Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Stilzitten is verleden tijd!

Stilzitten is verleden tijd!

Het klaslokaal lijkt al tijden onveranderd. Maar de wereld om ons heen en het gedrag van kinderen veranderd wel. Kinderen bewegen minder en brengen steeds meer tijd door met technische gadgets zoals tablets en mobiele telefoons. Dit langdurige zitten heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid. In deze blog gaan we dieper in op het belang van bewegend leren in het onderwijs, de negatieve effecten van langdurig zitten, en hoe ergonomische oplossingen het verschil kunnen maken.

Gevolgen van langdurig zitten bij kinderen

Uit onderzoek van het Kenniscentrum Sport blijkt dat kinderen van 4 tot 11 jaar gemiddeld zo'n acht uur per dag zitten op een doordeweekse dag. Dit is zorgwekkend, gezien het feit dat langdurig zitten verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Mensen en kinderen die dagelijks acht uur of langer zitten, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten. Bovendien is de kans op vroegtijdig overlijden 10 tot 27% hoger bij langdurig zitten.

Waarom bewegend leren belangrijk is

Wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat bewegend leren leerlingen na twee jaar een leerwinst geeft van vier maanden. Dit bewijst dat beweging de cognitieve ontwikkeling van kinderen positief beïnvloedt. Tijdens het bewegen verbetert de bloedsomloop, waardoor de hersenen beter doorbloed zijn en meer zuurstof krijgen. Een betere doorbloeding heeft ook invloed op de stofwisseling, wat goed is voor het verbranden van calorieën.

Daarnaast hebben verschillende pilots van Health2Work aangetoond dat leerlingen die meer bewegen een verhoogde alertheid hebben, betere prestaties leveren en een hogere concentratie in de klas hebben. Dit leidt ook tot minder werkdruk voor docenten, wat bijdraagt aan een positieve leeromgeving.

Zittend bewegen voor leerlingen

Bewegen is gezond én heel normaal voor kinderen. Tijdens de les is het voor sommige kinderen lastig om stil te zitten. Met onze zitoplossingen wordt zitten leuker en makkelijker. Zitoplossingen zoals de Swoppster en de Bureaufiets nodigen uit te bewegen tijdens het zitten. Met bijvoorbeeld de Score Amazone kruk nemen kinderen automatisch een goede houding aan. Zo leren ze al van jongs af aan te zitten in een gezonde houding en zo geven we ze mee wat het belang is van dynamisch zitten.

Swoppster | Health2Work Swoppster
Zami one | Health2Work Zami one
Ongo flex | Health2Work Ongo flex
Ergodeskbike | Health2Work Ergodeskbike

Onze zitoplossingen zijn verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren, zodat het aantrekkelijk is voor kinderen om erop te gaan zitten. Als de leerlingen eenmaal in een gezonde houding op het zitmeubel zitten, kan deze zijn werk doen. Bewegend of actief zitten levert namelijk niet alleen goede resultaten op voor het lichaam maar ook voor de geest. Bewegen tijdens de les zorgt ervoor dat leerlingen zich beter kunnen concentreren. De bloedsomloop wordt gestimuleerd waardoor de hersenen beter doorbloedt worden en dus meer zuurstof krijgen. Lekker fietsen tijdens de les of wiebelen op de Swoppster is dus niet alleen leuk, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen tijdens de les betere studieresultaten oplevert!

Bekijk ons assortiment

Meer weten?

Wil je meer weten over bewegend leren of over onze ergonomische oplossingen voor de schoolomgeving? Neem dan contact op met onze ergonomische adviseurs. Zij helpen je graag verder!

Gymoon Van Oostveen
Gymoon Van Oostveen

Gymoon werkt sinds 2014 als ergonomisch adviseur bij Health2Work. Klanten helpen aan een goed ingerichte werkplek, dat vindt Gymoon mooi aan z’n werk. “Als je nagaat dat je zo’n 8-9 uur doorbrengt op je werk, is een goed ingerichte werkplek erg belangrijk.” Gymoon woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Leeuwarden. Naast zijn werk is hij graag sportief bezig: hij houdt van wielrennen en voetballen. Ook fluit hij regelmatig een voetbalwedstrijd.

Ga naar alle blog berichten van Gymoon