Projectinrichting
Zorg

IOD - onderdeel van Esdégé-Reigersdaal

Esdégé Reigersdaal biedt mensen met een beperking professionele ondersteuning. Onderdeel van Esdégé-Reigersdaal is de Inhoudelijk Ondersteunende Dienst (IOD). De IOD biedt met paramedische en psychologische hulpverlening een aanvulling op reguliere voorzieningen. Bij de verhuizing van de IOD naar een andere locatie hoorde een nieuwe inrichting. Samen met architect Dick de Jong hebben wij deze ontworpen en uitgevoerd.

De organisatie als uitgangspunt

Het uitgangspunt voor het ontwerp van de nieuwe inrichting was de organisatie zelf: welke werkzaamheden worden er uitgevoerd? Hoe verloopt de communicatie tussen de verschillende afdelingen? Welke sfeer past bij de organisatie, wat wil IOD uitstralen? IOD staat voor betrouwbaarheid en begrijpelijkheid. Op basis hiervan is een ontwerp tot stand gekomen dat fris en modern is, maar bovenal de belangen van de gebruikers van het kantoor vooropstelt. In het ontwerp is rekening gehouden met factoren zoals communicatielijnen, toegankelijkheid en de balans tussen privacy en openheid.

Marit Schipper, managementassistente IOD vertelt: ‘Voor ons was het totale concept van Health2Work doorslaggevend om met Health2Work samen te werken. De sfeer van het ontwerp klopte: wel fris en modern maar niet té. Bovendien waren wij al bekend met de filosofie en producten van Health2Work en daarover zijn we enthousiast, evenals over de goede service’

‘Wij zijn blij met het eindresultaat! De inrichting oogt fris en licht. Wij hebben een fijne werkplek met ergonomisch meubilair gekregen, aangepast aan de ruimte die er is.’

Het ontwerp in uitvoering gebracht

Samen met Dick de Jong hebben we gekeken naar de toepassing van materialen en ergonomie in de verschillende ruimtes. Dit alles heeft geresulteerd in een passend en mooi ontwerp voor de nieuwe locatie van IOD. Aan de zit sta bureaus kunnen de medewerkers van IOD dynamisch werken. Ook de baliewerkplek, een echte eyecatcher, heeft een zit sta bureau. Er zijn RH Extend bureaustoelen geplaatst die door iedereen ingesteld kunnen worden naar de eigen voorkeursinstellingen.

Betrokkenheid van de klant

De klant is actief betrokken in het hele proces. De spreekkamers zijn ingericht met tafels met afgerond hoeken tegen stootgevaar en extra versteviging zodat mensen hierop kunnen leunen. De flatscreenarmen zorgen ervoor dat de zorgprofessionals tijdens een overleg het beeldscherm tijdens een gesprek weg kunnen draaien zodat het niet in de weg zit of juist tevoorschijn kunnen halen om iets te laten zien. De keuze voor de meubels is door de klant zelf gemaakt tijdens een bezoek aan onze fabrikant. Hier zijn verschillende meubels getest alvorens een keuze te maken.

Flexibele inrichting

De kantine is te gebruiken als ontspanningsruimte maar ook als overlegruimte. De tafels zijn verrijdbaar en inklapbaar en de plantenbakken hebben wielen waardoor deze eenvoudig te verplaatsen zijn. De stoelen zijn stapelbaar zodat deze niet in de weg staan.

Eigen invulling IOD

In het ontwerp was ruimte voor het IOD om zelf invulling te geven aan details van de inrichting. Door in het gehele pand kunstwerken te hangen die door eigen cliënten gemaakt zijn, heeft IOD het kantoorpand een eigen identiteit te geven. Er is tevens nagedacht over passende wachtruimtes. Zo zijn er in de hal leunelementen geplaatst zodat cliënten ook staand kunnen wachten. Daarnaast zijn op de verdiepingen belcellen geplaatst zodat er telefoongesprekken kunnen worden gevoerd zonder daarbij overlast te veroorzaken voor andere gebruikers van de ruimte.

De samenwerking

Marit is erg tevreden over het verloop van het project: ‘Het project verliep erg prettig. De communicatielijnen waren kort en er werd snel en adequaat op onze vragen antwoord gegeven. Er werd meegedacht over in te delen ruimtes en over het te gebruiken meubilair. Ook nu het project afgerond is, blijven wij soms met vragen of wensen komen. Ook daar wordt snel op gereageerd en actie ondernomen.’