liggen als het niet lukt. Zelfs als het lukt zal de hype snel voorbij zijn en al heel snel vervallen in… Moet zijn, wat een dikke nekken! Ze gaan nu nog meer verdienen om op een bal te sjotten! Sportgoden zoals in Nederland, nee, dat kennen we hier niet! Zelfs om een zijsprong te maken, Eddy Merckx niet. Het is waar, hij kon goed fietsen, maar het was toch allemaal een andere tijd niet!?

Match 2: België - Tunesië

Ditmaal hebben we twee uren voor het begin van de match afgesproken. Kwestie van goed opgewarmd te zijn zeker? Nu een spierscheur oplopen is nefast voor de rest van het toernooi, dus toch maar oppassen!
Meer en meer vlaggen worden uitgehangen in de straten of is dit mijn verbeelding? Vergeleken met de eerste match is er al minder stress te bespeuren bij mezelf en medesupporters. Mijn gedachte: ‘Als ze maar winnen, goed spel hoeft niet.’ Dit heeft waarschijnlijk te maken met de mindere prestatie tegen Panama. De verwachtingen zijn iets minder maar dat ze gaan winnen, ja dat wel. Dat moet! Er wordt opvallend weinig gepraat over de Belgen op het terras. Het gaat vooral om het falen van de anderen en verrassende ploegen. De match is pas begonnen of de Belgen krijgen reeds een (discutabele) penalty. Is het binnen of buiten de rechthoek. VAR? Maakt niet uit, onze goudklomp Eden trapt hem binnen en even later is het de beurt aan Lukaku! Boeken toe, we gaan ze opeten met huid en haar, tot heel vlug 1-2. Het zal toch niet waar zijn en wat een zwakke verdediging…Maar ze blijven lopen en ze hebben plezier. Laat ze maar komen, dan komt er ruimte en dit klopt. Voor éénmaal hebben alle aanwezige would be trainers gelijk! Na het laatste fluitsignaal en prachtprestatie nemen we nog wat pintjes in de hand en ook wat hotdogs. Het beloofd voor ons een moeilijkere dag/avond te worden dan de wedstrijd voor de Rode Duivels!

En vandaag, Engeland - België?

Maakt niet uit. We zijn geplaatst! Laat de geblesseerden maar rusten en ook zij die reeds geel pakten. De anderen minuten geven is nu het belangrijkste! Al is het ook niet de bedoeling om compleet af te gaan want dat zorgt toch voor wrevel en vertrouwen! Maar hé, er wordt er eentje goed betaald om die keuzes te maken. Wij zullen wel nadien zeggen hoe het moest! Maar eerlijk? Salon Remiseke zoals we zeggen zal het hoogstwaarschijnlijk worden… met een doelpunt van “Batsman” Michy.1-1 en dan opnieuw knallen! Vanavond zullen we erachter komen.

Door Geert Vindevogel

'Aktie ondernemen is steeds de beste remedie!'

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren