Een flexwerkplek is een flexibele werkplek, welke door verschillende medewerkers wordt gebruikt. Flexwerken is ideaal als je met collega’s in een projectgroep werkt. Je zoekt een plek binnen de organisatie, waar je met de projectgroep kunt werken. Resultaat: korte lijntjes en een efficiënte samenwerking binnen de projectgroep! Loopt het project af? Dan kunnen jij en je collega’s weer naar de volgende werkgroep.

Waarom een flexwerkplek?

Flexwerken is ideaal voor organisaties die taakspecifiek ingericht zijn. Binnen de organisatie ontstaan verschillende werkeilanden, waar je met een projectgroep kunt gaan werken. Daarnaast is het belangrijk om meerdere concentratiewerkplekken en overlegruimtes in te richten. Bij het inrichten van flexwerkplekken is een goede akoestiek van belang, zodat je goed geconcentreerd aan het werk kunt en weinig afleiding hebt van omgevingsgeluiden.

Een flexwerkplek stimuleert de onderlinge samenwerking, dit heeft Saskia Oostdijck - van Gorp, Manager Facilities, Administration & Reception bij de RIPE NCC ook gemerkt: “Sinds december 2016 is ons kantoor van de RIPE NCC ingericht met flexwerkplekken. De werkplekken zijn niet meer persoonsgebonden. De onderlinge samenwerking en communicatie is sterk verbeterd. Een bijkomend voordeel is dat er nu ruimte is voor collega’s is die tijdelijk in een groep moeten samenwerken.”

> Lees het hele interview met Saskia Oostdijck - van Gorp

Voordelen van flexwerken

 • Efficiënte samenwerking
 • Meer kennisuitwisseling tussen medewerkers en afdelingen
 • Afwisselende werkomgeving
 • Betere bezettingsgraad van de werkplekken
 • Besparing van energiekosten en minder kantoorruimte nodig, niet iedereen werkt fulltime of is altijd op kantoor.

Aandachtspunten flexwerkplek

Het is belangrijk dat een flexwerkplek gemakkelijk instelbaar is, denk daarbij aan:

 1. Het bureau
 2. De bureaustoel
 3. De monitorarmen
 4. Een documenthouder
 5. En andere accessoires. Deze ergonomische onderdelen dienen zo universeel mogelijk te zijn, zodat deze door iedere collega gebruikt kan worden. Ook aan het opbergen van persoonlijke items en hygiëne dient aandacht geschonken te worden.

Flexwerkplek

De flexwerkplek

Maak flexwerken tot een succes!

Neem voldoende tijd om je collega’s voor te bereiden op het flexwerken. Nadat de flexwerkplekken zijn ingericht is het van belang dat iedereen weet hoe de werkplek ergonomisch ingesteld moet worden. Een persoonlijke zitinstructie is een aanrader! Zo krijgt de collega persoonlijke aandacht en bekijkt hij/zij samen met de ergonomisch adviseur hoe de werkplek afgesteld moet worden.

Tip van Saskia Oostdijck - van Gorp om het flexwerken tot een succes te maken: “Cruciaal voor het slagen van het flexwerken is mijns inziens de investering in goed ergonomisch materiaal, training maar ook genoeg geduld, tijd en ruimte om medewerkers te laten wennen aan de nieuwe werkomgeving.”

Onze expert

Vrijblijvend advies
Jan Tsjerk is onze expert op het gebied van projectinrichting
 • Eenvoudig verstelbaar bureau en bureaustoel
 • Verstelbaar beeldscherm
 • Ergonomische muis en toetsenbord
Vrijblijvend advies

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren