Onze hersenen verwerken de hele dag informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Hierdoor reageren wij op prikkels uit onze omgeving. Soms pikken onze zintuigen echter zoveel omgevingsprikkels op, dat dit stress en onrust veroorzaakt. De akoestische stoel 4-Senses biedt uitkomst want de speciale vormgeving verlaagt het stressniveau en geeft rust. Met name in de zorg is de stoel een waardevolle toevoeging. Overprikkelde cliënten nemen plaats in de stoel en komen direct tot rust.
Het ontstaan van de akoestische stoel
Onrust van een cliënt heeft effect op de (on)rust van andere cliënten. Als een domino-effect nemen zij de prikkels en de onrust over. Het werken met onrustige cliënten vergt extra inspanning en energie van zorgmedewerkers. Dit effect viel mij op toen ik twee jaar geleden bij een gehandicaptenorganisatie een stoel kwam opmeten voor een cliënt. Het viel mij op dat één van de cliënten een groot deel van de dag veel geluid maakte en onrustig was. Dit had veel invloed op de mede cliënten en de medewerkers. Om hem, de mede cliënten en de medewerkers tot rust te laten komen, werd hij regelmatig op zijn kamer gezet.
Deze situatie liet mij niet los en na mijn werkbezoek aan deze organisatie belde ik mijn collega Linda om te brainstormen over deze situatie: waardoor maakt deze cliënt zoveel geluid en wat kan een oplossing zijn? Ik dacht meteen dat een akoestische stoel een uitkomst zou zijn voor deze cliënt. Na overleg met de organisatie, bracht ik een akoestische stoel langs om te kijken of deze stoel een positief effect zou hebben op het gedrag van de cliënt. De cliënt nam plaats en meteen werd duidelijk dat de stoel een positief effect had op zijn gedrag.
“Zijn begeleiders waren ontroerd door de rust, het plezier en de ontspanning die hij uitstraalde”
In een veilige omgeving tot rust komen
Na deze positieve ervaring heb ik samen met Johan Elbers van zorgorganisatie ’s Heeren Loo nagedacht over oplossingen voor cliënten die onrustig worden door te veel prikkels uit hun omgeving. Naar aanleiding van dit overleg heeft mijn collega Robert Veenstra een prototype gemaakt voor de akoestische stoel 4-Senses.
De stoel is uitgeprobeerd bij diverse doelgroepen en de stoel had een positief effect op cliënten die gauw overprikkeld raken. Zodra een gespannen, onrustige cliënt in de stoel plaatsneemt, wordt zijn/haar stressniveau lager. De stoel vormt zich als een cocon om de cliënt heen, waardoor deze een geborgen en veilig gevoel ervaart. Geluidsprikkels uit de omgeving worden gereduceerd door de akoestische werking van de stoel. Via de geluidsboxen in de stoel kun je rustgevende muziek afspelen. De verlichting in de stoel kan in allerlei kleuren afgesteld worden op de behoefte, beleving en het gedrag van de cliënt. Ook kun je een tablet plaatsen aan de stoel, waarop de cliënt kan video's kan bekijken. Dit alles om een ontspannen sfeer te creëren.
Positieve uitwerking van de stoel
In januari was het prototype klaar en heb ik de werking van de stoel als eerste getest op mijn zoon. Julian is 13 jaar en heeft autisme en een verstandelijke beperking. Als hij uit school komt heeft hij ruim twee uren nodig om bij te komen van alle prikkels die hij die dag heeft ervaren.
Ik heb de stoel in onze woonkamer neergezet, zodra Julian uit school kwam, ging hij erin zitten. Zijn onrust verdween vrijwel meteen, hij had geen tijd nodig om te acclimatiseren. En dat niet alleen, de stoel had de rest van de dag een positieve uitwerking op Julian! Fantastisch, dat is precies waar je het voor doet!
Introductie op de Zorgtotaalbeurs
Inmiddels is de stoel op de Zorgtotaalbeurs geïntroduceerd. Het is geweldig hoeveel mooie reacties we kregen tijdens de beurs! De stoel trok veel aandacht, iedereen vond het heerlijk en relaxed om erin te zitten. In het drukke beursgebouw was de stoel ook voor ons als medewerkers van Health2Work een uitkomst. De stoel filterde alle omgevingsgeluiden en prikkels waardoor wij tussen de bedrijven door een moment van rust pakten.
De stoel staat nu ook een maand bij ’s Heeren Loo en daar krijgen we veel positieve reacties. Zo maakt een cliënt wekelijks gebruik van de stoel, na zijn fysiotherapiebehandeling. Het is voor hem te intensief om na de behandeling meteen weer aan het werk te gaan. Hier raakt hij gestrest van, wat de nodige spanning oplevert bij thuiskomst. Nu zit hij na de fysiotherapie een uur tot anderhalf uur in de akoestische stoel. Medewerkers halen hem uit de stoel, omdat het weer tijd is om aan het werk te gaan. Zelfs bij thuiskomt blijft hij ontspannen. De uitwerking van de stoel is fantastisch: een onrustige cliënt komt tot rust, waardoor zorgmedewerkers ontspannen en vol energie hun werk kunnen doen.
Ben jij benieuwd of de akoestische stoel ook zo’n positieve uitwerking heeft op jouw cliënten? Je kunt de stoel 1 week gratis uitproberen!