Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Beweeg jij wel genoeg tijdens het zitten?

Beweeg jij wel genoeg tijdens het zitten?

Afgelopen weken was het in het nieuws: Nederland is zitkampioen van Europa. Door het vele zitten loop je een grotere kans op overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk. Een mens is niet gebouwd om langdurig te zitten. Daarom moeten we dit voorkomen. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Afwisselen van positie

Het is dus van belang om niet te lang in dezelfde positie te blijven. Zit je te lang in één houding? Dan belemmert dit de doorbloeding van je spieren. En dat is ook wel logisch... tijdens het zitten heb je je benen in een hoek van 90 graden en knel je je spieren als het ware af.

We willen dynamiek in onze houding en dus vooral niet 8 uren per dag op een stoel doorbrengen. Wiebelen, achteroverleunen, alles mag: zolang je de wervelkolom en de tussenwervelschijven maar ontlast. We noemen dit ook wel dynamisch zitten: de beste houding is je volgende houding. Hiermee kun je het vele ‘vaste’ zitten heel eenvoudig terugdringen.

"De beste houding is de volgende"

Tijd voor beweging

Dynamisch zitten is een goed alternatief voor het statische zitten. Met behulp van dynamische producten varieer je je zithouding en voorkom je een puur statische positie van het lichaam. Een bijkomend voordeel van dynamisch zitten is dat je ook nog je rugspieren versterkt:een sterke rug is minder gevoelig voor klachten. Met de Swopper zit je bijvoorbeeld nooit stil. Door het speciale veersysteem onder de kruk en het ontbreken van rug- en armleuningen blijf je in beweging. Ook voor kinderen is de swopper ideaal! Voor kinderen is het belangrijk om veel te bewegen, zodat ze hun zintuigen goed trainen.

Welke beweging past bij je?

Benieuwd naar welk dynamisch product het beste past bij jouw werkomgeving? Dit hangt helemaal af van jouw werkzaamheden en hoeveel beweging je kunt toepassen tijdens je werk. Maar laat duidelijk zijn dat het van belang is om in beweging te komen.

Neem contact op met één van onze ergonomische adviseurs; we helpen je graag aan een passend advies!

Laat je adviseren
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Bewegend zitten
Bewegend zitten

‘Stimuleer mensen meer te bewegen en minder stil te zitten’, dat is het advies van de Gezondheidsraad aan onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Volgens...