Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Spreek jij al met je computer?

Spreek jij al met je computer?

Typ jij vaak ellenlange stukken, werk je veel gespreksverslagen of rapportages uit? Ik heb een slimme en efficiënte oplossing voor je namelijk; spraakherkenning. Dit is een hulpmiddel om beeldschermwerkzaamheden efficiënt en met minder fysieke belasting uit te voeren. Zet een headset op en praat tegen en met je computer.

Spraak omzetten naar tekst

De software zorgt ervoor dat datgene wat je tegen de computer zegt supersnel wordt omgezet naar tekst of acties op je beeldscherm. Een snelle notulist verwerkt gemiddeld 45 tot 50 woorden per minuut (niet te verwarren met aanslagen). Met deze slimme oplossing verwerk je vanaf het begin al ongeveer 70 woorden per minuut! Dit kan oplopen ongeveer 105 woorden per minuut. Je teksten kun je dus snel en efficiënt verwerken, hiermee werk je dus vanaf het begin al sneller dan blind typen.

Commando’s

Gebruik de spraakherkenning om beleidstukken of rapportages te schrijven of om je mail te verwerken. Doe je vaak dezelfde handelingen, bijvoorbeeld het maken van een pdf? Dan kun je hier een spraakmacro voor aanmaken in de software. Je automatiseert de handeling, zodat je dit niet meer met de hand hoeft te doen. Ook hiermee beperk je niet alleen de fysieke belasting, maar levert dit ook weer tijdwinst op.

Automatisering

Met de slimme software speel je in op de toekomst. Er worden steeds meer processen geautomatiseerd. Met spraakherkenning automatiseer je je eigen werkzaamheden en ga je efficiënter en effectiever te werk. Daarnaast ben je met de software niet persé gebonden aan een computer. Je kunt namelijk ook je tekst inspreken op een dictafoon. Dit is ideaal als je veel onderweg bent, je besteedt je tijd dan nuttig. Zodra je weer bij een computer in de buurt bent, dan sluit je de dictafoon aan en de gesproken wordt omgezet naar geschreven tekst.

Voorkom schouder- en onderarmklachten

Twee maanden terug was ik bij een medewerker P&O die veel mailt en gespreksverslagen schrijft. Deze medewerker kan blind typen, maar had last van schouder en onderarm. Ik heb haar spraakherkenning gedemonstreerd en ze werkt nu sinds een aantal weken met de software. Afgelopen week kreeg ik een bericht van haar dat ze erg tevreden is met de oplossing: ‘Het werken met muis en toetsenbord is door de spraakherkenning teruggebracht. Ik merk dat de klachten aan mijn schouder en onderarm verminderen, heel fijn!’

Direct aan de slag!

Ben je in het bezit van een smartphone? Dan kun je (waarschijnlijk) direct aan de slag met spraakherkenning. Bij het merendeel van de apps kun je gesproken tekst omzetten naar geschreven tekst. Bekijk de demonstratie. Ik wens je veel succes en een efficiënte werkdag! Ben je benieuwd wat spraakherkenning voor jou kan betekenen?

Meer informatie
Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi