Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

5 tips voor ergonomisch thuiswerken

5 tips voor ergonomisch thuiswerken

Transformeer je thuiswerkplek met ergonomie! Werken vanuit huis biedt vrijheid en flexibiliteit, maar zonder de juiste ergonomische aanpak kan dit leiden tot lichamelijke klachten. Gelukkig kun je met enkele eenvoudige aanpassingen niet alleen je comfort verhogen, maar ook je productiviteit bij thuiswerken een boost geven. In deze blog delen we essentiële tips en tricks om de perfecte ergonomische werkplek voor thuiswerken te realiseren. Ontdek hoe je comfortabel, gezond en productief blijft in je eigen woonomgeving.

Een ergonomisch bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is de basis van je werkplek. Kies een bureaustoel die je kunt aanpassen aan je lichaam: de hoogte, de rugleuning, en de armsteunen moeten verstelbaar zijn. Laat je voeten plat op de grond rusten, en je knieën een hoek van 90 graden vormen om de juiste ondersteuning te bieden. Benieuwd naar de beste bureaustoel voor thuiswerken? Lees onze blog over ergonomische bureaustoelen voor de thuiswerkplek

Blog bureaustoelen

Een ergonomisch bureau

Bij het inrichten van een thuiswerkplek lijkt de keukentafel een voor de hand liggende keuze, maar is dit wel zo verstandig? Het verschil tussen werken aan een keukentafel en een ergonomisch bureau ligt in de hoogte en aanpasbaarheid. Gemiddeld zijn eet- of keukentafels 76-78 cm hoog, wat voor veel mensen te hoog is om comfortabel en zonder lichamelijke belasting aan te werken. Deze ongeschikte hoogte kan leiden tot een voorovergebogen houding en opgetrokken schouders, wat op termijn rug- en nekklachten kan veroorzaken. Hoewel het verhogen van je stoel een tijdelijke oplossing kan bieden, introduceert het vaak een nieuw probleem: het dikkere blad van de keukentafel kan ervoor zorgen dat je benen knel komen te zitten. Bovendien biedt een keukentafel geen mogelijkheid tot hoogteverstelling, een fundamentele eigenschap van ergonomische bureaus die essentieel is voor het vinden van de perfecte werkhoogte. Het kiezen voor een ergonomisch bureau is daarom niet alleen een investering in je werkcomfort, maar ook in je gezondheid op de lange termijn.

Ergonomische bureaus

Monitor op ooghoogte

Een verkeerd geplaatst beeldscherm kan leiden tot nek- en oogklachten. Zet je beeldscherm zo neer dat je scherm op ooghoogte is en ongeveer een armlengte van je af staat. Dit vermindert de belasting op je nek en ogen, en draagt bij aan een comfortabele en ergonomische werkplek bij thuiswerken. Werk je met een laptop? Plaats deze dan op een laptopstandaard om een goede zithouding te bevorderen en ergonomie op het werk te waarborgen.

Een ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis

Investeer in ergonomische accessoires zoals een toetsenbord en muis. Deze zijn ontworpen om de spanning op je polsen en armen te verminderen, waardoor de kans op RSI-klachten afneemt. Leg je toetsenbord en muis recht voor je. Werk je met een laptop? Gebruik dan ook een los toetsenbord en een losse muis. Hiermee bevorder je een juiste werkhouding.

Pauzes en beweging

Stilzitten is het nieuwe roken. Langdurig in dezelfde houding zitten kan leiden tot lichamelijke klachten en verminderde productiviteit. Het is belangrijk om regelmatig van houding te veranderen. Sta op, rek je uit, en wissel zitten af met staan of lopen waar mogelijk. Dit voorkomt klachten, stimuleert de bloedcirculatie en houdt je lichaam en energieniveau op peil. Maak er een gewoonte van om elk uur even op te staan voor een korte wandeling of wat rek- en strekoefeningen. Heb je een zit-sta bureau? Wissel zittend werken af met staand werken om je zithouding te optimaliseren.

Een opgeruimde werkplek

Een opgeruimde werkplek brengt rust met zich mee, en het zorgt ervoor dat je effectiever en geordend kan werken. Zorg voor voldoende opbergruimte om je thuiswerkplek vrij te houden van onnodige spullen. Gebruik bijvoorbeeld een documenthouder. Een documenthouder wordt tussen je toetsenbord en beeldscherm geplaatst waardoor een extra werkvlak gecreëerd wordt. Dit werkvlak is niet alleen praktisch en functioneel, maar draagt tevens bij aan het voorkomen van nekklachten en vermoeide ogen. Een opgeruimd bureau helpt je om alles makkelijk terug te vinden en geconcentreerd en productief te thuis te werken.

Vragen? Neem contact met ons op

Door deze eenvoudige aanpassingen toe te passen, kun je een verschil maken in zowel je fysieke welzijn als je werkprestaties bij thuiswerken. Een ergonomisch ingerichte thuiswerkplek, inclusief een comfortabele bureaustoel, helpt je niet alleen vandaag, maar zorgt ook op de lange termijn voor een gezondere werkomgeving. Heb je vragen over ergonomisch thuiswerken of hulp nodig bij het kiezen van een ergonomische bureaustoel? Neem contact op met onze ergonomisch adviseurs, zij helpen je graag bij het inrichten van je werkplek!

Gymoon Van Oostveen
Gymoon Van Oostveen

Gymoon werkt sinds 2014 als ergonomisch adviseur bij Health2Work. Klanten helpen aan een goed ingerichte werkplek, dat vindt Gymoon mooi aan z’n werk. “Als je nagaat dat je zo’n 8-9 uur doorbrengt op je werk, is een goed ingerichte werkplek erg belangrijk.” Gymoon woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Leeuwarden. Naast zijn werk is hij graag sportief bezig: hij houdt van wielrennen en voetballen. Ook fluit hij regelmatig een voetbalwedstrijd.

Ga naar alle blog berichten van Gymoon