Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Gebruik jij je twee beeldschermen optimaal?

04 oktober 2016
Laatste wijzigingsdatum: donderdag 02 apr. 2020
Gebruik jij je twee beeldschermen optimaal?

Ieder mens heeft een dominant oog. Het dominante oog is het oog waarmee je net iets scherper ziet, dan met het andere oog. Vanzelfsprekend kijk je normaal gesproken met twee ogen. Dit noemen we ook wel stereo kijken. Desondanks zien we slechts één beeld. Dit als gevolg van het feit dat je hersenen de twee beelden samenbrengen naar één beeld. Je hersenen gebruiken vaak echter van één oog de meeste informatie, van het dominante oog.

Benieuwd naar je dominante oog? Doe de test!

  1. Strek je arm en maak een rondje van je vingers (wijsvinger op duim).
  2. Zoek een object dat past binnen het rondje.
  3. Kijk met twee ogen naar het object.
  4. Sluit eerst je linkeroog en ontdek in hoeverre het object verschuift.
  5. Sluit daarna je rechteroog en ontdek in hoeverre het object nu verschuift.

Als je je rechteroog open houdt en het beeld verspringt niet, dan is je rechteroog je dominante oog. Je linkeroog is dominant wanneer het beeld niet verspringt bij het openhouden van je linkeroog. Over het algemeen is het rechteroog dominant. In sommige gevallen is geen van beide ogen dominant en verspringt het beeld voor beide ogen nauwelijks.

De ergonomische betekenis van het dominante oog

Wanneer je veel beeldschermwerk doet en met twee beeldschermen werkt is het van belang dat je rekening houdt met het dominante oog. Het kost namelijk energie wanneer je hersenen links of rechts moeten aanpassen. De volgende ‘regel’ kun je dan toepassen om een ergonomische houding aan te nemen; Wanneer je dominante oog rechts is, dan kun je je schermen een beetje rechts van het midden plaatsen. Je plaatst dan de schermen aan de kant van je dominante oog. Hetzelfde geldt voor links, met als gevolg dat je beeldschermen iets links van het midden plaatst. Op deze manier werk je efficiënt, omdat je optimaal gebruik maakt van beide beeldschermen in verhouding tot je ogen.


Werken met twee beeldschermen?

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van twee beeldschermen effectiever werkt en dat je minder fouten maakt. Medewerkers geven in dit onderzoek aan dat het werken met twee of meer beeldschermen comfortabel is. Het voordeel is ook dat het je de mogelijkheid geeft om meerdere documenten naast elkaar te openen. Meer weten? Djurre beschrijft de voordelen van het gebruik van meerdere beeldschermen in zijn blog.

Wil je meer weten over het werken met twee beeldschermen? Neem contact met één van onze ergonomische adviseurs op!

Neem contact met ons op
Frederika Rollingswier
Frederika Rollingswier

Wie met Health2Work belt, heeft grote kans Frederika aan de lijn te krijgen. “Ik ben het eerste aanspreekpunt. Ik probeer de andere adviseurs van de binnendienst uit de wind te houden.” Dankzij haar vermogen goed te luisteren en door te vragen, zorgt ze ervoor dat de telefoontjes bij de juiste persoon terechtkomen. Bovendien bieden we service met een hoofdletter S. En dat zie je: mensen komen bij ons terug.”

Ga naar alle blog berichten van Frederika