Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Onze akoestische stoel is genomineerd voor de Nationale zorginnovatieprijs 2020!

Onze akoestische stoel is genomineerd voor de Nationale zorginnovatieprijs 2020!

Onze 4-Senses akoestische stoel is genomineerd voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2020. De prijs is een initiatief van Health-Holland en 9 regionale netwerken op het terrein van gezonde innovaties. De akoestische stoel is voorgedragen door Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) als finalist namens Noord-Nederland en neemt het in de finale op tegen 9 genomineerden uit andere delen van het land. Stem je mee? 12 maart wordt de winnaar bekendgemaakt.

> Direct stemmen

4-Senses akoestische stoel stimuleert een veilige omgeving

De 4-Senses Akoestische stoel richt zich op het verminderen van omgevingsprikkels voor cliënten die hier gevoelig voor zijn. Zodra je plaatsneemt in de stoel, ervaar je een veilig en geborgen gevoel doordat de stoel zich als een cocon om je heen vormt. Geluidsprikkels uit de omgeving worden gereduceerd door de akoestische werking van de stoel. Ingebouwde geluidsboxen spelen rustgevende muziek af en de stoel heeft speciale verlichting die in allerlei kleuren naar eigen behoefte afgesteld kan worden. De akoestische stoel stimuleert een ontspannen sfeer en biedt uitkomst bij stress. De 4-Senses is inmiddels een halfjaar op de markt en staat reeds bij verschillende zorginstellingen. Ook wordt een toepassing verkend in het onderwijs en kantoortuinen.

Van een probleem naar een oplossing

Het idee voor deze stoel ontstond nadat ik in de praktijk vaak situaties tegenkwam waarin cliënten als een domino-effect de prikkels en de onrust overnamen van een overprikkelde cliënt. Deze situatie liet me niet los en leidde tot de ontwikkeling van de 4-Senses akoestische stoel.Mijn zoon, Julian, mocht het prototype van de stoel als eerste uitproberen. Julian (14) heeft autisme en een verstandelijke beperking. Als hij uit school komt heeft hij doorgaans ruim twee uren nodig om bij te komen van alle prikkels die hij die dag heeft ervaren. Hoe anders was dit toen hij de akoestische stoel mocht uitproberen. Julians’ onrust verdween vrijwel meteen, hij had geen tijd nodig om te acclimatiseren. En dat niet alleen, de stoel had de rest van de dag een positieve uitwerking op Julian! Fantastisch, dat is precies waar je het voor doet! Inmiddels is de stoel volop in productie en kunnen meerdere zorginstellingen de positieve gevolgen van de akoestische stoel ervaren.

Wil je meer lezen over de 4-Senses akoestische stoel? In deze blog vertel ik je meer over de stoel en een aantal succesverhalen!

Julians’ onrust verdween vrijwel meteen, hij had geen tijd nodig om te acclimatiseren. En dat niet alleen, de stoel had de rest van de dag een positieve uitwerking op Julian! Fantastisch, dat is precies waar je het voor doet!

Praktijkervaring met de 4-Senses Akoestische stoel

In onderstaande video vertel ik hoe het idee van de Akoestische stoel tot stand is gekomen. Esther, persoonlijk begeleider bij 's Heeren Loo vertelt samen met Paul, bewoner van 's Heeren Loo, hoe de stoel wordt ervaren in de praktijk.

Vind je ook dat onze stoel de prijs moet winnen?

Ik hoop natuurlijk dat deze innovatieve stoel de Nationale Zorginnovatieprijs 2020 wint. Met jouw stem lukt het vast! Help je mee? Je kunt je stem uitbrengen via onderstaande knop.

Ik stem op de 4-Senses akoestische stoel!
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper

Relevante blog posts

Ontprikkelen in de akoestische stoel
Ontprikkelen in de akoestische stoel

Onze hersenen verwerken de hele dag informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Hierdoor reageren wij op prikkels uit onze omgeving. Soms pikken onze zintuigen echter zov...

Stressniveau daalt met 4-Senses akoestische stoel
Stressniveau daalt met 4-Senses akoestische stoel

Onze hersenen verwerken de hele dag informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Hierdoor reageren wij op prikkels uit onze omgeving. Soms pikken onze zintuigen echter zov...