Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Actief zitten met een ergonomische bureaustoel

Actief zitten met een ergonomische bureaustoel

Afwisseling is belangrijk

De hele dag stilzitten op kantoor is niet gezond. Onderzoek toont echter aan dat je ook met een kantoorbaan een gezond leven kunt leiden (Garcia, 2019). De sleutel tot het verkleinen van de gezondheidsrisico’s van veel zitten is afwisseling. Met kleine beweegmomentjes bereik je al heel veel. Denk aan regelmatig even opstaan en staand werken, een kopje koffie halen, naar het kopieerapparaat op een andere verdieping lopen en in de pauze een rondje wandelen. Het gevaar zit hem vooral in te lang achter elkaar stil zitten. Misschien herken je dit wel: je bent erg geconcentreerd met een taak bezig en zit daardoor meerdere uren zonder een pauze te nemen. Je wil graag doorwerken om een deadline te halen en je focus is gewoon beter als je zit. Gelukkig zijn er mogelijkheden om ook tijdens het zitten in beweging te blijven

Het juiste zithulpmiddel om meer te bewegen

Meer bewegen op je werkplek kan op verschillende manieren. Een goede basis is de combinatie van een ergonomische bureaustoel met een zit sta bureau. Het kiezen van de juiste bureaustoel is niet eenvoudig. Er zijn veel soorten bureaustoelen op de markt met allerlei verschillende instelmogelijkheden. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, is de HAG Creed misschien iets voor je. Deze stoel kun je namelijk met één draaiknop goed instellen. Je stelt in één beweging zowel de zitdiepte en de hoogte van de rugleuning als het kantelpunt en de schommelfunctie in. Het unieke schommelmechanisme van deze bureaustoel zorgt ervoor dat je zachtjes heen en weer kunt bewegen waarbij de rugleuning en zitting in dezelfde verhouding meebewegen. Daarnaast is bewezen dat deze bureaustoel door de schommelfunctie zorgt voor vier keer meer beweging dan een bureaustoel waarvan alleen de rugleuning meebeweegt. Zo zorgt de HAG Creed voor meer beweging op je werkplek!

Swoppen of fietsen

Hou je van afwisseling? Dan kun je ervoor kiezen je werkplek aan te vullen met een Swopper of een bureaufiets. Met beide zithulpen blijf je zitten, maar ben je wel in beweging. De Swopper is een flexibele kruk waarop je zachtjes heen en weer kunt bewegen. Je traint je rug en buikspieren onbewust en je wordt gestimuleerd rechtop te zitten. Je kunt ook lekker een eindje fietsen achter je bureau. De teller van de bureaufiets houdt bij hoeveel kilometer je al hebt gefietst en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Leuk als je van resultaatgericht bewegen houdt!

Seat Guard

Het is fijn een hulpmiddel te hebben dat jouw zitgedrag een beetje in de gaten houdt. Soms ben je zo geconcentreerd aan het werk dat je vergeet van houding te wisselen. Hiervoor is de Seat Guard ontwikkelt. Deze gadget geeft door middel van een trilsignaal aan dat het tijd is om van houding te veranderen. Ideaal voor die momenten waarop je te gefocust bent om zelf te bedenken dat het tijd is om even te gaan staan!

Advies

Wil je ook ervaren hoe het is om actief te zitten tijdens je werk? Probeer de HAG Creed of één van onze andere producten gratis uit in je eigen werkomgeving en ontdek de voordelen van dynamisch werken! We geven je graag advies over welke oplossing het beste past bij jouw werkzaamheden.

Kom in beweging!

Ja, ik wil de HAG Creed 30 dagen gratis uitproberen!

Note: Actief zitten is nooit een vervanging voor een actieve levensstijl. Een half uur zitten per dag vervangen door elke vorm van lichte beweging zorgt ervoor dat je 17% minder kans hebt om vroegtijdig te overlijden (Diaz, 2019). Beweging integreren in je dagelijks leven blijft dus belangrijk.

Annet Zwinkels
Annet Zwinkels

Annet Zwinkels is Ergonomisch adviseur bij Health2Work. Mensen een gezonde werkplek bieden is haar passie. “Daarom ben ik heel trots om voor Health2Work te werken. Mijn functie als ergonomisch adviseur past me erg goed. Samen met mijn collega’s wil ik het beste voor mijn medemens.”

Ga naar alle blog berichten van Annet

Relevante blog posts

Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?
Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

We krijgen dagelijks de vraag hoe je een bureaustoel op de juiste manier instelt. Met alleen het aanschaffen van een goede bureaustoel ben je er namelijk nog niet. Wanneer ...

Beweeg jij wel genoeg tijdens het zitten?
Beweeg jij wel genoeg tijdens het zitten?

Afgelopen weken was het in het nieuws: Nederland is zitkampioen van Europa. Door het vele zitten loop je een grotere kans op overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk. Ee...

Minder (rug)klachten dankzij een ergonomische bureaustoel
Minder (rug)klachten dankzij een ergonomische bureaustoel

Zitten: we doen het veel, lang, en niet altijd goed! Kantoormedewerkers zitten al gauw zo’n 10 uren per dag en dan hebben we het niet alleen over werkuren...