Wat is RSI en KANS?
Zoals gezegd worden RSI-klachten veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding, het uitoefenen van kracht of een combinatie van beide. De oorzaak van RSI-klachten is vaak werk of taak gerelateerd. De term KANS werd geïntroduceerd om een breder, overkoepelend kader te creëren waarmee een diagnose gemaakt kan worden. KANS houdt dan ook in: klachten aan je armen, nek en/of schouders, ongeacht hoe ze ontstaan zijn.
KANS wordt onderverdeeld in specifieke (medisch aantoonbare) en aspecifieke (niet medisch aantoonbare) KANS. De term helpt artsen en behandelaars bij de behandeling van o.a. RSI gerelateerde klachten want achter deze term zit een methodiek om een goede diagnose te stellen én een adequate behandelplan op te stellen. In deze blog richten we ons voornamelijk op klachten die zijn ontstaan op de werkvloer.
Hoe ontstaan klachten aan je arm, nek en/of schouders?
Klachten aan je arm, nek en/of schouders kunnen meerdere oorzaken hebben. Meestal is de belasting en de belastbaarheid van het lichaam niet in balans. De pijn die je ervaart bij RSI wordt veroorzaakt door het herhalen van kleine bewegingen. Denk aan het constant klikken met je muis of het constant heen en weer bewegen van je arm. Op dat moment span je herhaaldelijk de spieren van je schouders en armen aan waardoor overbelasting ontstaat. Langdurig in één houding werken is een risicofactor voor RSI. Uiteindelijk vermindert de doorbloeding in je spieren: je krijgt pijn in je spieren en je krijgt last van bijvoorbeeld een muisarm of RSI arm. Wanneer dit precies gebeurt is per persoon verschillend. Als je op tijd van houding verandert en af en toe rust neemt, kunnen de klachten zich pas later uiten.
Van welke klachten heb je last?
In het beginstadium van RSI zijn de klachten klein: je hebt af en toe een pijntje dat snel wegtrekt. Uiteindelijk kunnen de klachten zo hevig worden dat ze je werk en dagelijkse activiteiten belemmeren. Ook hier geldt dat de termijn waarop dit voorkomt per medewerker verschilt. Klachten die bij KANS en RSI voorkomen zijn bijvoorbeeld:
- doof gevoel of tintelingen in de pols, vingers en onderarm;
- pijn bij precisiewerk of als je lang in dezelfde houding zit;
- krachtvermindering in arm of hand.
De klachten verdwijnen in de meeste gevallen als je 5 minuten rust neemt, maar spelen direct weer op als je je handen of armen weer gebruikt. Ook zal de pijn toenemen wanneer je kracht zet met je handen bij bijvoorbeeld het opendraaien van een pot, het draaien aan een schroevendraaier of het uitwringen van een doekje.
Vijf tips om KANS en RSI-klachten te voorkomen!
- Een ontspannen en goede werkhouding voorkomt klachten. Het is belangrijk je werkplek goed af te stemmen op jouw lichaam zodat je comfortabel en gezond kunt zitten. Een goede en passende bureaustoel en zit sta bureau kan je hierbij helpen.
- Zorg voor een goede werkplek door deze in te richten met ergonomische hulpmiddelen, zoals een ergonomische muis, toetsenbord en documenthouder. Met deze hulpmiddelen zorg je ervoor dat je in een goede werkhouding werkt.
- Verlaag de spierspanning door af en toe je handen van het toetsenbord en de muis te halen. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd.
- Denk om je ademhaling. Als je achter de computer zit ben je gauw geneigd om hoog te ademhalen, dit betekent dat je niet via je buik ademhaalt maar vanuit hoog in je borst. Dit verergert de spanningsklachten in de nek en schouders.
- Blijf in beweging en kies regelmatig voor een actieve onderbreking van de werkzaamheden. Loop naar je collega als je iets wilt overleggen in plaats van de telefoon te pakken, wandel tijdens het bellen en neem de trap in plaats van de lift. Iedere dag oefeningen doen helpt ook. Hier volgt een aantal voorbeelden:
- Oefening 1: grijp je vingers in elkaar en draai je polsen losjes in het rond. Doe dit ongeveer 1 minuut.
- Oefening 2: trek je schouders op en laat ze omlaag zakken. Adem uit bij het omlaag laten zakken.
- Oefening 3: ga goed rechtop zitten en draai met je hoofd zo ver mogelijk over je schouder. Herhaal de oefening met de draai naar de andere kant.
- Oefening 4: ga goed rechtop zitten, strek je nek en maak vervolgens en onderkin. Herhaal de oefening een aantal keer.
Wat te doen tegen KANS en RSI?
Heb je last van RSI? Raadpleeg in eerste instantie je (huis)arts. Daarna is het belangrijk om te kijken hoe je van je klachten af komt. Waar wij je bij kunnen helpen is het adviseren van goede ergonomische hulpmiddelen, zoals een ergonomische muis en een compact toetsenbord. Met deze hulpmiddelen kun je je werkplek zó inrichten dat je in een gezonde houding aan het werk bent. Dit bevordert het herstel van je klachten en voorkomt nieuwe klachten.
De Unimouse helpt je bijvoorbeeld om je hand in een neutrale positie te houden, zoals wanneer je iemand de hand schudt. Wil je liever de belasting verdelen over beide handen en volledig binnen de comfortzone van je schouders werken, dan is een centrische muis zoals de Mousetrapper Delta Rollerbar perfect. Deze muis combineer je met het Contour Balans toetsenbord.
Meer advies over het verhelpen en voorkomen van KANS en RSI-klachten?
Wil je graag meer tips of advies over het voorkomen en verhelpen van klachten aan je armen, schouders of nek? Wij staan je graag te woord! Laat je gegevens achter via onderstaande button, dan nemen wij contact met je op!