Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Duurzame zorg door innovaties in wisselligging

Duurzame zorg door innovaties in wisselligging

Als zorgprofessional ben je dag in dag uit bezig met het welzijn van anderen. Je hebt passie voor het verzorgen van mensen en draagt bij aan hun comfort en herstel. Maar, werken in de zorg kan fysiek veeleisend zijn voor het personeel. Het tillen, draaien en verplaatsen van patiënten kan een tol eisen van je lichaam. Hoe kunnen we fysieke belasting bij zorgpersoneel reduceren? In deze blog leer je meer over de KomfiTilt en Vendlet.

Ziekteverzuim en een krappe arbeidsmarkt zijn al lange tijd een probleem binnen de zorgsector. In 2022 was het ziekteverzuim onder werknemers in de zorg en welzijn 7,9% volgens het CBS: het hoogste verzuimcijfer voor deze sector sinds 2003. Oorzaken hiervan zijn onder andere te vinden in hoge werkdruk en lichamelijke overbelasting.

Medewerkers werken met regelmaat langer door krapte op de arbeidsmarkt, ondanks dat zij al (lichte) klachten ervaren. Dit resulteert niet alleen in persoonlijk leed, maar ook een verminderde kwaliteit van zorg voor patiënten. Kortom: een duidelijke behoefte aan een duurzamere aanpak.

Ergonomie binnen de zorg: nieuwe innovaties

Het belang van ergonomie in de zorg kan niet genoeg worden benadrukt om lichamelijke klachten te voorkomen en beperken. Neem in het bijzonder een behandeling voor, of ter preventie van decubitus. Aanbevolen wordt, om elke drie uur wisselligging toe te passen. Dit kost niet alleen veel tijd, maar ook verstoort het de zorgvrager (vaak) in zijn slaap en zorgt het voor een hoge fysieke belasting voor zorgmedewerkers. Door slimme ergonomische hulpmiddelen in te zetten kunnen deze nadelen grotendeels opgelost worden.

KomfiTilt vs. Vendlet

Innovatieve oplossingen zoals de KomfiTilt en Vendlet bieden een uitkomst voor zorgprofessionals. De KomfiTilt is een draaikussen die onder de patiënt wordt geplaatst om het draaien in bed te vergemakkelijken. De Vendlet is een geautomatiseerd draaisysteem dat het mogelijk maakt om patiënten zonder fysieke belasting te verplaatsen. Beide systemen verminderen niet alleen de fysieke belasting voor zorgverleners, maar zorgen ook voor meer comfort en veiligheid voor patiënten. We leggen ze kort voor je uit.

KomfiTilt

De KomfiTilt biedt een oplossing wanneer handmatig draaien niet mogelijk is. Met deze innovatie wordt de client automatisch van houding gewisseld in bed. Goed om te weten: de KomfiTilt past op ieder bed en is onder elk matras te plaatsen. Dit nieuwe wissellig-ysteem is ontwikkeld voor zowel acute, preventieve als thuiszorg patiënten. Het zorgt voor een zijwaartse kanteling over de gehele lengte van het bed, van 20-25 graden. Je bedient hem manueel of via een app.

Vendlet

De Vendlet zorgt ervoor dat cliënten die hulp nodig hebben bij het verplaatsen in bed, eenvoudig en door één zorglener kan worden uitgevoerd. Dit systeem kan namelijk tillen, trekken, rollen en duwen. Het laken ondersteunt het hele lichaam; zorgpersoneel hoeft alleen de arme en benen op de plaats te begeleiden.

Innovaties zoals de KomfiTilt en de Vendlet bieden een veelbelovende toekomst voor de zorgsector. Door te investeren in ergonomische oplossingen, kunnen we de fysieke belasting verminderen en reduceren we het ziekteverzuim. Nieuwsgierig naar deze producten, of op zoek naar andere hulpmiddelen die geschikt zijn voor jouw situatie? Neem contact met ons op voor een passend advies. Onze ergonomisch adviseurs denken graag met je mee!

Neem contact op met één van onze ergonomische advseurs
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper