Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Autostoelcontrole

Breng jij ook zoveel tijd door in je auto? De autostoel is tegenwoordig niet alleen een zitplaats, maar ook een mobiele werkplek. Een autostoel die goede ondersteuning biedt, is daarom onmisbaar. Denk je dat jij nog goed zit? Of ben je toe aan een autostoelcontrole?

Waarom een autostoelcontrole?

Een gezonde zithouding in je auto is net zo belangrijk als een gezonde werkhouding op je werkplek. Dat geldt ook voor je zithouding in een vrachtwagen of een bouwmachine. Als je veel tijd doorbrengt in één van de zojuist genoemde vervoersmiddelen (of een andere) en je lichaam wordt niet voldoende ondersteunt door de stoel, dan kun je rug-, nek-, schouder- en beenklachten krijgen.

Tijdens het autorijden wordt je lichaam blootgesteld aan horizontale en verticale schokbelasting. De wervelkolom, en daarmee alle verbonden structuren zoals spieren, banden, gewrichten en tussenwervelschijven hebben het zwaar te verduren. Goede redenen om aandacht te besteden aan een gezonde zithouding en de best passende stoel in een auto, vrachtwagen, bestelwagen of machine, zodat je ontspannen en comfortabel achter het stuur zit.

Waarom een autostoelcontrole door Health2Work?

Tijdens onze autostoelcontrole vinden we het belangrijk dat de bestuurder in diens eigen auto wordt opgemeten. We gaan grondig te werk en meten niet alleen lichaamslengte en gewicht, maar ook de rugholling en de rugvorm om te beoordelen of deze opgevuld moet worden. Ook bepalen we de zitlengte: er moet wat ruimte zitten tussen het einde van het zitkussen en de knieholte. We doen er alles aan om jou ook in je auto comfortabel te laten zitten.

Optimale ondersteuning

Een goede autostoel kan het verschil maken. Omdat ieder lichaam uniek is, wordt het beste zitcomfort gecreëerd door een op maat gemaakte stoel. Na het aanmeten van jouw persoonlijke autostoel heeft de stoel de perfecte pasvorm, met een zo groot mogelijk raakvlak tussen jou en de stoel. De op maat gevormde rug- en zitkussens zorgen voor de juiste ondersteuning van het been-, lende- en schoudergedeelte. Hierdoor voorkom je verstijving van de rug- en beenspieren. Onze autostoelen hebben een speciaal ontwikkelde pasvorm voor schouders, taille, bekken en bovenbenen. De zijwaartse ondersteuning-op-maat zorgt ervoor dat schokken maximaal onderdrukt worden en dat acceleratie- en axiale krachten opgenomen worden.

Autokeuze

Sta je op het punt een nieuwe auto te kopen of een leaseauto uit te kiezen? Houdt dan rekening met je lichaamslengte bij het kiezen van de auto. In een te kleine auto zit je te veel met opgetrokken benen, waardoor je uiteindelijk klachten kunt krijgen. De pedalen set van Duitse auto’s zitten verder weg dan de pedalen set van de Franse auto. Heb je dus kortere benen, dan is een Franse auto geschikt voor jou.

Juiste zithouding in de autostoel

Er zijn een aantal punten waarmee je rekening moet houden om een goede zithouding te creëren in een auto:

  • Hoogte stoel: stel je stoel zo in dat je bovenbeen zo vlak mogelijk staat. Voorkom dat je knie hoger staat dan je heup. Dan voorkom je dat je bekken achteroverkantelen, waardoor er te veel druk op je onderrug, zitbeenderen en staartbeen komt.
  • Afstand stuur: zorg voor een lichte knik in je armen. Je mag je armen nooit overstrekken.
  • Rug hoek: stel de rug hoek in op 100 à 110 graden. Ga niet te rechtop of te ver naar achteren zitten.
  • Afstand benen tot pedalen-set: let op dat je stoel niet te ver van de pedalen-set af staat. Zo voorkom je spanning in je benen en voeten bij het reiken naar de pedalen.