Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Gezond beeldschermwerk bij thuiswerken

Gezond beeldschermwerk bij thuiswerken

We werken steeds meer thuis. Dit kan leiden tot meer rug-, nek-, pols- en elleboogklachten. Doordat we langdurig beeldschermwerk uitvoeren, creëren we belasting voor ons lichaam waar klachten uit voort komen. Gezond beeldschermwerk is van groot belang bij het verminderen en verhelpen van klachten. Benieuwd naar de gevolgen van langdurig beeldschermwerk? En ben je nieuwsgierig naar onze tips over gezond beeldschermwerk bij thuiswerken? Lees snel verder!

Wat is beeldschermwerk?

Er is sprake van beeldschermwerk wanneer een werknemer per dag twee uur of meer werkzaamheden achter een beeldscherm verricht. Beeldschermwerkers werken vaak uren achter elkaar, zittend in dezelfde houding.

Het belangrijkste bij beeldschermwerk is dat dit niet te lang achtereenvolgend gedaan mag worden. Volgens de wet moet beeldschermwerk beperkt worden tot maximaal zes uur per werkdag. Daarbij komt dat er maximaal twee uren opeenvolgend achter een beeldscherm gewerkt mag worden, afgewisseld door korte pauzes.

Gevolgen bij langdurig beeldschermwerk

Wist je dat 45% van de Nederlandse werknemers op een werkdag zes uur per dag of meer beeldschermwerk doet? Dit blijkt uit het TNO factsheet Beeldschermwerk 2021. Bij werknemers die aangeven op een werkdag zes uur of meer beeldschermwerk te verrichten, werd in het afgelopen jaar bij een vijfde van de gevallen KANS geconstateerd. KANS is een verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek en schouder die vaak gerelateerd zijn aan langdurig werken in dezelfde houding of een regelmatig herhaalde beweging tijdens het werk. Daarnaast gaat beeldschermwerk in veel gevallen gepaard met zittend werken, wat ook veel gezondheidsklachten kan veroorzaken. Tenslotte kan langdurig beeldschermwerk leiden tot stress.

Klachten voorkomen tijdens thuiswerken

Maar hoe voorkom je klachten tijdens het thuiswerken? Een gezonde en ontspannen werkhouding is sterk afhankelijk van een instelbare werkplek. Deze werkplek wordt voor een groot deel bepaald door je tafel en stoel. Lees onze blog ‘Voorkom rug- en nekklachten bij langdurig thuiswerken’ voor tips over het creëren van een ergonomische werkplek thuis.

Naast een goede werkplek, zijn er nog meer elementen die bijdragen aan een gezond werkklimaat. Lees hier onze vier tips voor gezond beeldschermwerken op jouw thuiskantoor:

  • Probeer beeldschermwerk te beperken tot maximaal zes uur per dag.
  • Neem regelmatig (kleine) pauzes van het werken met een beeldscherm. Streef ernaar elk halfuur even op te staan om te telefoneren of een kopje koffie te halen.
  • Zorg voor afwisseling in je werktaken en werkhouding. Wissel zittend en staand werken bijvoorbeeld eenvoudig af door gebruik te maken van een zit-sta bureau.
  • Geef klachten op tijd aan om verergering te voorkomen. Denk aan klachten aan spieren of gewrichten, oogklachten, hoofdpijnklachten of stressklachten zoals spanning of angst.

Workshop Gezond Beeldschermwerk

Nieuwsgierig naar de handvaten om zowel thuis als op je werk gezond achter je beeldscherm te kunnen werken? Tijdens onze online workshop Gezond Beeldschermwerk leer je hoe je een gezonde werkplek creëert, waar en hoe je moet zitten en welke hulpmiddelen jou kunnen helpen. Schrijf je nu in!

Annet Zwinkels
Annet Zwinkels

Annet Zwinkels is Ergonomisch adviseur bij Health2Work. Mensen een gezonde werkplek bieden is haar passie. “Daarom ben ik heel trots om voor Health2Work te werken. Mijn functie als ergonomisch adviseur past me erg goed. Samen met mijn collega’s wil ik het beste voor mijn medemens.”

Ga naar alle blog berichten van Annet