Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Het NordBed reduceert schuifkrachten en fysieke belasting

Het NordBed reduceert schuifkrachten en fysieke belasting

De ErgoMove technologie

Met de ErgoMove technologie kan de cliënt met één druk op de knop van een liggende positie naar een comfortabele actieve zittende positie worden gebracht en vervolgens weer terug naar horizontale positie. De draaipunten van de rug- en knieverstelling van het NordBed komen zo goed mogelijk overeen met de natuurlijke draaipunten van de heup en knieën van volwassenen. Samen met de auto-regressie blijft de cliënt hierdoor tijdens de beweging van liggen naar zitten en weer terug op dezelfde plek liggen. Schuifkrachten en de druk op de huid blijven zo beperkt en de drukverdeling is optimaal. Hierdoor wordt decubitus voorkomen. Daarnaast zorgt de inzet van het Nordbed voor minder fysieke belasting van de zorgverlener, omdat er geen onnodige handelingen uitgevoerd worden om de cliënt juist in bed te positioneren.

Het verschil in beeld gebracht

In onderstaande video zie je een duidelijk verschil tussen het NordBed en een gemiddeld hoog laag bed. Je ziet dat ik tijdens het verstellen van het NordBed in dezelfde positie blijf liggen. De zorgverlener hoeft mij na het verstellen dus niet weer juist te positioneren. Dit scheelt fysieke belasting én tijd. Bij het verstellen van het gemiddelde hoog laag bed zie je dat ik wél verschuif. In dit geval zou de zorgverlener mij opnieuw moeten positioneren zodat ik weer goed in bed lig. Dit kost de zorgverlener onnodig veel extra kracht en tijd.

Meer zelfstandigheid door de innovatieve ErgoMove technologie

De ErgoMove technologie geeft de cliënt zijn of haar (een deel van de) zelfstandigheid terug. Doordat de cliënt de knoppen eenvoudig zelf kan bedienen en zich in zittende positie kan brengen, kan een groot aantal basisfuncties uitgevoerd worden. Eten, drinken, dingen pakken en lezen worden eenvoudiger. Ook sociale interacties zijn prettiger omdat de cliënt zelf rechtop kan gaan zitten. Zo zorgt de ErgoMove technologie ervoor dat de cliënt zich ook psychisch beter kan gaan voelen.

Voordelen van de ErgoMove technologie

  • Actieve zittende positie voor meer zelfstandigheid
  • Goede drukverdeling op de huid
  • Minder schuifkrachten tijdens de beweging van liggende naar zittende positie
  • Lichaamslengtecompensatie waardoor voorkomen wordt dat de patiënt onderuit zakt
  • Herpositioneren na verstellen niet nodig: tijdwinst voor de zorgverlener

Het bed in de beste positie om in en uit het bed te gaan

Met de Up-and-Out functie kan de zorgverlener het bed in zo’n positie plaatsen dat de cliënt gemakkelijk in en uit bed kan gaan. Het rug- en kniegedeelte van het bed gaan beide omhoog. Het kniegedeelte voorkomt dat de cliënt onderuit zakt in bed. Zodra het bed op 39 cm hoogte is, gaat het kniegedeelte plat. Ondertussen houdt de hoek van de rugsteun het bekken stabiel en zo kan de cliënt eenvoudig zijn benen naar de rand van het bed brengen en zijn voeten plat op de vloer plaatsen. Vervolgens kan de cliënt veilig voorover leunen en zijn zwaartepunt (COG) aanpassen. Dit helpt om de transfer uit bed uit te voeren zonder dat de zorgverlener hierbij zijn of haar lichaam extra moet belasting.

Valpreventie

Het NordBed Ultra is voorzien van verlichting langs de onderzijde. Hierdoor kunnen cliënten ook als het donker is de rand van het bed onderscheiden. De laagste stand van het bed is 25 cm hoog. Hiermee wordt valpreventie bereikt. Voor optimale veiligheid, voor bijvoorbeeld cliënten met dementie, kan ervoor gekozen worden zijpanelen of zijhekken te plaatsen. Deze zitten niet standaard op het NordBed maar kunnen zorgen voor extra veiligheid indien nodig.

Persoonlijke instellingen van cliënt opslaan

Je stelt de functies, die ik eerder beschreef, persoonlijk in voor de cliënt. Met de RememberMe functie worden de instellingen opgeslagen en staat het bed altijd goed ingesteld. Deze functie zorgt ervoor dat het bed aansluit op de individuele behoeften van cliënt en de zorgverlener, denk ook aan de veiligheid tijdens een transfer. Als alle functies eenmaal goed ingesteld staan, hoef je daar tijdens een transfer geen rekening meer mee te houden en kun je je aandacht volledig bij de cliënt houden. De functie bevordert ook de onafhankelijkheid van de cliënt want zo kunnen cliënten die mobiel genoeg zijn, zelf opstaan.

Een aantal voordelen van het NordBed op een rij

  • Vergroot de onafhankelijkheid van de zorgvrager
  • Zorgt voor meer comfort
  • Verlaagt de fysieke belasting van de zorgverlener
  • Maakt ‘single handed care’ mogelijk
  • Zorgt voor veilige arbeidsomstandigheden van de zorgverlener

Nieuwsgierig geworden?

Werk je in de zorg en wil je de voordelen van het NordBed zelf ontdekken? Je kunt het NordBed Ultra 30 dagen op proef uitproberen in je eigen werkomgeving. Neem contact met ons op om de proefplaatsing aan te vragen!

Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper