Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Fysieke overbelasting in de industriële sector: een groeiend probleem

Fysieke overbelasting in de industriële sector: een groeiend probleem

Er wordt continue geautomatiseerd in de industrie, maar desondanks blijft er veel fysiek werk. Wist je bijvoorbeeld dat van alle werkgerelateerde verzuimdagen bijna een kwart te wijten is aan fysiek belastend werk? Benieuwd hoe je fysieke overbelasting kan beperken in de industriële sector? Lees het in deze blog.

Wat is fysieke overbelasting?

Fysieke overbelasting is een aandoening die ontstaat wanneer een persoon zijn of haar lichaam op een manier belast die niet geschikt is voor de fysieke capaciteiten van het lichaam. Dit kan leiden tot rug- en nekpijn, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid.

Oorzaken van fysieke overbelasting

Er zijn veel oorzaken van fysieke overbelasting in de industriële sector. Eén van de grootste problemen is het dragen of tillen van zware lasten. Veel werknemers moeten dagelijks zware objecten tillen, soms in ongemakkelijke houdingen. Dit kan leiden tot spier- en gewrichtspijn, evenals rug- en nekpijn.

Een andere belangrijke oorzaak van fysieke overbelasting is langdurige staande of zittende werkhoudingen. Veel banen in de industriële sector vereisen dat werknemers langdurig staan of zitten, waardoor ze last krijgen van vermoeidheid en pijn in hun benen, voeten en rug.

Er zijn ook veel banen in de industriële sector die vereisen dat werknemers herhaaldelijk dezelfde bewegingen maken, zoals het bedienen van machines of het verpakken van producten. Dit kan leiden tot overbelasting van specifieke spieren en gewrichten, waardoor werknemers pijn en vermoeidheid ervaren.

Investeren in duurzame inzetbaarheid

Het is belangrijk om te erkennen dat fysieke overbelasting een groot probleem is in de industriële sector en dat er stappen ondernomen moeten worden om dit probleem aan te pakken. Bedrijven en werkgevers kunnen maatregelen nemen om fysieke overbelasting te voorkomen, zoals het verminderen van de hoeveelheid zware lasten die moeten worden gedragen en het verbeteren van de ergonomie van de werkomgeving. Er zijn diverse innovatieve hulpmiddelen die ervoor zorgen dat er ook in de industriële omgeving verantwoord in een gezonde houding gewerkt wordt. Daarbij verhogen deze oplossingen de productiviteit en tevredenheid van de werknemers. Kortom, investeren in ergonomie verbetert de duurzame inzetbaarheid.

Maak kennis met ons uitgebreide aanbod:

Meer informatie?

Ben je benieuwd naar welke ergonomische hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen in je werk? Wij adviseren je graag, zodat je de juiste keuze maakt. Neem contact met ons op voor het beste advies.

Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris