Kantoormensen herkennen het vast wel. De bewegingen op het werk manifesteren zich vaak in een paar afstanden richting koffiemachine, met de lift naar de refter of een wandeling naar het kopieerapparaat.

Zitten is het nieuwe roken

Vandaag als bijlage bij het Knack Magazine in België: FOKUS Optimale Zorg

Kantoormensen herkennen het vast wel. De bewegingen op het werk manifesteren zich vaak in een paar afstanden richting koffiemachine, met de lift naar de refter of een wandeling naar het kopieerapparaat. Kort door de bocht, maar wie een zittende job heeft, kan zelf heel veel doen om een gezondere werkweek te verkrijgen.

Voeding is één, maar ook voldoende bewegen is een bouwsteen voor een gezonde werkweek. Natuurlijk is een rondje joggen ’s avonds uitstekend, maar ook tijdens de dag zijn er aandachtspunten. Zeker voor wie een zittend beroep heeft. “Zitten is het nieuwe roken." Dat horen we regelmatig terugkomen.

Geert Vindevogel van Health2Work aan het woord: 
“De ideale zithouding bestaat niet. Niemand kan uren in dezelfde houding zitten. Het is dan ook essentieel om af en toe eens een koffie te halen, je naar een andere verdieping te verplaatsen of een rondje te wandelen. Het risico op vroegtijdig sterven, neemt namelijk met 40 tot 60 procent toe als je meer dan tien uur per dag zit.”

Lees het artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren