Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Is een zadelkruk goed voor je rug?

Is een zadelkruk goed voor je rug?

Als kantoormedewerker breng je gemiddeld 8 uur per dag zittend door. Dit zitgedrag veroorzaakt vaak voorkomende problemen zoals rugklachten. Een zadelkruk is een ergonomisch hulpmiddel die niet alleen (rug)klachten verhelpt, maar ook voorkomt. Lees in deze blog hoe een zadelkruk jou kan ondersteunen bij het voorkomen, verminderen van rugklachten en is een zadelkruk goed voor je rug?

Wat is een zadelkruk?

Een zadelkruk is een zitmeubel met een uniek ontwerp dat geïnspireerd is op het zadel van een paard. Deze vorm zorgt ervoor dat je automatisch een actieve en natuurlijke zithouding aanneemt. Hierdoor wordt de druk op je wervelkolom verminderd en wordt je rug in een optimale positie gehouden. Wat een zadelkruk handig bijzonder maakt, is dat deze vaak op wielen staat en in hoogte verstelbaar is. Hierdoor kun je de kruk gemakkelijk verplaatsen en aanpassen aan jouw individuele werkhoogte, wat bijdraagt aan een nog betere ergonomische werkervaring.

Een ergonomische zadelkruk als alternatief voor de bureaustoel

Een ergonomische zadelkruk stimuleert een actieve zithouding, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde rug. Dit in tegenstelling tot traditionele bureaustoelen, die vaak leiden tot een passieve zithouding en daarmee de kans op rugklachten verhogen.

Door de vormgeving die geïnspireerd is op een zadel, positioneert de zadelkruk je lichaam zodanig dat je rug een natuurlijke S-curve aanneemt, wat de meest ergonomische houding voor je wervelkolom is. Deze houding vermindert de druk op de tussenwervelschijven en stimuleert een gelijkmatige verdeling van je lichaamsgewicht, wat essentieel is voor het voorkomen van rugpijn en andere gerelateerde klachten. Dit maakt de zadelkruk goed voor je rug.

Verhelpt en voorkomt rugklachten

Door de natuurlijke zithouding die een zadelkruk bevordert, worden rugklachten niet alleen verholpen maar ook voorkomen. Dit is met name belangrijk voor kantoormedewerkers die veel tijd zittend doorbrengen. Wanneer je gebruik maakt van een zadelkruk, wordt je bekken voorover gekanteld waardoor je wervelkolom in een natuurlijke houding komt te staan. Zo staat er minder spanning op je wervelkolom en raak je minder snel vermoeid en kun je langer ontspannen werken. Daarbij verlicht de kruk de belasting van je benen, waardoor pijn en vermoeidheid tegen worden gegaan.

Andere voordelen van een zadelkruk

Naast het verhelpen en voorkomen van rugklachten, biedt een zadelkruk nog meer voordelen:

- Verbeterde bloedcirculatie: de open heuphoek op een zadelkruk bevordert de bloedcirculatie in de benen.

- Grotere bewegingsvrijheid: het ontwerp van de zadelkruk maakt het makkelijk om te bewegen en te reiken, wat ideaal is in een dynamische werkomgeving.

- Compact en ruimtebesparend: zadelkrukken nemen minder ruimte in beslag dan traditionele bureaustoelen, wat ze ideaal maakt voor kleinere werkplekken.

De zadelkruk is meer dan alleen een kantoormeubel; het is een investering in je gezondheid. Met zijn unieke ergonomische voordelen biedt het een oplossing voor de veelvoorkomende klachten van kantoormedewerkers. Benieuwd naar welke zadelkruk het meest geschikt voor jou is? Neem contact op met onze ergonomisch adviseurs.

Een zadelkruk op jouw werkplek

Overweeg je een zadelkruk voor je werkplek? Bij Health2Work vind je een uitgebreid assortiment van ergonomische zadelkrukken die niet alleen goed zijn voor je rug, maar ook je werkdag comfortabeler maken.

Bekijk onze zadelkrukken
Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda