Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Van werkstress naar werkplezier

Van werkstress naar werkplezier

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. In Nederland hebben 1,3 miljoen werknemers last van Burn-out klachten. De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 3,1 miljard euro per jaar. Bijna de helft (44%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Dit alles blijkt uit de nieuwe factsheet ‘Werkstress’ van TNO. In samenwerking met 's Heeren Loo zijn we een pilot stressreductie gestart. Hoe kunnen stress bij medewerkers terugdringen?

Nergens zoveel ziekteverzuim als in de zorg

Het verzuim in de zorg ligt hoger dan in alle andere branches. Oorzaken van dit hoge verzuim zijn onder andere dat zorgmedewerkers dagelijks te maken hebben met diverse stressvolle situaties. Zowel fysiek als mentaal worden zorgmedewerkers belast. Er is krapte op de arbeidsmarkt, daardoor wordt het werk regelmatig met te weinig mensen gedaan en blijven medewerkers doorwerken ook als ze klachten hebben.
Dit leidt in meerdere gevallen tot onrust en stress.

Omgaan met spanningen

Het is van groot belang dat we uitval en burn-outs bij medewerkers in de zorg, maar ook in andere sectoren voorkomen. Aan de werkomstandigheden is helaas niet altijd iets te doen, maar aan de manier van omgaan met spanningen wel. Hoe mooi zou het zijn als je even je werk helemaal los kunt laten om vervolgens weer vol energie en gefocust kunt starten met je werkzaamheden, hoe fantastisch zou het zijn dat je je even lichamelijk kunt ontspannen, waardoor je minder moe bent en minder stress ervaart?

Meerdere zorgorganisaties zijn op zoek naar een mogelijke oplossing voor het reguleren van stress bij zorgmedewerkers. Hoe kunnen we stress verminderen en het werkplezier vergroten?

Pilot Stressreductie

In nauwe samenwerking met 's Heeren Loo regio Apeldoorn zijn we een pilotproject stressreductie gestart. Hiervoor is een ontspanningsruimte ingericht. Medewerkers die veel stress ervaren in het dagelijks werk kunnen gebruik maken van deze ruimte om zich te ontspannen.

Ontspanningsruimte 's Heeren Loo
VR- expererience 's Heeren Loo

Medewerkers kunnen plaatsnemen in de 4-Senses akoestische stoel of een relaxstoel en gebruik maken van VR films van Vrelax en VR- expererience mindfulness van Coöperatie VGZ. Op basis hiervan zal onderzocht worden welke invloed deze omgeving heeft op het stressniveau van medewerkers. Ook wordt onderzocht of o.a. wearables kunnen helpen bij stressherkenning en stressregulatie.

Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper