Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Stressniveau daalt met 4-Senses akoestische stoel

11 juli 2019
Laatste wijzigingsdatum: woensdag 09 sep. 2020
Stressniveau daalt met 4-Senses akoestische stoel

Onze hersenen verwerken de hele dag informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Hierdoor reageren wij op prikkels uit onze omgeving. Soms pikken onze zintuigen echter zoveel omgevingsprikkels op, dat dit stress en onrust veroorzaakt. De 4-Senses akoestische stoel biedt uitkomst want de speciale vormgeving verlaagt het stressniveau en geeft rust.

In het tijdschrift Markant (nr. 3 2019) is onze 4-Senses Akoestische stoel te zien. Markant is een tijdschrift van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), dat zes keer per jaar verschijnt.

De stoel is ontwikkeld door Jasper Manenschijn. Zijn zoon Julian heeft autisme en was dan ook de eerste persoon die de stoel mocht uitproberen. 'Zijn onrust verdween vrijwel meteen, hij had geen tijd nodig om te acclimatiseren. En dat niet alleen, de stoel had de rest van de dag een positieve uitwerking op Julian! Fantastisch, dat is precies waar je het voor doet!'

Ontprikkelen na schooltijd

'School is leuk', zegt Julian Manenschijn (14) met een glimlach. Ondanks autisme en een verstandelijke beperking loopt hij er zelf heen, net als zijn oudere broer. Wel is het lastig om na een schooldag alle prikkels van die dag los te laten en te ontspannen. 'Het duurde soms wel drie uur voordat Julian weer rustig werd', vertelt zijn moeder. 'Dan kon hij zich niet uiten. Mijn man heeft uiteindelijk deze 4-Senses akoestische stoel ontwikkeld, waarin door de coconvorm alle prikkels en geluiden van buiten worden weg gefilterd.'

Een lichtkleur en muziek (de keuze van Julian was natuurlijk Boef), eventueel aangevuld met een film, zorgen ervoor dat het stressniveau daalt. Julian neemt graag plaats in de stoel na een schooldag of voor het slapen, je ziet hem rustig worden. Zo kan hij de prikkels beter reguleren, ontspannen aan een volgende activiteit beginnen en zich ook beter uiten. De vicieuze cirkel wordt doorbroken. De stoel wordt inmiddels ook ingezet bij 's Heeren Loo.

Hij kan de prikkels beter reguleren en ontspannen aan een volgende activiteit beginnen. Ook uit hij zich beter!

Mooie resultaten

'We hebben inmiddels al heel veel fantastische resultaten mogen ontvangen n.a.v het testen in de praktijk met de 4-Senses. Nu weer een mooi resultaat mogen ontvangen met een 10 als cijfer. De client had het gevoel van rust, veiligheid, stressvermindering en de 4-Senses zorgde voor een bijdrage aan herstel van het normale leven. Ook de medewerkers ervaren rust omdat de client in de stoel niet meer schreeuwde. Een fantastisch resultaat waar ik blij van word', aldus Jasper.

Bron: Markant
Meer lezen? Ontprikkelen in de Akoestische stoel
Agnes Feddema
Agnes Feddema

Agnes is sinds 2017 marketing- en communicatiemedewerker bij Health2Work. Samen met het marketingteam is zij verantwoordelijk voor alle communicatiemiddelen. Deze globetrotter mag graag wat van de wereld zien en wordt enthousiast van reizen, stedentrips en leuke uitjes met vrienden. Daarnaast doet ze aan voetbal en fitness.

Ga naar alle blog berichten van Agnes