Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De keukentafel als thuiswerkplek

De keukentafel als thuiswerkplek

Thuiswerken is tegenwoordig voor veel mensen een structureel onderdeel van de werkweek geworden. Het belang van een goede thuiswerkplek wordt echter vaak onderschat. Een verkeerd ingestelde thuiswerkplek kan zorgen voor rug-, nek- en armklachten. Werk jij nog steeds aan de keukentafel? Lees dan snel onze tips voor het inrichten van een ergonomische thuiswerkplek.


Waarom is een keukentafel minder geschikt om aan te werken dan een bureau?

Een keukentafel is minder geschikt voor de thuiswerkplek dan een (ergonomisch) bureau. Maar waarom eigenlijk? Allereerst is een gemiddelde eet- of keukentafel 76-78 cm hoog. Voor de meeste mensen is dit te hoog om aan te werken, waardoor je voorovergebogen gaat werken en je schouders worden opgetrokken. Om dit te voorkomen kan je je bureaustoel hoger instellen of je gewone stoel verhogen door op een kussen te gaan zitten. Het blad van een keukentafel is echter vaak wat dikker. Hierdoor kunnen je benen knel komen te zitten wanneer je hoger gaat zitten. Daarnaast is een keukentafel niet in hoogte verstelbaar, wat bij ergonomische bureaus wel het geval is.

Hoe maak je van je keukentafel een ergonomische thuiswerkplek?

Heb je thuis geen ergonomisch bureau tot je beschikking? Zoek dan naar de tafel met het dunste blad. Een tafel met een dun blad voorkomt dat je knel komt te zitten met je benen. Zorg ervoor dat je een stoel pakt die goed past bij de hoogte van de tafel. Het belangrijkste is dat je zo hoog zit dat je schouders goed ontspannen zijn en tegelijkertijd je armen op de tafel kunnen steunen. Schuif met je buik zo dicht mogelijk tegen de tafel. Kan je je voeten niet plat op de grond zetten? Maak dan gebruik van een ergonomische voetensteun.

Werk je met een laptop?

Als je - bij elkaar opgeteld - meer dan twee uur per dag op een laptop werkt, adviseren wij om gebruik te maken van een laptopstandaard, een compact toetsenbord en een ergonomische muis. In de Arbowet is een richtlijn opgenomen waarin staat dat bij meer dan twee uren werken met een computer het beeldscherm en toetsenbord onafhankelijk van elkaar moeten kunnen worden ingesteld. Dat is met een laptop onmogelijk. Met een laptopstandaard kan het laptopscherm op de juiste hoogte en afstand gezet worden. Het gebruik van een toetenbord en muis maakt het mogelijk om ook deze hulpmiddelen op de juiste en minst belastende positie te gebruiken.

Dynamische thuiswerkplek

Beschik je niet over een zit-sta bureau, maar wil je wel zittend en staand werken afwisselen? Dan is de Opløft een ideale oplossing. Met de Opløft maak je van je bureau in een hand omdraai een sta bureau.


Handige hulpmiddelen voor de thuiswerkplek


Zeker weten of je thuiswerkplek goed is ingericht?

Werk jij thuis en vraag je je af of jouw werkplek wel ergonomisch is ingericht? In onze workshop gezond hybride werken krijg je handvaten om zowel thuis als op kantoor efficiënt en ergonomisch te kunnen werken.

Meld je nu aan!
Annet Zwinkels
Annet Zwinkels

Annet Zwinkels is Ergonomisch adviseur bij Health2Work. Mensen een gezonde werkplek bieden is haar passie. “Daarom ben ik heel trots om voor Health2Work te werken. Mijn functie als ergonomisch adviseur past me erg goed. Samen met mijn collega’s wil ik het beste voor mijn medemens.”

Ga naar alle blog berichten van Annet