Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Ontfocussen in de Re-load

Ontfocussen in de Re-load

Stress op de werkvloer, de voornaamste beroepsziekte in Nederland, kan leiden tot uitval en burn-out. Het verminderen van stress bij zorgmedewerkers en medewerkers in andere sectoren is cruciaal. Aan de werkomstandigheden is helaas niet altijd iets te doen, maar aan de manier van omgaan met psychosociale arbeidsbelasting wel. Naast medewerkers ervaren ook cliënten veel prikkels op een dag. Een moment van ontsnapping uit de drukte biedt beide groepen de kans om nieuwe energie op te doen. Hierbij introduceren wij onze innovatie: Re-load. Lees verder en ontdek alles over ontfocussen in de Re-load.

Wat is de Re-load

De Re-load is een innovatieve stoel die ontwikkeld is in samenwerking met verschillende zorgorganisaties binnen de gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg. Deze stoel is voorzien van Bluetooth speakers waarmee je je eigen muziek kunt afspelen. Het ingebouwde trilsysteem in de rugleuning is instelbaar en gekoppeld aan de muziek. Door het menselijk lichaam dat voor 80% uit water bestaat, worden trillingen goed geleid door het hele lichaam. Deze trillingen zorgen voor een ultiem ontspanningsmoment.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek een positieve bijdrage levert aan onze gemoedstoestand, emoties en gedrag. Daarnaast zorgt het voor herkenbaarheid en ontspanning als iemand onrustig is, stress ervaart of te veel prikkels binnenkrijgt. Het werkt ook als afleiding, verbetert de stemming en geeft weer energie. De trillingen in de Re-load zijn afgestemd op de muziek, waardoor de ontspannende werking wordt versterkt. De Re-load is inzetbaar voor medewerkers in de zorg, het onderwijs en de kantooromgeving. Daarnaast kan de Re-load ook een positieve bijdrage leveren aan het gedrag van cliënten.

Medewerkers ontfocussen in de Re-load

Werkstress is een ingewikkeld probleem dat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers bedreigt. Het ziekteverzuim in de zorgsector was in 2022 hoger dan ooit tevoren. Dit blijkt uit cijfers van verzuimdatabedrijf Vernet. Het verzuim over 2022 kwam uit op 8,36%. Dat betekent een stijging van 15 procent ten opzichte van het jaar 2021. Het hoge ziekteverzuim in de zorg wordt veroorzaakt door medewerkers die langdurig verzuimen. Als oorzaak wordt vooral hoge werkdruk en werkstress genoemd.

Om werkstress te verminderen en de focus en productiviteit te vergroten, kan de Re-Load worden ingezet. Het doel is om werknemers na een moment van complete ontspanning weer vol energie en focus aan het werk te laten gaan. Tijdens de pilotfase heeft de Re-Load zijn effectiviteit op deze gebieden al bewezen.

Ik heb de stoel getest en ik ben super enthousiast. Ik hoorde van collega’s dat cliënten er heel erg ontspannen in zitten en ervan genieten.

Zelf ben ik twee keer geopereerd aan mijn rug en ik merk dat ik tussen het werk door tijd nodig heb om te ontspannen. Deze stoel en de muziek zorgen ervoor dat ik weer vol kracht mijn cliënten kan verzorgen.

Nasim Samandaninia
Verpleegkundige

Een powernap in de Re-load

De Re-load is ook zeer geschikt als powernapstoel. Slapen op de werkvloer lijkt misschien vreemd, maar het kan veel voordelen opleveren. Een powernap verbetert op korte termijn de alertheid, leerresultaten, creativiteit en humeur. Op lange termijn vermindert het stressniveau en het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt ook het belang van een powernap op het werk.

Cliënten ontfocussen in de Re-load

Uit een onderzoek van Prins, Heijkants en Willemse (s.d.)blijkt dat bij 80% tot 90% van de mensen met dementie één of meer gedragsproblemen voorkomen. Dit probleemgedrag kan worden veroorzaakt door een verstoorde prikkelverwerking als gevolg van de ziekte.

Dit gedrag zorgt voor extra inspanning en uitdagingen voor zorgverleners. Bekende voorbeelden van probleemgedrag bij dementie zijn dwalen, onrust en roepen als gevolg van een gebrek aan prikkels in de omgeving. De Re-Load heeft tijdens de pilotfase een positieve bijdrage geleverd aan het verminderen van probleemgedrag, het verminderen van stress en het stimuleren van alertheid bij cliënten.

Ook bij mensen met een verstandelijke beperking kan prikkelverwerking moeilijk zijn, wat kan leiden tot onrust en stress. De Re-Load kan een bijdrage leveren aan het verminderen van stress en prikkels. Muziek en trillingen dragen bij aan het activeren van de alertheid en bij een tekort aan prikkels kan de Re-Load helpen door prikkels toe te voegen.

Deze stoel is ook erg geschikt voor doven en slechthorenden. Je hoeft hier niet voor te kunnen horen. Alles wat je hoort voel je namelijk in de trillingen. Als je het mij vraagt is deze stoel geschikt voor alle doelgroepen.

Je voelt hele lichte trillingen in je rug en je hele lichaam. Je wordt er heel sereen van. Het is bijna niet te omschrijven wat het met je doet, je moet het ervaren.

Charley Esajas
Verpleegkundige Zorggroep Amsterdam Oost

Meer weten?

Wil je meer weten over de Re-load of wil je samen met één van onze ergonomisch adviseurs kijken naar alle onze producten die bijdragen aan prikkelverwerking? Neem dan contact op met onze medewerkers.

Meer informatie over de Re-load
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper