Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Goede zithouding resulteert in minder decubitus en meer mobiliteit

Goede zithouding resulteert in minder decubitus en meer mobiliteit

Bij zitten drukt het gewicht van het lichaam enkel op het zitvlak. Dit zit-oppervlakte is veel kleiner dan bij liggen. Dit maakt de kans op decubitus klachten groter. Volgens Heather Kirton, een Britse verpleegkundige, is het zitten in een stoel een grotere risicofactor voor het krijgen van decubitus dan het liggen in een bed. Het gewicht van het lichaam drukt bij zitten op een vrij klein oppervlak, kleiner dan bij het liggen. Aandacht voor goed, comfortabel en ergonomisch zitten zou daarom mogelijk decubitus kunnen voorkomen en het welbevinden en de mobiliteit van de cliënt kunnen verbeteren.

Knelpunten bij het zitten

Om deze gedachtegang te toetsen deed Kirton onderzoek bij 32 cliënten, waarbij zij de manier van zitten beoordeelde en verbeterde. De knelpunten treden op bij zitten, wanneer de stoel te hoog, te laag, te diep, te ondiep, te breed of te smal is. Nadat alle stoelen waren aangepast bleek 78% van de cliënten inderdaad een betere zithouding te hebben. Ook was de helft van de groep mobieler geworden. Dat laatste is natuurlijk extra interessant voor Ergocoaches. Immers, hoe mobieler de cliënt, des te minder de fysieke belasting van de zorgverleners. Ook hadden cliënten minder problemen met decubitus als gevolg van het langdurig zitten.

Eyeopener

Er is natuurlijk veel af te dingen op dit onderzoek van Kirton. De onderzoeksgroep is klein. Wat wordt er verstaan onder het feit dat de cliënten ‘mobieler’ zijn geworden? En hoe zijn de stoelen precies aangepast? Toch kan haar onderzoek een eye-opener zijn voor zorginstellingen en hun ergocoaches. Blijkbaar kunnen we met goed zitten een hoop ellende voorkomen.

Meer informatie aanvragen

Bron: Heather Kirton. Patient seating. The poor relation.

Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Wat is decubitus?
Wat is decubitus?

Decubitus zijn wonden die ontstaan bij mensen die langdurig in dezelfde houding liggen of zitten....

90% decubitusreductie bij preventie
90% decubitusreductie bij preventie

Door het inzetten van preventieve matrassen is in een studie aangetoond dat de reductie van decubitus kan worden verlaagd met 90%. De kosten van decubitus zijn hoog, zowel ...