Bij fysiek zwaar en vermoeiend werk is de kans op uitval groot. Wie veel moet tillen, langdurig in ongemakkelijke houdingen moet staan of veel boven het hoofd werkt, kan baat hebben bij een exoskelet dat het lichaam ondersteunt én kracht geeft. De industrie begint de waarde al in te zien, maar de gebruiksmogelijkheden zijn heel veel breder.

Collega Linda ten Katen is geïnterviewd voor een artikel in het Noordhollands dagblad.

Veel mens, beetje machine

Zwaar werk en ongemakkelijke werkhoudingen worden minder belastend en zijn dankzij het exoskelet langer vol te houden.

Het exoskelet kennen we vooral van de revalidatie van mensen met een dwarslaesie die met dit ergonomische hulpmiddel weer rechtop kunnen staan en zelfs lopen. Sinds kort neemt het gebruik van deze geniale lichaamsondersteuning ook elders snel toe. Vooral in de industrie zie je steeds meer dat exoskeletten worden toegepast, maar ook in andere sectoren helpen ze bij het minimaliseren van de lichamelijke belasting en het voorkomen van gezondheidsklachten. 

Linda: „Curatief kun je er heel veel mee. Mensen hou je er langer mee aan het werk en dat is in het belang van werknemers maar natuurlijk ook in dat van de bedrijven.”

Begin deze maand publiceerde de NOS al een artikel over de inzet van ergonomische hulpmiddelen bij een fabriek in Duitsland om de vergrijzing tegen te gaan. Hier zien we dat een exoskelet wordt ingezet als ondersteuning voor de armen waardoor boven het hoofd werken veel lichter wordt.

> Lees het gehele artikel


Bron: Noordhollands dagblad

Door Agnes Feddema

'Bij Health2Work kun je daadwerkelijk het verschil maken en iets betekenen voor mensen.'

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren