16 februari 2018

Doe jij veel computerwerk en ervaar je hierbij soms vervelende pols- en arm klachten? Of heb je al jaren last van RSI-klachten? Ontdek zelf of een ergonomische muis de oplossing is voor deze klachten. 

Voorkomen is beter dan genezen

Pols- en onderarmklachten zijn de meest gehoorde klachten bij muisgebruik; vermoeidheid, gevoeligheid, lichte tinteling in polsen en/of armen. Veel klachten worden genegeerd, totdat het zo ernstig is dat een simpele beweging als het op- en vastpakken van een kop koffie niet mogelijk is zonder pijn.

Herhaaldelijke bewegingen en een statische houding zorgen ervoor dat spieren in de pols overbelast kunnen raken. Een ergonomische muis stimuleert een natuurlijke houding van de pols- en onderarm. 

Hoe kies ik de juiste muis?

Er zijn diverse ergonomische muizen. Maar welke muis is voor jou geschikt? Allereerst is een muis een persoonlijke keuze. Vaak heb je wel een bepaalde voorkeur qua gebruik, kleur en design. Ben je links- of rechtshandig, heb je grote of kleine handen?
 
Hoe kies ik de juiste muis?

Type werkzaamheden

Daarnaast is het belangrijk te kijken naar het type werkzaamheden die je uitvoert en met welke computerprogramma's je werkt. Voor precisietaken, zoals fotobewerking of autocad kies je een precisiemuis, zoals de DXT Mouse.

Voer je veel administratieve taken uit en maak je hierbij ook veel gebruik van het numerieke gedeelte van je toetsenbord? Dan kan een centrische muis uitkomst bieden. Ook bij nek- en schouderklachten wordt deze muis vaak geadviseerd. Een centrische muis zorgt er namelijk voor dat je binnen je comfortzone (schouderbreedte) blijft werken. Hierbij kan links- en rechtshandig muizen eenvoudig worden afgewisseld. De spierspanning in het nek-schouder gebied wordt hierdoor aanzienlijk lager. 

Voor intensief regulier computerwerk is een verticale muis bijzonder geschikt. De vorm van een verticale muis stimuleert een natuurlijke houding van de pols- en onderarm. De hand neemt door de muis een zogenoemde hand-schudpositie aan in plaats van dat deze plat op de muis blijft liggen. Dit kun je zelf testen door je hand horizontaal voor je te houden. Vervolgens draai je de hand naar een verticale handschudhouding. Je voelt direct de druk in de hand en arm verminderen. Door een muis te gebruiken die deze houding stimuleert, zien we de klachten van onze klanten verminderen of zelfs verdwijnen.

Verticale muis in combinatie met een compact toetsenbord

Een verticale muis in combinatie met een compact toetsenbord voorkomt nek- en schouderklachten. Een compact toetsenbord is een toetsenbord zonder numeriek deel. Door de aanwezigheid van het numerieke gedeelte staat de muis te ver van je af. Dit dwingt je om te reiken met je arm en zorgt voor onnodige spierspanning. Zorg ervoor dat de spatiebalk recht voor je ligt. 

Een ergonomische muis kan ervoor zorgen dat een pijnlijke pols verminder wordt. Een van de nieuwste verticale muizen is de UniMouse. Uniek hierbij is de aanpasbaarheid, want de werkhoek is volledig naar eigen wens in te stellen. Dit maakt deze muis ook perfect voor flexwerkplekken.

 "De houding in de onderarm voelt natuurlijk aan", aldus Ella Bleeker.

Ella Bleeker heeft de UniMouse uitvoerig getest en is tevreden over de verticale muis. “De muis biedt veel mogelijkheden om de houding van de hand af te wisselen. Ook de variatie aan instellingen is prettig! De positie van de hand en de houding in de onderarm voelt goed en natuurlijk  aan.”

Ella Bleeker
Fysiotherapeut en werkplekergonoom bij ENRGY.

Muizenschema

Voor het gemak hebben we een muizenschema samengesteld. Deze bevat een overzicht van veel gebruikte ergonomische muizen. Op basis van je klachten kun je eenvoudig zien welke muis geschikt is.

Nek
klachten
Schouder
klachten
Elleboog
klachten
Pols- en onderarm
klachten
Vinger
klachten
Duim
klachten

Rollermouse Red

 Unimouse Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Evoluent 4

 Evoluent type 4 Goed Goed Goed Goed Goed Goed

HandshoeMouse

 Hippus Handshoemouse Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Penguin muis

 Penguin Goed Goed Niet geschikt Goed Niet geschikt Goed

DXT Mouse

 DXT Precision mouse Goed Goed Goed Goed Niet geschikt Goed

Rollermouse Pro Black

 Rollermouse Pro Black Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Rollermouse Red

 Rollermouse Red Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Rollermouse Free

 Rollermouse Free
Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Intuos Art Pen & Touch Small

 Wacom pentablet
Niet geschikt Niet geschikt Goed Goed Niet geschikt Niet geschikt

Persoonlijk advies

Geen enkele situatie is hetzelfde, we denken graag met je mee en adviseren jou over de juiste oplossing. Het is belangrijk om hierbij te kijken naar de gehele werkplek, niet enkel je muis. Om er zeker van te zijn dat een product aan jouw verwachtingen zal voldoen, kun je deze 30 dagen gratis testen

Bekijk alle ergonomische muizen Vraag om advies

Door Frederika Rollingswier

“Zorg aanbieden geeft voldoening”

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren