Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voorkom rug- en nekklachten bij langdurig thuiswerken

Voorkom rug- en nekklachten bij langdurig thuiswerken

Als er iets is waar je lijf niet blij van wordt, dan is het wel uren achter elkaar werken op de laptop aan de keukentafel, zo schrijft nu.nl deze week. Helaas zien we nog te vaak dat mensen hun keukentafel als vaste werkplek gebruiken. Wat kun je doen om nek- en schouderklachten te voorkomen? En hoe creëer je thuis een ergonomische werkplek en voorkom je uitval van medewerkers?

Ontvang het stappenplan gezond thuiswerken


Toename klachten bij thuiswerken

In januari zien we opnieuw een stijging in het aantal fysieke klachten bij thuiswerkers in vergelijking met eerdere metingen (arbo-online.nl). Dit blijkt uit het onderzoek 'Thuiswerken tijdens en na de coronacrisis' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Tegelijkertijd verwachten Nederlanders die momenteel (deels) thuiswerken, dit ook na de coronacrisis vaker te gaan doen.

In december signaleerden fysiotherapeuten een toename van het aantal nek- en schouderklachten, net als tijdens de eerste lockdown (nu.nl). We zien dat het ziekteverzuim nog nooit zo hoog is geweest als nu, een deel daarvan heeft een relatie met werkhouding. Een tijdje thuiswerken aan de keukentafel is niet zo'n probleem, maar als het langer aanhoudt, kan dit zorgen voor serieuze klachten. Lees verder hoe je deze klachten kunt voorkomen.

De basis van een gezonde werkplek: tafel en stoel

Een gezonde en ontspannen werkhouding staat en valt met een instelbare werkplek. Dit wordt voor een groot deel bepaald door je tafel en stoel. De hele dag op een harde (keuken)stoel zitten zorgt voor druk op de benen. Zit je op een te lage stoel en aan een hoge tafel? Dan zorgt dit voor opgetrokken armen en extra belasting op je nek- en schouderspieren.

Verstelbaar bureau en instelbare bureaustoel

Wij adviseren om als werkgever te voorzien in verstelbare bureaus en ergonomische instelbare bureaustoelen. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld door ruimtegebrek, kun je proberen de zithouding te verbeteren. Zoek naar een stoel in huis die het beste past qua zithoogte. Oftewel een stoel, waarbij de zithoogte ten opzichte van de tafel zorgt dat je de schouders zo min mogelijk hoeft op te tillen.

Voetensteun

Bungelen je benen? Zorg dan voor een goede voetensteun. Wat al kan helpen is een stevige schoenendoos, trapje van de kinderen of een ergonomisch gepositioneerde voetensteun.

Zithoogte

Heb je geen bureaustoel van kan je je stoel op creatieve wijze verhogen met zoals een kussen op de stoel of verhogers onder de pootjes. Schuif goed aan met de stoel zodat je in een houding zit waarbij de schouders ontspannen zijn en de onderarmen ontspannen op tafel liggen.

Voorkom een gespannen nek met een laptopstandaard

Werk je achter een laptop dan zit je vaak krom en voorovergebogen en is er een hoge statische belasting van je nek en schouders. Doe je dit een paar uur dan heb je al snel spiervermoeidheid of klachten in de rug, armen, nek en schouders. Wil je deze klachten voorkomen? Maak dan gebruik van een laptopstandaard, een compact toetsenbord en een losse muis. In de Arbeidsomstandighedenregeling staat zelfs genoemd dat bij beeldschermwerk, waar overigens sprake is van is als je meer dan 2 uur per dag achter een scherm werkt, een scherm gemakkelijk verstelbaar en kantelbaar moet zijn en een toetsenbord geen geheel mag vormen met het scherm. Een laptopstandaard met los toetsenbord maakt het mogelijk de werkplek naar jouw lichaam aan te passen en je voorkomt een gebogen houding.

Blijf in beweging

Hoe goed je ook zit, herstelmomenten en bewegen is belangrijk. Thuis zit je langer en vaker, de loopafstanden naar een toilet of de koffie zijn vaak kort. Met een luchwandeling ben je goed bezig, ook kan je zoeken naar mogelijkheden om tijdens het werk vaker te staan.

Inspiratie voor de thuiswerkplek

Onderstaand een aantal van onze ergonomische thuiswerkproducten. Navigeer direct naar ons volledige aanbod.

Voorkom uitval van je medewerkers

Ook Henk van der Molen van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) ziet signalen dat thuiswerken tot meer nek- en schouderklachten leidt. "Voorkomen is echt veel beter dan genezen, zegt Henk: "Beginnende klachten trekken na een paar dagen rust weer weg. Als ze opbouwen tot een aandoening, duurt herstel veel langer. Met een tenniselleboog ben je makkelijk een paar maanden uit de running.”

Een ergonomische werkplek is de investering zeker waard! De verstelbare werkplek voorkomt klachten, waardoor je medische kosten en ziekteverzuim vermijdt.

Kosten zieke werknemer gemiddeld 250 tot 300 euro per dag

Wist je dat de kosten van een zieke werknemer gemiddeld oplopen van 250 tot wel 300 euro per dag (mkbservicedesk.nl)? Dit zijn enkel nog maar de directe kosten. Denk ook aan de indirecte kosten. Stel een medewerker verzuimt door fysieke klachten. Zijn of haar afwezigheid moet worden opvangen door een collega of vervangende kracht. Uit onderzoek blijkt dat dit soort ongeplande werkzaamheden leidt tot een productiviteitsverlies van 30%. Uiteindelijk is verzuim duurder dan de aanschaf van een ergonomische thuiswerkplek. Daarbij levert een duurzame oplossing voor de klachten van de werknemer waardering en vertrouwen op. Met het verdwijnen van de klachten verschijnen bevlogenheid en gedrevenheid van de werknemer. De aanschaf van een ergonomische werkplek draagt bij aan het comfort en werkplezier van de gebruiker.

Stappenplan gezond thuiswerken

In dit gratis aan te vragen stappenplan staat hoe je op een gezonde manier thuis je werkplek kunt instellen en ontvang je tips om het thuiswerken zo efficiënt mogelijk te maken. Zo heb je meteen een checklist om gezond te kunnen thuiswerken.

Ontvang het gratis stappenplan
Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda