Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.
Tillen, duwen en trekken zijn veelvoorkomende handelingen in de zorg. In deze blog gaan we dieper in op waarom tillen, duwen en trekken in de zorg belastend zijn en wat we kunnen doen om dit probleem aan te pakken.
Door middel van onze slimme hulpmiddelen kunnen we zorgwerkzaamheden verlichten en ervoor zorgen dat de kans op fysieke klachten beperkt wordt. Een voorbeeld van zo'n slim hulpmiddel is de Vikta Komfitilt. In deze blog delen we hoe de Vikta Komfitilt bij kan dragen aan duurzame zorg.
Bewegen is gezond, dat weet iedereen, maar wat voor invloed heeft dynamisch werken nou precies? Wat zijn de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten, hoe kan je het voorkomen en wat zijn daarvan de voordelen? Je leest het in deze blog!
Helaas is bewegen niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen worden door ouderdom, een ziekte of een aandoening gedwongen om langdurig te zitten. Ben jij benieuwd naar het belang van een goede stoel bij langdurig zitten? Lees het in deze blog.
Als er iets is waar je lijf niet blij van wordt, dan is het wel uren achter elkaar werken op de laptop aan de keukentafel, zo schrijft nu.nl deze week. Helaas zien we nog te vaak dat mensen hun keukentafel als vaste werkplek gebruiken. Wat kun je doen om nek- en schouderklachten te voorkomen? En hoe creëer je thuis een ergonomische werkplek?
In de zorg neemt de werkdruk al jaren toe. Ook het ziekteverzuim in Nederland is ongekend hoog. Het eerste kwartaal van 2020 was het verzuim in de zorg met 6,7% (CBS, 2020) het hoogst ten opzichte van de laatste 17 jaar. In deze blog lees je hoe ergonomie niet alleen invloed heeft op de fysieke belasting maar ook op de werkdruk en werkplezier!
Decubitus is een ernstige aandoening welke veel voorkomt als mensen ernstig ziek zijn of inactief. Decubitus ontstaat door krachten op het lichaam zoals druk en schuifkrachten. Er ontstaan beschadigingen van de huid die kunnen leiden tot verlies van een volledige weefsellaag. Juist nu is het belangrijk om snel te handelen en decubitus te voorkomen. Op dit moment gaat de aandacht voornamelijk uit naar ziekenhuizen en IC-afdelingen, maar ook in de ouderenzorg en chronische zorg speelt dit probleem.
Op dit moment is de druk op de zorg ongekend hoog en daarmee ook de fysieke belasting. Hulpmiddelen zijn noodzaak om het werk vol te houden. Daarnaast zijn de risico’s op kruisbesmetting hoog. Health2work heeft producten die het werk verlichten en kruisinfecties voorkomen.
Thuiswerken is op dit moment zeer actueel. Dit heeft te maken met het coronavirus en het advies van het FOD om thuis te werken indien mogelijk. Veel werkgevers hebben een thuiswerkbeleid, waarin zij werknemers voorzieningen bieden om gezond thuis te werken. Maar ook veel bedrijven hebben hier geen afspraken over gemaakt.
Concentratie en focus zijn belangrijke voorwaarden voor het verzetten van werk. Veel werkplekken zijn ingericht als kantoortuin: een ruimte zonder scheidingswanden met werkplekken voor bijna alle collega’s. Hoe vind je in zo’n ruimte focus en hoe kun je je optimaal concentreren?
Exoskeletten bieden een oplossing voor overbelasting door fysiek zware werkzaamheden, denk aan werken boven je macht, repeterende of statische bewegingen en tillen, duwen en trekken. Lees in bijgevoegd artikel meer over de praktijkervaring met exoskeletten.
Bas Akkerman bracht veel tijd zittend achter de computer door. Als webcare medewerker bij Zilveren Kruis helpt hij dagelijks klanten via sociale media. Door een aangeboren aandoening, een open rug, heeft Bas geen gevoel in zijn onderlichaam.
Van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 maart was de Zorgtotaal in de Jaarbeurs Utrecht. Health2Work stond op een prachtige locatie bij de ingang, grote kans dat je ons hebt ontmoet als je de beurs hebt bezocht. Op onze stand hebben we innovaties laten zien en veel mensen geïnspireerd. We hebben je geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van werken in de zorg. Kortom, veel nieuws!
Het jezelf comfortabel maken en verplaatsen in bed is voor de meeste mensen heel eenvoudig. Hoeveel kracht daarvoor nodig is besef je pas als het niet meer vanzelf gaat.
Sinds de nieuwe Arbowet van 1 juli 2017 is er meer aandacht voor preventie binnen organisaties. Ook het feit dat we langer doorwerken tot onze pensiongerechtigde leeftijd speelt hierin een rol. Waar we eerder vooral betrokken waren bij curatieve situaties, worden we nu vaker preventief ingezet. En juist in preventief opzicht kun je als ergotherapeut veel betekenen voor organisaties en haar werknemers.
Werk je in de zorg en verleen je veel zorg aan bed? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk het is rekening te houden met je werkhouding. Wat is een goede werkhouding en welke hulpmiddelen kunnen je helpen?
Douchen en wassen is een dagelijkse handeling. Voor de zorgvrager, maar ook voor de zorgverlener een proces dat veel energie kost. Het douchen en wassen zelf is meestal niet het meest intensief. Er wordt veel tijd gespendeerd aan de handelingen rondom het douchen, denk aan transfers en verplaatsingen. Door goed te kijken naar het totale proces kunnen we sneller en efficiënter werken. Maar nog veel belangrijker is dat we winst behalen op het gebied van fysieke belasting.
Op 6 januari 2017 is het zorgteam van Health2work gestart met het maken van de gezonde werkplekcheck. We nemen je mee voor een kijkje achter de schermen.
De werkdruk in de zorg neemt toe. Ouderen wonen langer thuis. De thuiszorg biedt meer mogelijkheden voor intensieve zorg dan ooit tevoren. Ouderen die uiteindelijk in een verpleeghuis terechtkomen, hebben een grotere zorgzwaarte dan voorheen. Door deze verplaatsing van zorg kunnen wij de ‘grijze golf’ beter aan. Echter, zet dit zowel de thuiszorg als zorgorganisaties onder grote druk.