Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Veilig werken in de industriële omgeving met ergonomische oplossingen

Veilig werken in de industriële omgeving met ergonomische oplossingen

De industriële omgeving staat bekend om zijn efficiëntie, productiviteit en snelheid. Echter, deze voordelen gaan vaak hand in hand met fysieke risico's voor werknemers. Werknemers in de industrie hebben dagelijks te maken met zware fysieke arbeid, herhaalde bewegingen en ongemakkelijke werkhoudingen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals blessures aan de rug, nek, schouders en armen. Ergonomische producten spelen een cruciale rol bij het verminderen van deze risico's en het creëren van een veiligere werkomgeving.

De risico’s van werken in de industriële omgeving

Ergonomie in de industriële omgeving is van vitaal belang. Werknemers worden dagelijks geconfronteerd met fysieke uitdagingen, variërend van tillen en buigen tot herhaalde bewegingen. Deze activiteiten kunnen leiden tot aandoeningen zoals het carpaal tunnelsyndroom, tendinitis en rugklachten. Bovendien kunnen ongemakkelijke werkhoudingen, zoals langdurig staan of zitten zonder voldoende ondersteuning, ernstige rug- en nekpijn veroorzaken. Daarnaast kunnen ongelukken in de industrie leiden tot ernstige verwondingen. Een vermoeiende en niet-ergonomische werkomgeving kan de reactietijd van werknemers verminderen, waardoor het risico op ongevallen toeneemt.

Het belang van ergonomie in de industriële omgeving

Ergonomische producten zijn ontworpen om de werkomstandigheden te verbeteren en de gezondheid van werknemers te beschermen. Hier zijn enkele manieren waarop ze kunnen bijdragen aan een veiligere werkomgeving in de industrie:

Ergonomische werktafels en -stoelen: Verstelbare werktafels en -stoelen stellen werknemers in staat om hun werkhouding aan te passen. Dit vermindert de belasting op de rug, nek en schouders en verhoogt het comfort tijdens lange werkdagen. Wij bieden verschillende zitoplossingen en werktafels aan voor de industriële omgeving.

Anti-vermoeidheidsmatten: Antivermoeidheidsmatten zijn zodanig ontworpen dat ze het lichaam op een natuurlijke en nauwelijks waarneembare manier uit balans brengen. Om dit te corrigeren maken de been- en kuitspieren kleine bewegingen. Deze bewegingen stimuleren de bloedsomloop en voorkomen hierdoor de stagnatie van bloed in de aderen, de belangrijkste oorzaak van vermoeidheidsklachten.

Exoskeletten: Een exoskelet is een draagbaar skelet dat je zelf “aantrekt” en kunt aansturen. De primaire functie van een exoskelet is het ondersteunen van één of meerdere lichaamsdelen waardoor het lichaam minder wordt belast. Exoskeletten worden toegepast in werksituaties waar fysieke, statische belasting hoog is.

Training en bewustzijn: Naast het gebruik van ergonomische producten is het essentieel om werknemers op te leiden over de juiste werkhoudingen en het belang van ergonomie in de industriële omgeving. Dit versterkt het veiligheidsbewustzijn en bevordert gezonde gewoonten.

Een veilige werkomgeving

Het waarborgen van de veiligheid van werknemers in de industriële omgeving is van het grootste belang. Ergonomische producten vormen een cruciale stap in de richting van het verminderen van de fysieke risico's die gepaard gaan met industrieel werk. Door te investeren in ergonomische oplossingen kunnen werkgevers niet alleen blessures voorkomen, maar ook de productiviteit verhogen, het welzijn van hun werknemers verbeteren en de algehele veiligheid op de werkplek bevorderen. Het is duidelijk dat ergonomie in de industriële omgeving een win-win situatie biedt voor zowel werknemers als werkgevers in de industriële sector.

Download ons kennisdocument

Wil je meer weten over ergonomie in de industriële omgeving? Download ons gratis kennisdocument over duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de industrie en leer meer over ergonomische oplossingen.

Gymoon Van Oostveen
Gymoon Van Oostveen

Gymoon werkt sinds 2014 als ergonomisch adviseur bij Health2Work. Klanten helpen aan een goed ingerichte werkplek, dat vindt Gymoon mooi aan z’n werk. “Als je nagaat dat je zo’n 8-9 uur doorbrengt op je werk, is een goed ingerichte werkplek erg belangrijk.” Gymoon woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Leeuwarden. Naast zijn werk is hij graag sportief bezig: hij houdt van wielrennen en voetballen. Ook fluit hij regelmatig een voetbalwedstrijd.

Ga naar alle blog berichten van Gymoon