Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Emma: de kantoormedewerker van de toekomst? Liever niet!

Emma: de kantoormedewerker van de toekomst? Liever niet!

Voor Emma is het leed reeds geschied. Door jarenlang vanuit een verkeerde houding kantoorwerk te verrichten, is haar lichaam drastisch veranderd - en niet in positieve zin. Een bochel op haar rug, spataderen en opgezwollen polsen en enkels: als dit ons toekomstbeeld is, dan is het hoogste tijd om onze werkplekken anders in te richten.

Onderzoek naar ons toekomstbeeld

Gedragsfuturist William Higham deed samen met een aantal wetenschappers onderzoek naar de wijze waarop onze huidige werkgewoonten onze gezondheid in de toekomst kunnen beïnvloeden. Op basis van de onderzoeksresultaten werd, in opdracht van Fellowes, Emma gebouwd. Emma is een levensgroot, wassen beeld van de kantoormedewerker van de toekomst. In het beeld komen alle mogelijke gezondheidsklachten bij elkaar. Met als resultaat een vrouw met onder andere spataderen, een ronde buik, droge en rode ogen en opgezwollen polsen en enkels.

Langdurig zitten veroorzaakt gezondheidsproblemen

Uit het onderzoek van William Higham blijkt dat één op de vijf Nederlandse medewerkers de hele dag achter het bureau zit. Ruim de helft van de werknemers heeft zich wel eens ziekgemeld wegens lichamelijke klachten veroorzaakt door het werk. Bijna de helft van de medewerkers heeft nu al een pijnlijke rug, een stijve nek, hoofdpijn of pijnlijke schouders. Het onderzoek, dat plaatsvond onder 1000 Nederlandse kantoormedewerkers, laat zien dat het de hoogste tijd is om kritisch te kijken naar onze werkplekken.

Emma’s klachten

Emma bracht veel tijd zittend achter een beeldscherm door. Dit heeft geresulteerd in behoorlijke klachten. Haar rug is permanent gebogen doordat ze urenlang in een slechte houding achter haar computer heeft gezeten. Ook haar ronde buik en spataderen zijn veroorzaakt door het vele zitten: de doorbloeding werd belemmerd. Emma’s ogen zijn droog en rood door langdurig kijken naar het beeldscherm. En doordat ze overmatig blootgesteld is aan kunstlicht, is haar huid vaal geworden. Opgezwollen polsen en enkels zijn het gevolg van herhaalde bewegingen, bijvoorbeeld met de muis. Daarnaast heeft Emma last van eczeem, door werkstress, en haar onderarmen en bovenbenen zijn rood door regelmatig contact met de hitte van de laptop. Tot slot heeft Emma meer haren in haar neus en oren gekregen en zijn haar sinussen gezwollen: het resultaat van een slechte luchtkwaliteit. Dit klinkt behoorlijk heftig, of niet?

Waarom Emma inzetten tegen gezondheidsproblemen?

Hoewel Emma last heeft van álle mogelijke (zichtbare) gezondheidsproblemen en dit niet inhoudt dat wij er straks allemaal zo uit zien, zet het je wel aan het denken. En dat is precies de bedoeling. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat we over twintig jaar allemaal last hebben van één of meer van deze fysieke klachten? Meer bewegen! En dan niet alleen voor of na je werk. Probeer juist tijdens je werk meer beweegmomenten te creëren. Zorg ervoor dat je sowieso ieder uur even gaat staan of lopen: haal je eigen koffie, neem de trap en wandel een kwartiertje tijdens je lunchpauze.

Bepaal je eigen toekomst!

Wil je over twintig jaar een gezond lichaam in plaats van een bochel en spataderen? Maak dan van je statische werkplek een dynamische werkplek. Met een zit sta bureau en een bureaufiets ben je eerder geneigd meer te bewegen tijdens je werk. En nee, je hoeft niet de héle dag te fietsen of te staan: afwisselen is het sleutelwoord!

Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine