Kantoor

Hogeschool NHL Stenden

Bij hogeschool NHL Stenden werken bijna 2000 medewerkers. 120 daarvan maken dagelijks gebruik van de Swopper, een aantal dat blijft stijgen want de Swopper bewijst zich keer op keer als effectief tegen (onder)rugklachten! Johan van Schuylenburg, preventiemedewerker bij NHL Stenden, vertelt je er meer over.

Toen Johan in 2001 begon als preventiemedewerker Werkplek-ergonomie was de algemene opvatting dat je bij rugklachten vooral niet moest proberen om weer enige beweging in de rug te krijgen. Er werd dan ook geprobeerd om klachten op te lossen met reguliere bureaustoelen. Ervaringen uit de praktijk zorgden er echter voor dat Johan voortaan tóch dynamische hulpmiddelen inzette tegen rugklachten; eerst de zitbal maar nu de Swopper.

(Weer) bewegen tegen de klachten

Een medewerkster met een erg holle rug (lordose) ervoer hevige rugklachten. Ze dreigde uit te vallen dus er werd van alles geprobeerd om haar klachten te doen verminderen. Als laatste noodgreep werd een zitbal ingezet. De noodgreep bleek een gouden greep want haar klachten verdwenen! Ze kon op vrijwel iedere bank of stoel weer normaal zitten doordat ze tijdens haar werk op een dynamische zitbal zat.

Deze gebeurtenissen zorgden ervoor dat Johan het idee losliet dat je pijnlijke ruggen en vastzittende rugspieren met rust moest laten en dat het losmaken van gewrichten niet zou helpen tegen de klachten. Een tijdlang werden zitballen ingezet, maar met name in de zomer bleek de zitbal niet ideaal omdat deze wat zweterig was en daardoor niet hygiënisch. Toen kwam de Swopper in beeld.

Sterkere rugspieren

De Swopper is een flexibel zithulpmiddel dat je uitdaagt om te bewegen. Doordat je continue beweegt en van houding wisselt, blijven je spieren actief en neemt de stabiliteit van je rug toe. Je rug- en buikspieren worden getraind waardoor de rug soepel blijft en rugklachten voorkomen worden of sterk afnemen. Dat dit dynamische zitmeubel een geweldige oplossing is voor rugklachten realiseert ook Johan zich: ‘Het grote voordeel van de kruk is dat alle rugwervels beweeglijker worden. Als je op de kruk zit, maak je kleine bewegingen waardoor de spieren in de gehele rug, ook de diepliggende spieren in de onderrug, worden geactiveerd en getraind.’

‘We hebben inmiddels al 120 Swoppers in huis en dat is de investering waard. We kunnen uitval van medewerkers voorkomen dus de ergonomische kruk verdient zichzelf goed terug!’

De Swopper in plaats van de fysiotherapeut

Dat deze dynamische kruk echt zorgt voor een sterke rug blijkt uit een ander voorbeeld waarover Johan vertelt. ‘Eén van onze medewerkers had rugklachten waarvoor hij iedere week naar de fysiotherapeut ging. Nadat hij twee weken lang iedere dag gebruikmaakte van de Swopper vroeg zijn fysiotherapeut zich af wat voor oefeningen hij toch deed. De spieren voelden namelijk veel sterker aan! Hieruit blijkt maar dat met gebruik van de kruk je spiermassa snel opgebouwd wordt en dat klachten daardoor ook snel afnemen,’ aldus Johan.

Zelf ervaren?

Wil je ontdekken of de Swopper net zo effectief is tegen jouw rugklachten als tegen de rugklachten van de medewerkers van NHL Stenden? Je kunt de ergonomische kruk 30 dagen gratis uitproberen in je eigen werkomgeving!

Swopper 30 dagen gratis uitproberen