Bedrijven moeten hun personeel langer gezond, gemotiveerd en goed inzetbaar houden. Er komt een speciaal geldpotje waarmee werkgevers bijvoorbeeld hun werknemers kunnen helpen stoppen met roken.

Bedrijven moeten hun personeel langer gezond, gemotiveerd en goed inzetbaar houden. Er komt een speciaal geldpotje waarmee werkgevers bijvoorbeeld hun werknemers kunnen helpen stoppen met roken. gezonde medewerkers

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft vanaf oktober 22 miljoen Europees geld te verdelen. Door de verhoging van de AOW-leeftijd moeten Nederlanders langer aan de bak, maar ze moeten dat wel volhouden.

Bedrijven en instellingen kunnen zich daarom melden met ideeën om hun werknemers gezonder en gelukkiger te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld personeel stimuleren te sporten, cursussen opzetten om vakkennis op peil te houden of manieren verzinnen om werkstress te verminderen.

Deze maatregelen staan los van de Arbo-regels, waaraan elk bedrijf zich moet houden. ,,Werkgevers zijn niet verplicht om hun werknemers te helpen stoppen met roken of een burn-out te voorkomen. Maar het is wel in hun belang: daardoor daalt het ziekteverzuim. Het gaat erom dat ze investeren in hun medewerkers, zodat die hun werk langer kunnen volhouden,” laat Asscher weten.

Sommige bedrijven zijn al druk bezig met het welzijn van hun personeel. Zo heeft Tony's Chocolonely een bonus ingesteld van 100 euro voor hardloopschoenen, zodat de werknemers van het chocoladebedrijf genoeg bewegen. Ook kunnen medewerkers elk kwartaal een beurs winnen, waarmee ze een cursus kunnen volgen. IT-bedrijf Schuberg Philis investeert jaarlijks een kwart van de winst in het welzijn van alle medewerkers en hun gezin, onder meer door een familiedag te organiseren en gezond eten te serveren.

Asscher hoopt dat niet alleen grote bedrijven ermee aan de slag gaan, maar juist ook ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Zij hebben 60 procent van de werknemers in dienst. In de grote steden worden bijeenkomsten gehouden, zodat ondernemers maatregelen van elkaar kunnen afkijken.

Eén op de zeven werknemers heeft vorig jaar last gehad van burn-outklachten, blijkt uit cijfers van TNO. De belangrijkste reden om ziek thuis te blijven is een te hoge werkdruk, daarnaast wordt een derde van de zieken lichamelijk te zwaar belast door zijn werk.

Werkgevers kunnen zich melden voor de subsidie van 19 oktober tot en met 13 november. Ze moeten er per project ook zelf geld op toeleggen. Vorig jaar is een soortgelijke subsidie uitgedeeld aan ruim 2000 organisaties.

Bron: www.lc.nl, 16 juli 2015.

Door Aafke Wallie van Dijk

‘Bij Health2Work hebben we als doel om mensen een gezonde werkplek te bieden.’

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren