Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”
Ergonomie en ESG-doelstellingen (Environment, Social, Governance) kunnen heel goed samengaan. In deze blog vertellen we je hoe ergonomie kan bijdragen aan de ESG-doelstellingen van een organisatie.
De Aeris Swopper is een klassieker onder de bureaukrukken en is niet meer weg te denken als het gaat om ergonomie. De Swopper voorkomt rugklachten en is een mooie aanvulling/afwisseling op een bureaustoel. Lees in deze blog hoe de Swopper jou kan ondersteunen tijdens je werkdag!
Door intensief en langdurig gebruik van de muis kunnen gezondheidsklachten aan nek, schouder, pols en onderarm ontstaan. Kies dus de juiste muis! Lees in deze blog hoe je dat doet.
Door je werkplek zo optimaal mogelijk in te richten, gaat de productiviteit omhoog en kan het ziekteverzuim dalen. Het is dus zeker de moeite waard om met enkele aanpassingen je werkplek zo ergonomisch verantwoord mogelijk in te richten.
De ideale hoogte van je bureau valt en staat met de rest van de instellingen van je werkplek. Het is belangrijk om eerst goed op je bureaustoel te zitten en daarna je bureau aan te passen. Let op, de ideale hoogte van je bureau is van groot belang. Staat je bureau te hoog dan trek je je schouders op, wat uiteindelijk resulteert in nek- en rugpijn.
Miranda van der Poel is eigenaar van/arbeidsdeskundige bij Van der Poel Arbeidsdeskundig Advies & Reïntegratie. Miranda richt zich met name op beoordeling, ondersteuning en begeleiding van verzuimende werknemers in het kader van WvP-trajecten, daarnaast op de begeleiding van letselschadeslachtoffers. Een ergonomische werkplek is heel belangrijk volgens Miranda.
Er vindt een verschuiving plaats in ergonomieland. Door de komst van het coronavirus zijn diverse trends en ontwikkelingen op het gebied van werkomgevingen en Hybride Werken in een stroomversnelling geraakt. Steeds meer werknemers kunnen zelf hun werkplek kiezen, op basis van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Hoe dit precies werkt? Lees snel verder.
2020 was een bijzonder jaar. Het jaar van Corona en Het Nieuwe Normaal, maar ook het jaar van denken in mogelijkheden. Met nieuwe concepten zoals Het Circulaire Ontmoetingskantoor en gratis kennisdocumenten zoals het Stappenplan Gezond thuiswerken hebben we geprobeerd zo goed mogelijk met onze klanten mee te denken. We blikken terug op deze periode met de top 10 best gelezen blogs van 2020:
Een ergonomische bureaustoel helpt klachten voorkomen en verminderen. Hoe fijn zou het zijn dat je geen last meer hebt van je rug of nek na een dag beeldschermwerk? Lees in deze blog waarom het investeren in een ergonomische bureaustoel je meer oplevert dan dat het je kost.
In deze tijd is een ergonomische werkplek van belang. Steeds meer mensen zijn genoodzaakt thuis te moeten werken en zijn afhankelijk van hun thuiswerkplek. Om besmetting te voorkomen kun je vanaf nu je product contactloos laten bezorgen.
Wil je het beste voor je werknemers maar is er op dit moment geen ruimte in je budget? Gelukkig bieden wij een goede oplossing: je kunt onze producten leasen! Lees er meer over in deze blog.
Een kantoortuin bevordert de interactie en kennisdeling tussen jou en je collega’s. Maar pas op! Geluidsoverlast ligt op de loer en rumoer op de werkvloer is een grote irritatiefactor op kantoor. Slechte akoestiek heeft invloed op je gemoedstoestand en productiviteit. Recente onderzoeken tonen aan dat maatregelen om geluid te verminderen tot minder stress leidt.
Wassen beeld Emma laat zien hoe wij er over 20 jaar mogelijk uitzien: met bochel, rode ogen en spataderen. De hoogste tijd om een dynamische werkhouding aan te nemen!
Handen zijn kwetsbare en onmisbare onderdelen van je lichaam. Krachtverlies in de hand beperkt je enorm in je werkzaamheden en heeft grote invloed op je dagelijkse handelingen. Vooral als je veel manuele arbeid verricht op bijvoorbeeld je werk. Denk aan een metselaar, timmerman of lasser. De Ironhand zorgt ervoor dat je je werk weer kunt doen! Lees in deze blog hoe.
Onze producten gratis uitproberen in je eigen werkomgeving: dat is toch de beste manier om erachter te komen of de producten echt iets voor jou zijn? Wij bieden je de kans om onze producten 30 dagen kosteloos op proef te testen. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Wij leggen het uit in deze blog!
Op 24-uurs werkplekken is ieder uur van de dag een medewerker aanwezig. Denk aan de balie van een spoedeisende hulp, de alarmlijn van een bank, de helpdesk van een webshop of de meldkamer van hulpdiensten. Als jouw werkplek dag en nacht bemand moet zijn is een functionele, comfortabele én ergonomische bureaustoel een vereiste. Zo’n stoel heet een 24-uurs stoel.
We verplaatsen ons massaal per auto en rijden meer kilometers dan ooit. Volgens CSA Research brengen Europeanen gemiddeld 4 jaar en 1 maand van hun leven door in de auto. Breng jij ook zoveel tijd door in je auto? Een goed ondersteunende stoel is dan onmisbaar.
Janin is opleidingscoördinator en heeft 15 jaar geleden een motorongeluk gehad. Daaraan heeft ze een scheefstand van 4 cm in haar bekken over gehouden.
Februari staat bij ons in het teken van balans. Hoe richt jij je werkdag in wanneer je veel achter je bureau zit? Dat te lang zitten in eenzelfde houding niet goed is voor je gezondheid weet inmiddels bijna iedereen. Maar hoe breng je daar verandering in? Hoe voorkom je een statische werkhouding en beperk je de gezondheidsrisico's van medewerkers? Ik geef in deze blog uitleg over zitoplossingen die zorgen voor een perfecte balans tussen zittend- en staand werken.
Langdurig stilzitten belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Daarom is het goed ons te richten op het veranderen van het zitgedrag. We raden aan meer te bewegen tijdens het werk: wissel het zittend en staand werken af.
Een flexwerkplek is een flexibele werkplek die door verschillende medewerkers wordt gebruikt. Veel bedrijven hebben wel een plaats binnen het bedrijf waarop iedere medewerker kan inloggen en kan beschikken over de benodigde informatie. We zijn flexibel wat betreft de plaats, tijd en manier waarop we werken. Wat maakt een werkplek nou geschikt als flexwerkplek?
Mirelle Vegers is eigenaar van een grafisch ontwerpbureau en maakt daarnaast schilderijen in opdracht. Mirelle: ‘Jarenlang koesterde ik de wens om van mijn passie mijn werk te maken. Sinds 2011 is deze droom werkelijkheid geworden en schilder ik vanuit mijn eigen atelier in Wijchen paardenportretten.’ In maart 2017 kreeg Mirelle last van klachten in haar rechterschouder en -arm.
Staand werken, beweegmomentjes inlassen of af en toe een half uurtje op de bureaufiets; in veel kantooromgevingen is dynamisch werken al geïntegreerd. Dit is een mooie ontwikkeling, want het onderbreekt het langdurig zitten. Ook draagt dynamisch werken bij aan de vermindering van de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten.
Tegelijkertijd bureauwerk doen en fietsen, het is mogelijk en kent vele voordelen! Het is tegenwoordig bekend dat langdurig zitten erg slecht is voor de gezondheid. Het verkort zelfs je levensduur. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet de hele dag stil op een bureaustoel zit. Om teveel zitten te voorkomen kun je onder andere gebruik maken van een bureaufiets.
Werk jij met een standaard toetsenbord en muis? Dan ontstaat er een constante spanning op de onderarm. Je reikt naar de muis, waardoor je het contact met de armondersteuning van de stoel verliest. Je herkent misschien wel een zeurende pijn in je arm en schouders. Maak kennis met de centrische muis! Onderzoek* wijst uit dat het gebruik van een centrische muis de spierspanning in je schouders met 20% kan verminderen.
Sid Boltong, eigenaar van Triple Ink & Steel in Vaals, is tatoeëerder en zit al ruim 8 jaar in dit vak. Sinds 3 jaar heeft hij zijn eigen tattoo shop. Veelvoorkomende klachten bij tatoeëerders zijn rug-, schouder en nekklachten. Ook Sid ervoer deze klachten. Samen met hem hebben we een passende oplossing gevonden, waardoor hij zijn werkzaamheden tegenwoordig probleemloos en klachtenvrij kan uitvoeren.
Bij ergonomisch werken op kantoor denken mensen vooral aan de werkplek. Dan ga je echter voorbij aan diverse factoren die ook invloed hebben. De werkplek is maar een onderdeel van het geheel. Omgevingsfactoren zijn ook belangrijk; denk maar aan voortdurende reflectie van het zonlicht op je scherm of rumoerige collega’s.
Het Nieuwe Werken kent vele voordelen maar naast die voordelen ook enkele valkuilen. Hieronder staan de verschillende valkuilen en hoe deze te voorkomen.
Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe locatie in het midden van het land. Deze locatie gebruiken wij als showroom en als workshopruimte voor onze Health2Work Academy. Onze collega’s gebruiken de locatie in Blaricum als flexwerkplek. Een perfecte locatie, want de locatie grenst aan de A27.
Een aantal dagen in de week wordt deze locatie niet gebruikt. Daarom hebben we het concept Ergonomie2Meet bedacht. We bieden onze inspirerende ruimtes aan ons netwerk aan.
Komt dit bekend voor? Na een drukke werkdag denk je: had ik maar meer afgekregen. Het probleem hierbij is niet dat het werk “teveel” is, maar dat je te weinig overzicht hebt in de taken. “Leer prioriteiten stellen en zorg dat je de juiste dingen op het juiste moment doet”, aldus de Vries van trainingsbureau Meer Effect. Met een aantal eenvoudige beslissingen kun je hiervan af komen!
Een begrip waar niemand meer om heen kan. Het wordt in elke branche gebruikt en kent verschillende invalshoeken. Hieronder tref je onze visie aan op deze nieuwe ontwikkeling en schetsen wij onze taak bij de invoering van Het Nieuwe Werken bij organisaties.
Zoals ik een tijdje geleden schreef is het de hoogste tijd om in beweging te komen. Naast staand vergaderen, kun je ook tijdens je werk bewegen. Gemakkelijker, want nu hoef je alleen maar jezelf te overtuigen in plaats van de hele groep waarmee je vergadert! Staand werken aan een zit-sta bureau houdt je scherp, productief én in beweging.
Een sneltoets is een toetscombinatie op je toetsenbord waarmee je functies of commando’s activeert. Denk bijvoorbeeld aan het knippen en plakken van tekst (Ctrl+X / Ctrl+V). Maak je al gebruik van deze sneltoetsen? Dan weet je dat het zoveel sneller is, dan dat je het met je muis zou doen.
Rugklachten zijn één van de belangrijkste redenen voor ziekteverzuim. Veel werknemers vinden bovendien dat het werk de oorzaak is van deze klachten. Om rugklachten te voorkomen of te verminderen is een multidisciplinaire richtlijn ontwikkeld ter ondersteuning van ergonomen en arbeidsprofessionals ‘Vermindering van tilbelasting om rugklachten te voorkomen’. De richtlijn is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, visie van deskundigen en ervaringen uit de praktijk.
De arbeidsgerelateerde zorg moet kwalitatief beter worden: effectiever, met meer kennis van zaken, met aandacht voor preventie en re-integratie, én toegankelijk voor alle werkenden. Dat staat in een ontwerpadvies dat de SER in zijn openbare vergadering van vrijdag 19 september a.s. zal behandelen. Een ontwerpadvies van de SER schijnt licht op de verbeterpunten van de arbozorg.
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voorzitter MKB-Nederland tekenen intentieverklaring over duurzame inzetbaarheid. Minister Lodewijk Asscher en de voorzitter van MKB-Nederland hebben op 8 september een intentieverklaring getekend om de duurzame inzetbaarheid van werknemers in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren.
In de zorg wordt veel zwaar lichamelijk werk verricht
Decubitus zijn wonden die ontstaan bij mensen die langdurig in dezelfde houding liggen of zitten.
RSI is een verzamelnaam voor klachten die voornamelijk ontstaan op de werkvloer. De symptomen en klachten komen veelal voor in het nek- en schoudergebied, de rug, armen, ellebogen, handen, polsen en vingers.
De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. De Amerikaanse huisarts George Huntington was de eerste die de ziekte beschreef in het jaar 1872. Tussen de leeftijd van 35 en 45 openbaren de eerste symptomen zich vaak, maar ze kunnen zich ook al eerder of juist later in het leven openbaren. Symptonen zijn o.a. verstandelijke achteruitgang, onwillekeurige (choreatische) bewegingen die langzaam verergeren en een verscheidenheid van psychische symptomen. Gemiddeld komt een patiënt na zestien jaar te overlijden. Meestal door bijkomende complicaties, zoals longontsteking.
‘Het evalueren van vier verschillende muis designs op houding en spieractiviteit tijdens het gebruik’. Het computergebruik is de afgelopen jaren zowel thuis als op het werk enorm gestegen. Hiermee is ook het aantal klachten en aandoeningen (RSI klachten) onder andere veroorzaakt door het gebruik van een verkeerde muis toegenomen.
Mensen die regelmatig fietsen naar het werk verzuimen minder dan niet-fietsers.
Door het inzetten van preventieve matrassen is in een studie aangetoond dat de reductie van decubitus kan worden verlaagd met 90%. De kosten van decubitus zijn hoog, zowel in termen van leed berokkend aan de patiënt als in termen van financiële belasting voor de maatschappij en de patiënt. Preventie van decubitus is zowel vanuit het oogpunt van de patiënt, de zorgverlener als de maatschappij belangrijk.
Cliënten geven aan minder last te hebben van decubitus, omdat het draaien in bed gemakkelijker en minder pijnlijk is.
Bij zitten drukt het gewicht van het lichaam enkel op het zitvlak. Dit zit-oppervlakte is veel kleiner dan bij liggen. Dit maakt de kans op decubitus klachten groter. Volgens Heather Kirton, een Britse verpleegkundige, is het zitten in een stoel een grotere risicofactor voor het krijgen van decubitus dan het liggen in een bed. Het gewicht van het lichaam drukt bij zitten op een vrij klein oppervlak, kleiner dan bij het liggen. Aandacht voor goed, comfortabel en ergonomisch zitten zou daarom mogelijk decubitus kunnen voorkomen en het welbevinden en de mobiliteit van de cliënt kunnen verbeteren.
Het Nieuwe Werken betekent eigenlijk: werken waar en wanneer je wilt. De voordelen van deze werkvorm zijn inmiddels bekend. Men heeft meer vrijheid om de tijd zelf in te delen, maakt minder woon-werk kilometers én er is minder kantoorruimte nodig.
Het Nieuwe Werken kent vele voordelen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en medewerkerstevredenheid. Hieronder staan meerdere voordelen beschreven en verklaard.
Zittend werk brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Dynamische werkplekken kunnen deze risico’s mogelijk verminderen. Om die reden is in een studie onderzocht wat een dynamische werkplek kan betekenen voor medewerkers die grotendeels zittend werken. Werknemers konden op de werkplek gebruik maken van een loopband, een fietsergometer en een werkplek waarop men zittend een elliptische trapbeweging maakt.
Langdurig zitten is ongezond en kan zelfs dodelijk zijn. Het is belangrijk om het zitten gedurende de werkdag regelmatig te onderbreken door staan of bewegen. Mensen die meer dan 10 uur per dag zitten, hebben een 40 tot 60 procent hogere kans op sneller overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
In Engeland heeft reeds 64% van de organisaties het flexibel werken ingevoerd. Duitsland volgt op de voet met 57% en Nederland staat op de derde plek met 48%. België loopt iets achter, maar is bezig met een inhaalslag. De belangrijkste redenen voor het niet invoeren van ‘flexibel werken’ zijn in veel landen gelijk. Zo geven bedrijven aan nog onderzoek te doen naar de mogelijkheden tot invoering van deze werkvorm en vinden zij zichtbare aanwezigheid van medewerkers noodzakelijk. Ook zijn bedrijven van mening dat medewerkers door specifieke werkzaamheden gebonden zijn aan een vaste plaats en tijd.
Het is van groot belang dat mensen zich prettig voelen in hun werkomgeving. Uiteraard verschilt dit nogal per medewerker. Zo hebben introverte mensen minder behoefte aan contact dan extraverte mensen. Ook hebben introverte mensen op kantoor meer last van geluiden en prikkels dan extraverte mensen. Deze laatste groep heeft juist een stimulans op de werkplek nodig om zich te kunnen concentreren. Door met deze en soortgelijke factoren rekening te houden bij de inrichting van het kantoor is de kans groot dat werknemers met meer plezier aan het werk gaan en dat werkprestaties verbeteren.
Een nieuwe term voor RSI (Repetitive Strain Injury) is KANS (Klachten Arm, Nek, Schouder). Het is een verzamelnaam voor allerlei ziektebeelden en pijnklachten die op enige wijze gerelateerd zijn aan arbeid en herhaalde bewegingen, krachtsinspanningen en belastende houdingen die daarbij optreden.
Ergonomie houdt zich hoofdzakelijk bezig met de interactie tussen de mens en (elementen uit) zijn omgeving. Het streven is die interactie tussen mens en machine te optimaliseren. Op arbeidsniveau geldt dat dus ook voor de werknemer en zijn werkomgeving.