30 mei 2014

Een nieuwe term voor RSI (Repetitive Strain Injury) is KANS (Klachten Arm, Nek, Schouder). Het is een verzamelnaam voor allerlei ziektebeelden en pijnklachten die op enige wijze gerelateerd zijn aan arbeid en herhaalde bewegingen, krachtsinspanningen en belastende houdingen die daarbij optreden.

Werkdruk en stress spelen ook een rol, omdat deze zorgen voor verhoogde spierspanning. Zo is ook gebrek aan beweging een risicofactor, omdat dit de doorbloeding vermindert en hierdoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan.

Ga naar de hulpmiddelen Deskundig advies

Door het toenemende gebruik van de computer lopen steeds meer mensen het risico RSI/KANS te krijgen. Alle bedrijven waar met computers of regelmatig met kleine repeterende (kort-cyclisch) bewegingen in een statische houding wordt gewerkt lopen risico. Onderzoek wijst uit dat 45% van de werknemers in risicoberoepen al KANS-gerelateerde klachten heeft. Dit kan langdurige uitval tot gevolg hebben. Een vroegtijdige herkenning van RSI/KANS door de werknemer en het volgen van een gericht programma helpt om uitval te voorkomen.

Bij RSI-KANS klachten onderscheiden we 3 fasen:

  1. Beginnende klachten, waarbij de relatie tussen pijn en klachten duidelijk is.
  2. Toegenomen klachten, waarbij herstel langer duurt en klachten sneller terugkomen.
  3. RSI-syndroom, waarbij pijn continu is en werken vrijwel onmogelijk.

Door Jeroen Schipper

Jeroen Schipper was van 2011 t/m 2016 verantwoordelijk voor de IT binnen Health2Work. In 2016 heeft Jeroen een nieuwe uitdaging gevonden en is sindsdien niet meer werkzaam bij Health2Work.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren