Het moment is eindelijk daar: de scholen gaan weer volledig open en ook de kantoren starten weer langzaamaan op. Studenten en werkenden keren weer terug naar het ‘nieuwe normaal’. De een keert volledig uitgerust terug vanuit zijn of haar kleine bubbel, terwijl de ander juist een hectische periode achter de rug heeft. Eén ding is zeker: het coronavirus heeft ieders leven ontwricht, op wat voor manier dan ook. Hoe gaan we hiermee om op de werkvloer?
De 'mute'-knop
Nét nu het volledig thuiswerken en studeren eindelijk een beetje went, is het weer tijd om terug te gaan naar onze gemeenschappelijke werkplekken. Voor de meeste mensen is dit een flinke verandering. Met deze verandering neemt de hoeveelheid prikkels die we dagelijks voor de kiezen krijgen significant toe. Dit kan grote uitdagingen met zich mee brengen. Waar een docent voorheen eenvoudig 50 studenten online les gaf, is er nu weer sprake van volle leslokalen. De ‘mute’-knop, die tijdens de online lessen goed van pas kwam, is helaas niet langer beschikbaar. Op kantoor is dit niet anders. Bellende collega’s en andere afleidende geluiden zorgen voor concentratieproblemen. Hoe gaan we hiermee om?
Werkstress
Deze overgang vraagt om anticipatie vanuit de werkgever, want uitval en burn-outs liggen op de loer. Zo worden werkenden per dag ongeveer 240 keer onderbroken tijdens de werkzaamheden. Dit heeft een negatieve invloed op de focus én op de productiviteit. Daarnaast blijkt uit onderzoek van CNV (2021) dat sinds het begin van dit jaar 36% van de werkenden met toenemende werkstress kampt. 42% van de 2600 respondenten verricht het werk met minder plezier dan voorheen en 1 op de 5 gaf aan tegen een burn-out aan te zitten.
De Ontfocusruimte
Hoe zorgt de werkgever dat deze overgang fysiek en mentaal goed wordt doorstaan door de werknemers? Hiervoor lanceert Health2Work het concept ‘De Ontfocusruimte’. Deze ruimte is een speciaal ingerichte ruimte, waarin studenten en werkenden een moment tot rust kunnen komen. In deze ruimte kunnen ze zich terugtrekken, weg van alle prikkels.
In de ruimte worden 4-senses-akoestische-stoelen geplaatst. Dit zijn innovatieve, akoestische stoelen waarmee omgevingsprikkels gereduceerd worden. De speciale vormgeving verlaagt het stressniveau aanzienlijk, waardoor je na een korte tijd ontspannen weer vol energie aan de slag kunt. Daarnaast zorgen we dat de verlichting, muziek en overige inrichting een rustgevende werking heeft. Op deze manier voorziet ‘De Ontfocusruimte’ in de behoefte naar ontfocussen en het voorkomen van uitval door overprikkeling.
Meer weten?
Bekijk in onderstaande video de reacties van de medewerkers van ROC Midden-Nederland op ‘De Ontfocusruimte’, of lees de blog Ontprikkelen in de akoestische stoel. In deze blog wordt uitgelegd hoe het ontwerp van de 4-senses-akoestische-stoel tot stand gekomen is.