Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Autisme en ontfocussen

Autisme en ontfocussen

Van alle Nederlanders heeft naar schattig ongeveer 1% autisme. Dit zijn 200.000 mensen. Mensen met autisme hebben vaak last van overprikkeling. Dit komt omdat ze gevoelig zijn voor overstimulatie door geluiden, visuele informatie en andere prikkels uit de omgeving. Zo veel prikkels zorgt ervoor dat het voor hun moeilijk kan zijn om de aandacht op een taak te richten en dit vast te houden.

Hoe helpt een akoestische stoel bij het ontprikkelen met autisme

Een akoestische stoel creëert een rustige ruimte voor mensen met autisme. De coconvorm zorgt er voor dat zij zich kunnen terugtrekken en kunnen ontspannen. Mensen met autisme zijn namelijk gevoelig voor sensorische prikkels en overstimulatie. Door deze overstimulatie zijn ze snel overweldigd en gestrest.

Wanneer je de stoelen op een rustige, prikkelarme omgeving plaatst zoals een ontfocusruimte creëer je een plek waar mensen met autisme tot rustkomen. Dit zorgt er voor dat ze hun stressniveau verlagen en dat hun welzijn verbeterd.

De akoestische stoel

Een akoestische stoel zoals de 4-Senses is zo ontworpen dat het geluid absorbeert en het akoestiek in de ruimte verbetert. Er wordt in de stoel gebruik gemaakt van materialen met een hoge dichtheid die geluidsgolven absorberen. De stoel zorgt er voor dat het geluid om de persoon in de stoel wordt gedempt. Dit zorgt er voor dat de persoon in de stoel de ervaring heeft dat hij/zij in een cocon zit. Ze ervaren privacy en ze komen los van de rumoerige omgeving om zo op te laden en nog veel belangrijker, om tot rust te komen.

De 4-Senses akoestische stoel

De 4-Senses akoestische stoel is een innovatieve, akoestische stoel waarmee omgevingsprikkels gereduceerd worden. Zodra je plaatsneemt in de stoel, ervaar je een veilig en geborgen gevoel doordat de stoel zich als een cocon om je heen vormt. De stoel heeft ingebouwde geluidsboxen waarmee rustgevende muziek afgespeeld kan worden. Ook heeft de stoel speciale verlichting die in allerlei kleuren afgesteld kan worden. Met de tablethouder kan een tablet aan de stoel bevestigd worden, zodat je video’s af kunt spelen. Dit alles om een ontspannen sfeer te creëren.

Vraag het de ergonomische adviseur

Een akoestische stoel is slechts één van de hulpmiddelen en strategieën die kan worden ingezet om de levenskwaliteit van mensen met autisme te verbeteren. Benieuwd naar welke middelen nog meer een positief effect hebben op de levenskwaliteit? Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

Contact
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper

Relevante blog posts

Cliënten ontfocussen met de 4-senses cap
Cliënten ontfocussen met de 4-senses cap

Bij mensen met een verstandelijke beperking gaat prikkelverwerking moeilijker. Benieuwd hoe de 4-senses cap omgevingsprikkels reduceert en cliënten laat ontfocussen? Lees d...

Wanneer kan je de 4-Senses inzetten
Wanneer kan je de 4-Senses inzetten

Onze hersenen verwerken continu informatie die via onze zintuigen binnenkomen. Soms pikken we op een dag zoveel prikkels op, dat we overprikkeld raken. Deze overprikkeling ...