Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Het belang van in hoogte verstelbare douche- en behandelstoelen in de zorg

Het belang van in hoogte verstelbare douche- en behandelstoelen in de zorg

In de zorgsector is het cruciaal om voortdurend te zoeken naar manieren om zowel de kwaliteit van patiëntenzorg als de werkomgeving van zorgpersoneel te verbeteren. Daarom brengen wij graag de in hoogte verstelbare douche- en behandelstoelen onder de aandacht. Hoewel deze hulpmiddelen al enige tijd aanwezig zijn in de zorg, wordt het belang van hun gebruik – met name voor ergonomie en efficiëntie – nog steeds onderschat. In deze blog vertellen we je graag meer over het belang van deze stoelen.

Wat is een douche/behandelstoel?

Een douche- of behandelstoel is een specifiek ontworpen hulpmiddel om patiënten te ondersteunen tijdens het douchen of andere verzorgingsmomenten. Het bijzondere aan deze stoelen is hun in hoogte verstelbare functie, waarmee een veilige, comfortabele en ergonomisch correcte verzorging mogelijk wordt voor zowel de patiënt als de zorgverlener.

De voordelen: verbetering van ergonomie en vermindering van klachten

Het gebruik van in hoogte verstelbare douche- en behandelstoelen heeft verschillende voordelen. Door de mogelijkheid om de stoel aan te passen aan de optimale werkhoogte, kunnen rug- en nekklachten bij zorgpersoneel aanzienlijk worden verminderd. Zorgverleners kunnen de stoel aanpassen aan de optimale werkhoogte, waardoor ze aanzienlijk minder last hebben van rug- en nekklachten. Deze verstelbare stoelen verbeteren ook de mobiliteit en toegankelijkheid, waardoor zorgpersoneel gemakkelijker toegang krijgt tot verschillende lichaamsdelen van de patiënt zonder hun eigen veiligheid of comfort te riskeren. Hierdoor besteden ze minder tijd aan het navigeren in onhandige posities en meer tijd aan het verlenen van effectieve zorg.

Tijdwinst door efficiëntie

Efficiëntie is een sleutelwoord in de zorg. In hoogte verstelbare stoelen verminderen de tijd die nodig is voor het wassen en douchen van patiënten aanzienlijk. Doordat de stoel in verschillende hoeken kan worden ingesteld. Hoeft het zorgpersoneel geen zware, tijdrovende handelingen uit te voeren. Deze hulpmiddelen bieden zorgverleners gemakkelijke toegang tot de patiënt, waardoor de verzorgingstijd verkort wordt en er meer tijd overblijft voor andere zorgtaken. Daarnaast de patiënt eenvoudig te verplaatsen.

Armleuningen: essentiële ondersteuning

Armleuningen op deze stoelen zijn een belangrijk aspect voor extra comfort en veiligheid, ze helpen bij het zitten en opstaan van patiënten. Dit verhoogt het vermogen van de patiënt om zelfstandig handelingen te ondernemen en vermindert de fysieke belasting voor het zorgpersoneel.

De juiste hoogte maakt het verschil

De mogelijkheid om de stoel aan te passen naar de juiste hoogte is belangrijk. Het stelt zorgverleners in staat om de stoel perfect af te stemmen op de behoeften van elke individuele patiënt wat zorgt dat de zorgverlening per patiënt kan worden gepersonaliseerd.

Waarom zou je als verlener voor een behandelstoel moeten kiezen?

In hoogte verstelbare douche- en behandelstoelen spelen een cruciale rol in het verbeteren van de zorgkwaliteit en werkomstandigheden in de gezondheidszorg. Ze zijn niet alleen een middel om de efficiëntie en ergonomie te verhogen, maar ook een investering in het welzijn van zowel patiënten als zorgpersoneel.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer details over in hoogte verstelbare douche- en behandelstoelen of wil je deze zelf ervaren? Onze ergonomische experts staan klaar om je te adviseren. Voel je vrij om contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek of maak gebruik van onze 30-dagen proefperiode. Ontdek zelf hoe deze stoelen kunnen bijdragen aan een efficiëntere en gezondere zorgomgeving!

Bekijk de behandelstoelen
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper