Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Breng de fysieke belasting in kaart met een werkplekanalyse van Health2Work

Breng de fysieke belasting in kaart met een werkplekanalyse van Health2Work

In de gezondheidszorg ervaren zorgmedewerkers vaak een grote fysieke belasting, wat regelmatig leidt tot verzuim. Het is essentieel om deze belasting te verminderen en de kans op fysieke klachten te beperken. Health2Work biedt werkplekanalyses aan, waarmee de fysieke belasting bij zorgmedewerkers in kaart gebracht kan worden. Deze analyses helpen niet alleen de medewerkers zelf, maar hebben ook positieve gevolgen voor de patiënten. In deze blog gaan we dieper in op het belang van werkplekanalyses en de voordelen die ze bieden voor zorgmedewerkers en patiënten.

Het belang van werkplekanalyses in de zorg

Volgens het CBS bereikte het ziekteverzuim in de zorgsector in 2022 een. Het verzuimpercentage steeg met 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze cijfers benadrukken de noodzaak om actie te ondernemen tegen het hoge verzuim onder zorgverleners. De uitkomsten van een werkplekanalyses kunnen helpen om de fysieke belasting bij zorgmedewerkers te verminderen en zo het verzuim te beperken. Door goed gebruik te maken van de werkplek en beschikbare hulpmiddelen, kan de kans op fysieke klachten aanzienlijk worden verkleind.

Voordelen voor zorgverleners

Een werkplekanalyse biedt verschillende voordelen voor zorgverleners. Ten eerste krijgen ze inzicht in hun eigen fysieke belasting en leren ze hoe ze hun werk zonder klachten kunnen uitvoeren. Daarnaast krijgen ze adviezen en tips van onze ergonomisch adviseurs om eventuele bestaande klachten te verminderen. Door deze adviezen op te volgen en de werkplek optimaal in te richten, kunnen zorgverleners hun werk met meer comfort en minder stress uitvoeren. Dit heeft directe positieve gevolgen voor hun gezondheid en welzijn.

Voordelen voor patiënten

Naast de voordelen voor zorgverleners, hebben werkplekanalyses ook een positief effect op de patiënten. Doordat zorgverleners adviezen krijgen om hun werkzaamheden te verlichten en fysieke klachten te voorkomen, is de kans op verzuim kleiner. Dit betekent dat er minder stress en werkdruk ontstaat door uitval van collega's. Bovendien worden bepaalde handelingen met behulp van ergonomisch advies eenvoudiger, wat resulteert in meer rust en comfort voor de patiënten. Een gezond en stressvrij zorgteam kan zijn werk beter uitvoeren, wat de patiëntenzorg ten goede komt.

Werkwijze van Health2Work

Health2Work biedt zowel individuele werkplekanalyses als groepswerkplekanalyses aan. Bij individuele analyses wordt de werkplek van elke zorgmedewerker afzonderlijk geanalyseerd. Hierbij wordt gekeken naar de ergonomische aspecten van de werkplek, zoals de werkhoudingen en de juiste instelling van hulpmiddelen. Daarnaast worden ook de specifieke taken en handelingen van de zorgmedewerker geobserveerd om te bepalen of er sprake is van overmatige fysieke belasting.

Bij groepswerkplekanalyses worden meerdere werkplekken binnen een afdeling of team geanalyseerd. Hierbij worden gemeenschappelijke knelpunten en risico's geïdentificeerd, zoals herhaalde bewegingen, tillen of langdurig staan. Op basis van deze analyses kan Health2Work gerichte adviezen geven om de werkomgeving en werkmethoden te verbeteren, bijvoorbeeld door het gebruik van ergonomische hulpmiddelen, aanpassingen aan de werkplek of het implementeren van tilhulpmiddelen.

Health2Work werkt nauw samen met zorginstellingen en zorgmedewerkers om ervoor te zorgen dat de werkplekanalyses op maat worden gemaakt en afgestemd zijn op de specifieke behoeften en werkzaamheden van de zorgverleners. Het doel is om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren waarin zorgmedewerkers hun werk efficiënt en comfortabel kunnen uitvoeren, met minimale fysieke belasting en een verminderd risico op klachten en verzuim.

Werkplekanalyse

Meer weten? Neem contact op!

Wil je meer weten of de werkplekanalyses van Health2Work? Neem dan contact op met onze ergonomisch adviseurs.

Joël Van Der Ploeg
Joël Van Der Ploeg

Joël is in 2016 als flexmedewerker begonnen bij Health2Work. Na het behalen van zijn propedeuse in Fysiotherapie heeft hij Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd. Nu werkt hij fulltime als ergonomisch adviseur buitendienst. “Een oplossing om klachten te voorkomen of verhelpen kan ik niet alleen, daar is ook de juiste informatie van de klant voor nodig. Ik krijg er energie van om samen tot een passende oplossing te komen.”

Ga naar alle blog berichten van Joël