Bas Akkerman bracht veel tijd zittend achter de computer door. Als webcare medewerker bij Zilveren Kruis helpt hij dagelijks klanten via sociale media. Door een aangeboren aandoening, een open rug, heeft Bas geen gevoel in zijn onderlichaam.
Waarschuwingssignalen, zoals een doof gevoel door lang zitten, ervaart hij niet. Door het vele zitten op zijn werk kreeg Bas dan ook last van doorzitplekken waardoor hij zijn werk niet meer kon uitvoeren. Een aantal jaren moest hij noodgedwongen om de paar maanden thuiswerken, om zijn doorzitplek te laten genezen. Dit herstel duurde vaak weken.
Liggend werken om doorligplekken te voorkomen
De gevolgen van het zitten belemmerden Bas ook in zijn sociale leven. De combinatie van werken en een actief sociaal leven was lastig. Als Bas een hele dag op zijn werk moest zitten, hield dat in dat hij ’s avonds een liggende houding aan moest nemen omdat hij anders weer doorzitplekken zou krijgen. Er moest iets veranderen.
Bas ging op zoek naar een oplossing en dit resulteerde erin dat hij zijn werk liggend op zijn zij op een bank ging doen. Deze situatie was verre van ideaal want liggend zijn werk uitvoeren zou op den duur weer nieuwe klachten veroorzaken. Na een half jaar zo zijn werk te hebben gedaan, besloot Bas op aandringen van zijn collega’s een aanvraag voor een ligvoorziening bij het UWV in te dienen. Hij had niet hele hoge verwachtingen van de resultaten van de aanvraag: “Ik ging uit van een soort brancard waarop ik liggend op mijn buik mijn werk zou kunnen doen”. De uitkomst van de zorgaanvraag was echter veel mooier.
Een uitdagende maatwerkoplossing
Het UWV nam vervolgens contact op met Health2Work en zo werd ik ingeschakeld om vanuit mijn vakgebied, ik ben ergonomisch therapeut, mee te kijken naar Bas’ situatie. Samen met Heleen Kroon, voorzieningsadviseur van het UWV, ging ik naar Bas toe en het was voor mij duidelijk dat ik een duurzame maatwerkoplossing wilde bedenken. Een oplossing waardoor hij zijn werk op een goede en veilige manier kan uitvoeren. Samen met het revalidatiecentrum waar Bas onder behandeling is geweest, ging ik op zoek naar een passende uitkomst.
Als eerste werd een high care stoel van Doge Collections ingezet, dit is een stoel die ver naar achteren gekanteld kan worden en waarop Bas dan liggend zijn werk zou kunnen doen. Maar deze stoel verdeelde alsnog de druk niet volledig over de rug en het zitvlak. Dus we zochten verder naar een oplossing die wel helemaal voldeed aan de eisen. Uiteindelijk heeft een heel team van specialisten met mij samengewerkt om de definitieve maatwerkoplossing te realiseren.
Duurzaam en met grote impact
De high care stoel is uitgebreid met een door Perteon op maat gemaakte orthese. Deze orthese, een soort stoelzitting, is volledig op maat gemaakt aan de hand van een mal van Bas’ lichaam. De orthese sluit naadloos aan waardoor de drukverdeling optimaal is. Bas kan nu zijn werk doen zonder weer last te krijgen van doorzitplekken.
De impact van deze maatwerk oplossing is veel groter dan verwacht. Bas: “Nu pas realiseer ik mij hoeveel ik mij moest aanpassen om mijn werk te kunnen doen. Dat deze oplossing zo’n positieve impact zou hebben, had ik vooraf niet verwacht!” Het mooie is dat er niet alleen een probleem op de werkplek opgelost is, maar dat Bas nu ook weer actiever kan zijn in zijn sociale leven.
“Deze maatwerkoplossing is echt uniek. Er zijn zoveel mensen die lichamelijk beperkt zijn en het daardoor al gauw opgeven om toch normaal aan het werk te kunnen gaan. Maar dit voorbeeld geeft aan dat er zo veel mogelijk is, waardoor je tóch actief mee kunt doen op de werkvloer”, aldus Bas.