Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Wat voor effect heeft langdurig staan op de werkvloer?

Wat voor effect heeft langdurig staan op de werkvloer?

Langdurig staand werken brengt veel risico’s met zich mee. Sta jij langer dan één uur achter elkaar over langer dan vier uur op een dag? Dan kunnen er verschillende gezondheidsrisico’s ontstaan en fysieke klachten. In deze blog geven we tips over hoe je staand werken kunt verlichten en de risico’s kunt verminderen.

Wat zijn de effecten van lang staan op de werkvloer?

1. Vermoeidheid: lang staan kan leiden tot vermoeidheid, het lichaam moet namelijk harder werken om het bloed rond te pompen.

2. Beenklachten: omdat je langdurig staat krijg je druk op je benen, dit vermindert bloedcirculatie. Dit kan leiden tot beenkrampen, zwellingen en spataderen.

3. Voetproblemen: als je langdurig op je voeten staat kan dit leiden tot pijn en voetproblemen zoals platvoeten.

4. Rugpijn: doordat je veel in dezelfde houding staat worden je rugspieren overbelast, dit kan leiden tot rugpijn.

5. Hartaandoeningen: het hart moet veel meer inspanning leveren om bloed tegen de zwaartekracht in te pompen. Dit kan risico’s vergoten als hart- en vaatziektes.

Om de effecten van langdurig staan te verminderen zijn er verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen en zelfs kunnen voorkomen. Denk hierbij aan antivermoeidheidsmatten, een sta-zit werkplek en het dragen van de juiste schoenen.

Antivermoeidheidsmatten

Langdurig staan zorgt voor ongemak in de benen, maar ook voor fysieke klachten. Antivermoeidheidsmatten zijn ontworpen voor een juiste balans en een juiste verdeling tussen rechter- en linkerbeen. De structuur van de matten zorgt voor kleine bewegingen en daardoor voor een verbeterde bloedcirculatie, hiermee voorkom je vermoeidheid.

Antivermoeidsheidmat

Een sta-zit werkplek

Met een sta-zit werkplek kan je afwisselen tussen staand en zittend werken. Je lichaam krijgt tussendoor rust waardoor je fysieke klachten verminderd. Daarnaast zorgt wisseling van je houding voor een goed doorbloeding. Je kan hierbij denken aan een ergonomische zadelkruk, hiermee kun je makkelijke afwisselen tussen staand en zittend werken.

Draag geschikte schoenen

Het dragen van goede schoenen is van belang. Schoenen die juiste ondersteuning geven en die speciaal ontworpen zijn om langdurig staan kunnen fysieke klachten verminderen.

Meer informatie

Heb jij na een lange dag staan veel last van fysieke klachten en wil jij hier graag een oplossing voor? Neem dan Contact op met een van onze adviseurs, die helpen jou graag!

Gymoon Van Oostveen
Gymoon Van Oostveen

Gymoon werkt sinds 2014 als ergonomisch adviseur bij Health2Work. Klanten helpen aan een goed ingerichte werkplek, dat vindt Gymoon mooi aan z’n werk. “Als je nagaat dat je zo’n 8-9 uur doorbrengt op je werk, is een goed ingerichte werkplek erg belangrijk.” Gymoon woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Leeuwarden. Naast zijn werk is hij graag sportief bezig: hij houdt van wielrennen en voetballen. Ook fluit hij regelmatig een voetbalwedstrijd.

Ga naar alle blog berichten van Gymoon

Relevante blog posts

Verminder fysieke belasting in de industriële omgeving
Verminder fysieke belasting in de industriële omgeving

Onze hulpmiddelen ondersteunen jou in je werkzaamheden, zodat de kans op fysieke klachten beperkt wordt. Lees meer over het verminderen van fysieke belasting in de industri...

Fysieke overbelasting in de industriële sector: een groeiend probleem
Fysieke overbelasting in de industriële sector: een groeiend probleem

Er wordt continue geautomatiseerd in de industrie, maar desondanks blijft er veel fysiek werk. Benieuwd hoe je fysieke overbelasting kan beperken in de industriële sector? ...