RSI is niet alleen een probleem bij mensen met een kantoorbaan, ook steeds meer kinderen hebben RSI-klachten. De RSI-Vereniging heeft hiervoor gewaarschuwd op de internationale RSI-dag.

RSI is niet alleen een probleem bij mensen met een kantoorbaan, ook steeds meer kinderen hebben RSI-klachten. De RSI-Vereniging heeft hiervoor gewaarschuwd op de internationale RSI-dag.

RSI-klachten bij kinderen

Uit onderzoek van de RSI-Vereniging blijkt dat ruim 60 procent van de jongeren klachten ervaart. Dit zijn vooral klachten aan de nek, duim en pols. Nekklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door veelvoudig gebruik van een tablet. Een tablet heb je vaak niet op ooghoogte, maar juist onder je liggen. Hierdoor kijk je naar beneden, wat leidt tot extra spanning in de nek en uiteindelijk tot nekklachten.

Overmatig laptop- en smartphonegebruik

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen op school tegenwoordig gemiddeld ongeveer 6,5 uur per dag naar een beeldscherm kijken. Dit terwijl bewegingswetenschappers adviseren maximaal 50 minuten per dag voor een beeldscherm te zitten.

Verkeerde houding

De grootste oorzaak van de klachten die jongeren ondervinden hebben te maken met de houding waarin ze gebruik maken van apparaten zoals de laptop en tablet. Kinderen hebben in verhouding tot volwassenen een groter hoofd ten opzichte van het lichaam. Het hoofd groeit namelijk relatief gezien veel sneller dan het lichaam. Wanneer een kind het hoofd naar voren hangt is de belasting op de wervels daardoor extra zwaar.

Volgens onderzoek van de Hogeschool Rotterdam heeft 75 procent van de kinderen nog nooit uitleg gehad over een goede houding. Door meer voorlichting hierover te geven aan kinderen kunnen veel RSI-klachten worden voorkomen.

Bron: www.rsi-vereniging.nl

Door Djurre de Boer

'Voldoende bewegen is belangrijk. Dus kom in beweging!'

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren