Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Veel gestelde vragen over thuiswerken

Veel gestelde vragen over thuiswerken

Aangezien er steeds meer mensen thuis gaan werken, krijgen wij daar geregeld vragen over. Niet alleen vanuit de werknemer, maar ook vanuit de werkgever. Wat zijn bijvoorbeeld laagdrempelige producten die bijdragen aan ergonomisch thuiswerken? En hoe bezorgen wij de producten corona proof bij je thuis? Ik heb onze meest gestelde vragen gebundeld en hieronder voor je weergegeven.

1. Is de werkgever verplicht om een thuiswerkplek te faciliteren?

De werkgever is wettelijk verplicht om je thuiswerkplek te faciliteren. Dit heet zorgplicht. Wat wettelijk vastgesteld is, is dat wanneer je langer dan twee uur achter een laptop werkt je gebruik moet maken van een laptopstandaard. Zonder laptopstandaard is de kans op nek- en rugklachten erg groot.

Ik zie steeds vaker dat de werkgever een budget voor werknemers beschikbaar stelt om de thuiswerkplek ergonomisch in te richten. Zo zie ik diverse constructies voorbij komen, waaronder de kilometervergoeding die wordt omgezet in ergonomisch thuiswerk budget.

2. Wat kan ik het beste aanschaffen met een klein thuiswerkbudget?

Dit is een vraag die ik vaak voorbij zie komen. Wanneer je een relatief klein budget hebt maar toch graag je thuiswerkplek in wilt richten, adviseren wij om te beginnen met een laptophouder. Met een laptopstandaard zorg je voor een betere houding en voorkom je nek- en rugklachten.

Wanneer je gebruik maakt van een laptopstandaard, horen daar ook een muis en toetsenbord bij. Ook voor de muis en toetsenbord is het aan te raden om voor een ergonomische variant te gaan. Door het intensief gebruiken van en muis kunnen er gezondheidsklachten ontstaan bijvoorbeeld: nek-, schouder-, vinger- en polsklachten ontstaan. Dit wordt ook wel RSI genoemd.

3. Ik heb geen plek voor een aparte thuiswerkplek. Wat kan ik doen?

Niet iedereen heeft de ruimte om een hele uitgebreide thuiswerkplek in te richten. Sommige mensen werken aan de keukentafel of hebben simpelweg geen plek voor een zit-sta bureau. Wat ik dan adviseer is om wel te investeren in een goede bureaustoel wanneer je geen plek hebt voor een bureau. Een bureaustoel is ontzettend belangrijk voor je houding en zorgt voor veel minder klachten.

Opløft

Beschik je niet over een zit-sta bureau, maar wil je wel zittend en staand werken afwisselen?

Dan is de Opløft een ideale oplossing. Met de Opløftmaak je van je bureau in een hand omdraai een sta bureau. De afmetingen en het gewicht maakt de Opløft uniek. Hij is slechts 3 centimeter dik en weegt maar 12 kg. Je kunt de Opløft dus gemakkelijk meenemen van bijvoorbeeld je kantoorwerkplek naar je thuiswerkplek.

HomeFit

Daarnaast bieden wij sinds kort iets nieuws aan, namelijk het HomeFit thuiswerkbureau. De HomeFit is een ergonomisch zit-sta bureau in een kastje. Dit ergonomische bureau is ideaal voor kleine ruimtes of wanneer je niet altijd zin hebt om je bureau in het zicht te hebben. De HomeFit is elektrisch in hoogte te verstellen en is daarmee net zo ergonomisch als een zit-sta bureau. Klaar met werken? In een paar handelingen is je bureau weer omgebouwd tot kastje. Ideaal!

Bureau ingeklapt als kastje
Kast getransformeerd tot bureau
Zit bureau
Sta bureau

4. Hoe weet ik of mijn thuiswerkplek ergonomisch is?

Dit is een vraag die ik ook vaak voorbij zie komen. Er zijn al veel mensen die investeren in een ergonomische thuiswerkplek, maar toch nog klachten hebben. Of te checken of je thuiswerkplek ergonomisch ingericht is, hebben wij een stappenplan Gezond thuiswerken samengesteld. Deze kun je gratis downloaden.

Online Workshop gezond thuiswerken

Daarnaast hebben wij de workshop ‘gezond thuiswerken’ in het leven geroepen. Deze online workshop wordt elke eerste vrijdag van de maand aangeboden en is geheel kosteloos. Je krijgt tijdens de workshop allerlei handvaten om een fijne thuiswerkplek te creëren en tips om klachten te voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is je aan te melden!

5. Leveren jullie producten nog wel bij mensen thuis af?

Wij leveren altijd je bestelde producten thuis af. Wij houden ons daarbij natuurlijk aan de veiligheidsmaatregelen van het RIVM. Zo leveren wij ook nog steeds de producten af bij particulieren. Wij bewaren de 1.5 meter, maar wel met de service die je van ons gewend bent.

Contact

Wist je dat je al onze producten ook eerst 30 dagen in je eigen omgeving mag testen? Zo weet je zeker dat je het juiste product voor jouw situatie aanschaft. Heb je naar aanleiding van de blog nog vragen? Of staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi